Παιδεία | 08.12.2022 06:15

Εμπορικό Ναυτικό: Δυο νέες σχολές στην Πελοπόννησο - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Νικολίτσα Τρίγκα

Την ίδρυση δυο νέων Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στην Πελοπόννησο, ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας μία στην κοινότητα Νεάπολης του Δήμου Μονεμβασίας και μία στην θέση Μπούκα Μεσσηνίας.Τη σχετική ενημέρωση έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας κ.Γιάννης Πλακιωτάκης τονίζοντας ότι «η ίδρυση και λειτουργία Σχολής Πλοιάρχων στην Κοινότητα Νεάπολης του Δήμου Μονεμβασιάς, συνάδει με τη μακρά ναυτική παράδοση και την έντονη ενασχόληση με τη ναυτιλία των κατοίκων των Δήμων Μονεμβασιάς, Ελαφονήσου και Κυθήρων, καλύπτει πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και υπηρετεί τη στρατηγική για ενίσχυση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και τη μεγαλύτερη απορρόφηση Ελλήνων ναυτικών από την ελληνική και παγκόσμια αγορά εργασίας». Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι «θα προσεγγίζει σε κλίμακα μεγέθους υποδομών, προσωπικού και σπουδαστών, το επίπεδο των υφιστάμενων σχολών σε Οινούσσες, Σύρο και Κύμη, έχοντας δυναμικότητα 40 ατόμων κατ’ έτος».

Η νέα ΑΕΝ Λακωνίας θα στεγαστεί σε κτηριακή υποδομή του Δήμου Μονεμβασιάς, ενώ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συνεργαστεί με τους Δήμους και με όλους τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το όφελος από τη λειτουργία της Ακαδημίας, όχι μόνο για τους νέου ανθρώπους της περιοχής, αλλά και για ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Νεάπολης και των γύρω περιοχών.

Η δεύτερη σχολή στη Μπούκα Μεσσηνίας

Στη θέση Μπούκα Μεσσηνίας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα αξιοποιήσει εκτάσεις που του έχουν παραχωρηθεί από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών από το 1978. Έτσι, έπειτα από τις προκαταρκτικές ενέργειες αξιοποίησης που έχουν πραγματοποιηθεί, θα δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη εγκατάσταση που θα περιλαμβάνει την Ακαδημία Πλοιάρχων και Μηχανικών, Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, Σχολή Σωστικών & Πυροσβεστικών Μέσων, κοιτώνες και αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο κ. Πλακιωτάκης, τόνισε ότι «οι εγκαταστάσεις αυτές και κυρίως οι Κοιτώνες και οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις μπορούν να λειτουργήσουν τους 2 καλοκαιρινούς μήνες και ως Κατασκήνωση για τα παιδιά (ή και τις οικογένειες) των Στελεχών του Λ.Σ. και του Υπουργείου Ναυτιλίας γενικότερα».

Η επιλογή των υποψηφίων και οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι μαθητές που φέτος φοιτούν στη Γ' Λυκείου, θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις και ενδιαφέρονται για τις σχολές ΑΕΝ θα πρέπει να ξέρουν ότι ο  αριθμός των σπουδαστών/σπουδαστριών που εισήχθησαν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 καθορίστηκε σε 1449 (798 Πλοίαρχοι και 651 Μηχανικοί).  Η επιλογή και ο καθορισμός σειράς προτεραιότητας των υποψηφίων της Γενικής Κατηγορίας και των Ειδικών Κατηγοριών κατά ειδικότητα θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων το οποίο μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων θα διαβιβάσει σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή τους σχετικούς πίνακες επιτυχόντων αλλά και τους σχετικούς πίνακες των επιλαχόντων κατά ειδικότητα στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο αρχηγείο Λιμενικού Σώματος. Προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής όλων των κατηγοριών είναι οι υποψήφιοι να έχουν κριθεί υγειονομικά κατάλληλοι στις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τις Σχολές των ΑΕΝ Κατανομή θέσεων. Οι τυχόν κενές θέσεις που θα προκύψουν από τους υποψηφίους της Γενικής Κατηγορίας μεταφέρονται στους υποψηφίους γενικής επιλογής ενώ σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων υποψηφίων προ ερχόμενων από τα Γενικά Λύκεια κατόπιν ολοκλήρωσης της διαδικασίας συμπλήρωσης αυτών από υποψηφίους από τους πίνακες επιλαχόντων αντίστοιχης κατηγορίας προερχομένων από Γενικά Λύκεια ΓΕΛ αυτές συμπληρώνονται από υποψήφιους από τους πίνακες επιλαχόντων αντίστοιχης κατηγορίας προερχομένων από Επαγγελματικά Λύκεια ΕΠΑΛ και αντιστρόφως. Σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων υποψηφίων Ειδικών Κατηγοριών συμπληρώνονται από αντίστοιχους υποψήφιους της Γενικής Κατηγορίας.

Διάρκεια φοίτησης

Η διάρκεια της εκπαίδευσης στις 11 Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού περιλαμβάνει 6 διδακτικά εξάμηνα και 2 εξάμηνα πρακτικής άσκησης επί πλοίου που περιλαμβάνουν κατευθυνόμενη πρακτική εκπαίδευση σε πλοία. Η διάρκεια πρακτικής άσκησης επί πλοίου είναι 12 μήνες. Η φοίτηση στις Ακαδημίες είναι δωρεάν και δυνατότητα ενδιαίτησης για τους σπουδαστές παρέχεται σε όλες τις Ακαδημίες εκτός των Ασπροπύργου Καλύμνου και Μακεδονίας ενώ για τις σπουδάστριες δυνατότητα ενδιαίτησης παρέχεται μόνο στις ΑΕΝ Κρήτης Ηπείρου Κύμης και Οινουσσών. Οι σπουδαστές από την εισαγωγή τους στις Σχολές τηρούν τον Εσωτερικό Κανονισμό και τον Κανονισμό Σπουδών των ΑΕΝ όπως ισχύουν κάθε φορά. Μετά το τέλος της εκπαίδευσης θεωρητική πρακτική και κατόπιν επιτυχών εξετάσεων οι αποφοιτήσαντες λαμβάνουν μετά το πτυχίο της Σχόλης και το αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας του Πλοιάρχου ή Μηχανικού Γ τάξης Εμπορικού Ναυτικού.

Προσόντα υποψηφίων

Κάθε υποψήφιος ή υποψήφια πρέπει να συγκεντρώνει τα πιο κάτω προσόντα: Να έχει συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων. Να έχει την ελληνική ιθαγένεια και να είναι γραμμένος/η στα μητρώα αρρένων ή Δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας. Να μην έχει υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας του/της όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31 η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αιτήσεως γεννηθέντες από 01-01-1995 και μεταγενέστερα. Να είναι κατά γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανός σωματικά και πνευματικά για το ναυτικό επάγγελμα σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα. Να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερα του εξαμήνου και υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή λαθρεμπόριο όπλων και πυρομαχικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος.

υπουργείο Ναυτιλίαςειδήσεις τώραΕμπορικό ΝαυτικόΓιάννης Πλακιωτάκης