Παιδεία|05.03.2019 11:53

Έρχονται τα «ευρωπαϊκά πανεπιστήμια»

Νικολίτσα Τρίγκα

Σε έναν νέο θεσμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα μπορούν να «ποντάρουν» σύντομα οι φοιτητές των χωρών της ΕΕ, λαμβάνοντας πτυχία από πανεπιστήμια διαφορετικών χωρών, τα οποία θα δίνουν ένα ενιαίο τίτλο ακόμη και προπτυχιακού επιπέδου. Οι σχετικές ενέργειες για τη δημιουργία των «ευρωπαϊκών πανεπιστημίων» έχουν ήδη ξεκινήσει από την ΕΕ, ενώ σύντομα το υπουργείο Παιδείας θα προωθήσει στη Βουλή τις σχετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα ορίζουν, μεταξύ άλλων, και τα κριτήρια εισαγωγής των φοιτητών.

Οπως έχει τονίσει και ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, υπάρχει σήμερα μια κίνηση στην Ευρώπη που «σε πέντε με επτά χρόνια θα αλλάξει ριζικά το τοπίο των πανεπιστημίων στην Ευρώπη».

Χρηματοδότηση

Από την πλευρά της χώρας μας ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, της Πάτρας και το Αριστοτέλειο. Η χρηματοδότηση για τη δημιουργία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων θα προέρχεται κατά 80% από την ΕΕ, ενώ τα υπόλοιπα ποσά θα πρέπει να καλυφθούν από την κάθε χώρα που θα συμμετάσχει. 

Σε λίγες μέρες μάλιστα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πανεπιστήμια της Ευρώπης τα οποία θα συμμετάσχουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει συνολικά 54 προτάσεις και θα επιλεγούν 12, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε ποια πανεπιστήμια (ένα ή περισσότερα) θα επιλεγούν από την πλευρά της χώρας μας. Το ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ.

«Το φθινόπωρο του 2018 το Πανεπιστήμιο Αθηνών δέχθηκε πρόσκληση να συμμετάσχει σε ένα δίκτυο δημόσιων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, στο πλαίσιο μιας νέας δράσης του προγράμματος Erasmus+» τονίζει στο «Εθνος» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος πρύτανης Ναπ. Μαραβέγιας, υπογραμμίζοντας: «Τελικά τα μέλη του δικτύου είναι οκτώ ιδρύματα. Η συμμαχία αυτή θα συγκεντρώσει το δυναμικό περίπου 384.000 φοιτητών και 55.000 μελών του προσωπικού των συμμετεχόντων πανεπιστημίων». Να συμμετάσχουν στον θεσμό των «ευρωπαϊκών πανεπιστημίων» έχει προτρέψει τις διοικήσεις των ιδρυμάτων και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, με την υπογράμμιση ότι το μέλλον των ΑΕΙ βρίσκεται στις συμπράξεις των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων από πολλές χώρες, που θα οδηγούν στη λήψη κοινών πτυχίων μέσα από κοινά προγράμματα σπουδών.

Βουλήευρωπαϊκά πανεπιστήμιαυπουργός ΠαιδείαςΚώστας Γαβρόγλου