Φοιτητικές εκλογές 2023: Πότε ανοίγουν οι κάλπες - Ένταση και επεισόδια φοβούνται τα πανεπιστήμια
Νικολίτσα ΤρίγκαΛίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου θα γίνουν φέτος οι φοιτητικές εκλογές, σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Λόγω των εθνικών εκλογών, που ακολουθούν αμέσως μετά στις 21 Μαΐου, οι εκτιμήσεις μιλούν για κλίμα έντασης στα ΑΕΙ ενώ εκφράζονται φόβοι και για σοβαρά επεισόδια σε μια περίοδο, που έτσι και αλλιώς η ένταση και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων στο πολιτικό πεδίο της χώρας θα βρίσκεται στα ύψη.
Ιδιαίτερα φέτος η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι «έκρυθμη» και κυρίως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και την απόφαση της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και ένα πλήθος νέων ρυθμίσεων, που αφορούν στα ΑΕΙ.
Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων φοβούνται για σοβαρά επεισόδια μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων, ένταση η οποία ξεκίνησε από πέρυσι μεταξύ της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΚΣ (ΚΚΕ) για το ποια πήρε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των φοιτητών.
Η αλήθεια είναι ότι εδώ και δεκαετίες οι φοιτητικές εκλογές έχουν χάσει όχι μόνο την «αίγλη τους» αλλά και την αξιοπιστία τους, αφού λόγω της ανυπαρξίας της ΕΦΕΕ δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο όργανο που να καταγράφει την ψήφο των φοιτητών και έτσι η κάθε παράταξη δίνει τα δικά της αποτελέσματα προκαλώντας ένα χάος και σίγουρη μια εξαιρετικά θολή εικόνα για τις πολιτικές επιλογές της νέας γενιάς.
Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει και τους ίδιους τους φοιτητές οι οποίοι προτιμούν (σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά) να απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες καθώς βλέπουν ότι δεν μιλούν την ίδια «γλώσσα» με τις φοιτητικές παρατάξεις.
Τι έγινε με τις εκλογές του 2022
Πέρυσι ξέσπασε «πόλεμος» ανάμεσα σε Πανσπουδαστική και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με τις δύο φοιτητικές παρατάξεις να διατείνονται πως κέρδισαν τις φοιτητικές εκλογές, αμφισβητώντας η μία το αποτέλεσμα της άλλης.
Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ ήταν η μόνη παράταξη που δεν έδωσε την πρωτιά στην Πανσπουδαστική (ΠΚΣ). Σύμφωνα με την ΠΚΣ η παράταξη είναι η πρώτη δύναμη μετά από 35 χρόνια ενώ σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η παράταξη διατήρησε την πρωτιά της. Αντιθέτως, στα αποτελέσματα της ΕΑΑΚ νικητής των φοιτητικών εκλογών 2022 εμφανίζεται η ΠΚΣ με 33,68%.
Nα μη μετατραπούν οι φοιτητικές εκλογές σε μέρα κωμωδίας ζητά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ , ζητά την ασφάλεια των φοιτητών και την διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας. Την αποτύπωση της πραγματικής εκλογικής βούλησης των φοιτητών Κοινά αποτελέσματα Αναγνώριση των Συλλόγων που έχουν θεσμική νομιμοποίηση από το εκάστοτε Ίδρυμα και το Πρωτοδικείο.
Καμία αναγνώριση αποτελεσμάτων σε Συλλόγους που πραγματοποιήθηκαν εκλογές σε διαφορετική ημερομηνία. Τέλος καλούν όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις να συμπλεύσουν με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, προκειμένου οι φοιτητικές εκλογές να διεξαχθούν υπό τις συνθήκες που αρμόζουν σε μία ημέρα Δημοκρατίας για τα Πανεπιστήμιά μας και να μην μετατραπούν σε ημέρα κωμωδίας.
Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΠ, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Τετάρτη 10 Μαΐου λοιπόν, οι φοιτητές διαλέγουν τη φωνή τους και όχι την ηχώ τους. Και ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για 36η χρονιά, φωνή μας, θα είναι η φωνή τους. Τετάρτη 10 Μαΐου, κάθε φοιτητής έχει και πρέπει να έχει φωνή! Τετάρτη 10 Μαΐου, ψηφίζουμε ΔΑΠ-ΝΔΦΚ! Να μην μετατραπούν οι φοιτητικές εκλογές σε ημέρα κωμωδίας. Για την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία για τους Φοιτητικούς Συλλόγους.
