Παιδεία|02.11.2018 09:52

Βρετανικά πανεπιστήµια ζητούν Έλληνες φοιτητές

Νικολίτσα Τρίγκα

Τα καλύτερα βρετανικά πανεπιστήµια καταφθάνουν το Σαββατοκύριακο στη χώρα µας προκειµένου να ενηµερώσουν τους Ελληνες µαθητές και φοιτητές για τις σπουδές που προσφέρουν και να τους δώσουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται στην περίπτωση που αποφασίσουν να «µετακοµίσουν» σε Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία ή Βόρεια Ιρλανδία.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η χώρα την οποία προτιµούν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη για τις σπουδές τους οι Ελληνες και, παρά την οικονοµική κρίση, ένας σηµαντικός αριθµός φοιτητών βρίσκεται κάθε χρόνο (περίπου 11.000) στα αµφιθέατρα των πανεπιστηµίων αυτών. Συνολικά σήµερα στα βρετανικά πανεπιστήµια σπουδάζουν περίπου 45.000 Ελληνες φοιτητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων προτιµούν τις σπουδές είτε στη διοίκηση επιχειρήσεων είτε στους κλάδους των τεχνολόγων µηχανικών και των βιολόγων.

Οι υπόλοιποι προτιµούν σπουδές στη νοµική, στην πληροφορική, στις γλώσσες, στην εκπαίδευση, στα µαθηµατικά, στις τέχνες κ.λπ. Οι περισσότεροι Ελληνες φοιτητές σπουδάζουν στο Λονδίνο (περίπου 2.630 άτοµα) και στη Σκοτία (1.710 άτοµα) και οι υπόλοιποι σε διάφορες µικρές ή µεγάλες πόλεις.

Συνολικά θα έρθουν στην Ελλάδα εκπρόσωποι από 46 βρετανικά πανεπιστήµια και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, οι οποίοι θα βρίσκονται στη 
διάθεση των υποψήφιων φοιτητών για να απαντήσουν στα ερωτήµατά τους σχετικά µε τα προγράµµατα σπουδών, τους όρους εισαγωγής, τα φοιτητικά δάνεια, τις διαθέσιµες υποτροφίες κ.λπ. Η έκθεση των βρετανικών πανεπιστηµίων θα πραγµατοποιηθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις 7 Νοεµβρίου, µε την είσοδο ελεύθερη για όλους, αρκεί να έχει δηλωθεί συµµετοχή στην ιστοσελίδα www.britishcouncil.gr.

Κοινά δίδακτρα

Τα δίδακτρα για φοιτητές που προέρχονται από χώρες της ΕΕ είναι ακριβώς τα ίδια που καλούνται να πληρώσουν και οι Βρετανοί φοιτητές. Στη Σκοτία τα δίδακτρα για τις πτυχιακές σπουδές καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, ενώ σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία οι φοιτητές από την ΕΕ µπορούν να αιτηθούν φοιτητικό δάνειο το οποίο θα καλύπτει το σύνολο των διδάκτρων µε ευνοϊκούς όρους -όπως χαµηλό επιτόκιο και σταδιακή αποπληρωµή- όταν το ετήσιο προσωπικό εισόδηµα του αποφοίτου είναι πάνω από 25.000 λίρες (περίπου 28.000 ευρώ).

Πλέον, όµως, και οι µεταπτυχιακοί φοιτητές µπορούν να πάρουν δάνειο 5.500 λιρών (Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία), 10.609 λιρών (Αγγλία) και 13.000 λιρών (Ουαλία) µε τους ίδιους ευνοϊκούς όρους αποπληρωµής. Τα βρετανικά πανεπιστήµια µέσω του υπουργείου Παιδείας της χώρας έχουν διαβεβαιώσει ότι το καθεστώς αυτό θα ισχύσει και για τους φοιτητές που θα εισαχθούν κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2019-20 και µέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου των σπουδών τους.

βρετανικά πανεπιστήμιαBritish Councilμαθητέςφοιτητές