Πανελλήνιες 2023: Βατερλό στα μαθηματικά - Πώς θα εξεταστούν αύριο οι υποψήφιοι και πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα
Νικολίτσα ΤρίγκαΣε τρία μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι συνήθως δεν έχουν υψηλές εξετάζονται αύριο οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) στις πανελλήνιες.
Πανελλήνιες 2023: Πώς θα εξεταστούν αύριο οι υποψήφιοι
Ιδιαίτερα όσον αφορά στα μαθηματικά οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι διαχρονικά εξαιρετικά χαμηλές.
Πέρυσι για παράδειγμα (2022) το 59.20% πήρε βαθμούς κάτω της βάσης και μόνο το 5,27% κατάφερε να κατακτήσει βαθμούς από 18 έως 20. Και στα Αρχαία Ελληνικά η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη και συνήθως ποσοστό μεταξύ 40%-50% των υποψηφίων κινούνται σε βαθμολογίας κάτω της βάσης. Πέρυσι έγραψε κάτω της βάσης το 37,20%. Βαθμούς μεταξύ 19-20 πήραν μόνο 65 άτομα δηλαδή ποσοστό 0.36% και βαθμούς 18-19 πήρε επίσης μικρό ποσοστό (1,91% ). Στη Βιολογία το 30.74% πήρε βαθμούς κάτω από 10. Και άριστα το 14,57%.
Η ανακοίνωση των βαθμών
Αύριο ξεκινά η κανονική βαθμολόγηση των γραπτών στη Νεοελληνική Γλώσσα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας όλες οι διαδικασίες θα «κινηθούν», όπως και πέρυσι. Δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου (πιθανότατα στις 28-29) θα εκδοθούν οι βαθμολογίες στα μαθήματα Γενικής Παιδείας καθώς και τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις όλων των υποψηφίων γεγονός που βοηθά και σε μια καλύτερη εκτίμηση της κίνησης των βάσεων για το 2023. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων. Ακολουθούν οι ημερομηνίες που θα έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων (συνήθως ένα 15νθημερο). Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι όταν κληθούν να δηλώσουν τα τμήματα προτίμησης στο Μηχανογραφικό θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν ΜΟΝΟ τα τμήματα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση. Με λίγα λόγια κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών. Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και των ονομάτων των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν στο τέλος του Ιουλίου.
Τρόπος εξέτασης των τριών μαθημάτων
Αρχαία Ελληνικά
Για την εξέταση του μαθήματος «Αρχαία Ελληνικά» της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, ισχύουν τα εξής:
1. Δίνονται στους/στις υποψηφίους/ες αποσπάσματα διδαγμένου κειμένου από το πρωτότυπο 12-20 στίχων με νοηματική συνοχή και παράλληλο κείμενο στη Νέα Ελληνική από την αρχαία ή νεότερη γραμματεία, ελληνική ή παγκόσμια, και τους ζητείται να απαντήσουν σε:
i) Μία (1) ερώτηση κατανόησης με την οποία ζητείται να αποκωδικοποιήσουν σημεία του κειμένου από το πρωτότυπο και να αντλήσουν βασικές πληροφορίες που εντοπίζονται στο κείμενο. Η ερώτηση μπορεί να διαιρείται σε δύο υποερωτήματα με τη μορφή ερωτήσεων κλειστού τύπου (σωστού ή λάθους, πολλαπλών επιλογών, αντιστοίχισης, συμπλήρωσης κενών κ.λπ.) ή ανοικτού τύπου.
ii) Δύο (2) ερωτήσεις ερμηνευτικές:
– Η πρώτη αναφέρεται σε ιδέες/αξίες/προβλήματα, σε στάσεις/ήθος/χαρακτήρα των προσώπων, στο ιστορικό/ κοινωνικό/πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής του έργου, στη δομή/σύνθεση του κειμένου, σε υφολογικά/αισθητικά θέματα, με βάση το διδαγμένο από το πρωτότυπο κείμενο.
– Η δεύτερη αναφέρεται στο παράλληλο κείμενο σε συσχετισμό με το παραπάνω εξεταζόμενο κείμενο από το πρωτότυπο.
iii) Μία (1) ερώτηση κλειστού τύπου που αναφέρεται στο γραμματειακό είδος στο οποίο ανήκει το κείμενο από το πρωτότυπο, στον συγγραφέα ή στο έργο του.
iv) Μία (1) ερώτηση λεξιλογική-σημασιολογική (σύνδεση λέξεων αρχαίας και νέας, διατήρηση ή αλλαγή της σημασίας τους, οικογένειες ομόρριζων λέξεων, απλών ή σύνθετων, συνώνυμα, αντώνυμα).
2. Δίνεται, επίσης, αδίδακτο πεζό κείμενο αττικής διαλέκτου 12-20 στίχων στερεότυπης έκδοσης με νοηματική συνοχή. Στο αδίδακτο κείμενο προτάσσεται σύντομο σχετικό εισαγωγικό σημείωμα, μέσω του οποίου δίνονται εξωκειμενικές πληροφορίες, απαραίτητες για την κατανόηση του κειμένου.