Την ημέρα των φοιτητικών εκλογών, το λόγο έχουν οι φοιτητές, που με την ψήφο τους επιλέγουν τη δύναμη και τους εκπροσώπους, που θεωρούν άξιους και ικανούς, να προασπιστούν τα ακαδημαϊκά τους συμφέροντα, να δώσουν λύση στα προβλήματα τους, συμβάλλοντας έτσι, σε ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο. Σε αυτή τη διαδικασία, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διαχρονικά δείχνει τον σεβασμό που της πρέπει.
Δυστυχώς όμως, στις περσινές φοιτητικές εκλογές, δεν συνέβη το ίδιο και από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Συγκεκριμένα, είδαμε την Πανσπουδαστική να προχωράει σε παράλληλες εκλογικές διαδικασίες, σε Συλλόγους-φαντάσματα, χωρίς καμία θεσμική νομιμοποίηση, ούτε φυσικά και αναγνώριση, τόσο από τα ιδρύματα όσο και από τα Πρωτοδικεία. Σε Συλλόγους τους οποίους κοινώς, δημιούργησε η ίδια, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και συμμετείχε μόνη της, εκδίδοντας αποτελέσματα που τη συμφέρουν. Ανέντιμη, όμως, παρέμεινε η στάση της ΠΚΣ και σε επίπεδο αναγνώρισης αποτελεσμάτων, σε Συλλόγους που η ίδια δεν είχε εκπροσώπηση ή δεν είχε στήσει ένα ακόμη «παραμάγαζο».
Έτσι, για παράδειγμα, δεν αναγνωρίστηκαν αποτελέσματα στη Θεολογία(165) του ΕΚΠΑ, στην Κοινωνική Θεολογία(115), στο Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών(119), στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (199) του ΔΙ.ΠΑ.Ε (Σερρών) κλπ. Η συγκεκριμένη «γνωστή» τακτική βέβαια, επιβεβαιώνεται από την πληθώρα «Συλλόγων Εστιών», σε πολλά ιδρύματα της χώρας, τους οποίους δεν αναγνωρίζει καμία άλλη δύναμη εκτός από την ίδια. Χαρακτηριστικό άλλωστε πως σε πολλές περιπτώσεις, οι ψήφοι συλλέγονται κυριολεκτικά πόρτα- πόρτα, από μέλη της ΠΚΣ και τους εργατοπατέρες τους.
Αρνήθηκε συνεπώς να αναγνωρίσει χιλιάδες ψήφους-φωνές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αδιαφορώντας πρακτικά, πλήρως, για την εκλογική βούληση των φοιτητών. Χαμένοι σε αυτή την ιστορία, δυστυχώς, είναι οι φοιτητές, οι οποίοι ενώ καλούνται να ψηφίσουν για τη σχολή τους, κάποιοι τους επιβάλλουν να ψηφίσουν δύο και τρεις φορές σε περιφερόμενες κάλπες, επειδή η φωνή τους, δεν συμφέρει την ΠΚΣ.
Οι Σύλλογοι όμως, αποτελούν το μέσο εκπροσώπησης των φοιτητών και όχι ένα μέσο εξυπηρέτησης συμφερόντων και μικροπολιτικών, ώστε όταν δεν μας «βολεύει» να εφευρίσκουμε έναν νέο, κινώντας τις διαδικασίες στην κατεύθυνση που μας εξυπηρετεί, υπό απόλυτη μάλιστα, αδιαφάνεια. Τέτοιες αντιθεσμικές συμπεριφορές, κάθε άλλο παρά εντιμότητα και σεβασμό δείχνουν στην εκλογική διαδικασία»
- Η Ρωσία κατασκευάζει κινητά πυρηνικά καταφύγια - Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο;
- Προσωπικός γιατρός... από την αρχή: Γιατί πολίτες πρέπει να κάνουν νέες εγγραφές
- Αττική: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μετανάστες και τους εξανάγκαζε σε επαιτεία
- Θλίψη και οδύνη στην κηδεία του Λίαμ Πέιν - Παρόντες όλα τα μέλη των One Direction