Οι μαθητές/-τριες καλούνται:
i) Να μεταφράσουν στα νέα ελληνικά μέρος του κειμένου από οκτώ έως δέκα (8-10) στίχους.
ii) Να απαντήσουν σε μια (1) ερώτηση κατανόησης που αναφέρεται στον νοηματικό άξονα του κειμένου.
iii) Να απαντήσουν σε μία (1) ερώτηση γραμματικής, η οποία μπορεί να αναλύεται σε δύο υποερωτήματα.
iv. Να απαντήσουν σε μία (1) ερώτηση συντακτικού (π.χ. αναγνώριση λέξεων/φράσεων/προτάσεων/άλλων δομικών στοιχείων του κειμένου, μετασχηματισμός μέρους του κειμένου ως προς τη δομολειτουργική του διάσταση), η οποία μπορεί να αναλύεται σε δύο υποερωτήματα.
Μαθηματικά
1. Στους/στις υποψήφιους/ες του μαθήματος δίνονται τέσσερα (4) θέματά από την εξεταστέα ύλη, τα οποία μπορούν να αναλύονται σε υποερωτηματα, με τα οποία ελέγχεται η δυνατότητα αναπαραγωγής γνωστικών στοιχειών, η γνώση εννοιών και ορολογίας και η ικανότητα εκτέλεσής γνωστών αλγορίθμων, η ικανότητα του/της υποψήφιου/ας να αναλύει, να συνθέτει και να επεξεργάζεται δημιουργικά ένα δεδομένο υλικό, καθώς και η ικανότητα επιλογής και εφαρμογής κατάλληλης μεθόδου.
2. Τα τέσσερα θέματα που δίνονται στους/στις υποψηφίους/ες διαρθρώνονται ως έξης:
α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από ερωτήματα θεωρίας που αφορούν έννοιες, ορισμούς, λήμματα, προτάσεις, θεωρήματα και πορίσματά. Με το θέμα αυτό ελέγχεται η κατανόηση των βασικών εννοιών, των σπουδαιότερων συμπερασμάτων, καθώς και η σημασία τους στην οργάνωση μιας λογικής δομής.
β) Το δεύτερο θέμα αποτελείται από μία άσκηση που είναι εφαρμογή ορισμών, αλγορίθμων η προτάσεων (ιδιοτήτων, θεωρημάτων, πορισμάτων).
γ) Το τρίτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση που απαιτείται από τον/την υποψήφιο/α ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών και αποδεικτικών η υπολογιστικών διαδικασιών.
δ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκησή η ένα πρόβλημά που η λύση της/του απαιτεί από τον/την υποψήφιο/α ικανότητες συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη στρατηγικών επίλυσης της/του.
3. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα. Η κατανομή της βαθμολογίας στα επιμέρους ερωτήματα μπορεί να διαφοροποιείται και καθορίζεται στη διατύπωση των θεμάτων.
Βιολογία
Στους/στις υποψηφίους/ες δίνονται τέσσερα (4) θέματα που έχουν ως έξης:
α) Το πρώτο και δεύτερο θέμα αποτελούνται από ανεξάρτητες ερωτήσεις που στοχεύουν στον έλεγχο της απόκτησής γνώσεων και της δυνατότητας παρουσίασης και τεκμηρίωσης θεμάτων σχετικών με την εξεταστέα ύλη και της κατανόησης από τον/την υποψήφιο/α βιολογικών εννοιών, διαδικασιών ή φαινομένων.
β) Το τρίτο θέμα αποτελείται από ερωτήσεις που στοχεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του/της υποψηφίου/ ας να αξιοποιεί θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες (ανάλυση, σύνθεση κ.τ.λ.) για την αξιολόγησή δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων.
γ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα και στοχεύει στον έλεγχο της ικανότητάς του/ της υποψήφιου/ας να χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησε για την επίλυσή τους. Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 25 μονάδες στο καθένα από τα τέσσερά θέματά.
- Στο στόχαστρο των χάκερς τώρα και οι πλατφόρμες για την αγορά διακοπών - Πώς να προφυλαχθείτε από τις παγίδες
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου σε ηλικία 71 ετών
- Μετά τις δηλητηριάσεις μαθητριών στο Ιράν, χτυπήθηκε σχολείο και στο Αφγανιστάν - Στο νοσοκομείο δεκάδες κορίτσια
- Εκλογές 2023: «Ρουσφέτια της ΝΔ οι συνοριοφύλακες» - «Τα κάνατε μαντάρα» - Αντιπαράθεση... on air Σπίρτζη-Λοβέρδου για τον Έβρο
- Πετρέλαιο: Αλμα στην τιμή του Brent, μετά το νέο «ψαλίδι» του ΟΠΕΚ
- ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
- Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
- Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
- Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο