Πανελλήνιες 2023: Ποια θέματα κρίνονται βατά και ποιες ερωτήσεις δυσκόλεψαν τους υποψηφίους σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία
NewsroomΣτην Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) εξετάστηκαν σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ. Οι καθηγητές του ομίλου «Νέο Φροντιστήριο» αναλύουν στο ethnos.gr ποιες ερωτήσεις στις Πανελλήνιες Εξετάσεις δυσκόλεψαν τους υποψηφίους και ποια θέματα ήταν πιο βατά.
Ιστορία
Στην Ιστορία, όπως αναφέρει ο καθηγητής Νταρίδης Ιωάννης, οι υποψήφιοι διεκδικούν μέχρι και 7000 μόρια ανάλογα με τους συντελεστές βαρύτητας.
Όσον αφορά τα θέματα, η επιλογή του Δ θέματος (πηγή) από το κεφ. Του Παρευξείνιου Ελληνισμού ουσιαστικά δρομολόγησε και τις υπόλοιπες. Έτσι, 25/100 του κριτηρίου αφορά το Ε κεφάλαιο (Παρευξείνιος), 15/100 το Δ (Κρητικό), 22/100 το Γ (προσφυγικό), 21/100 το Β (Κόμματα) και, τέλος, 17/100 το Α (Οικονομία).
Η επιλογή των ορισμών (Θεοτοκικό κόμμα, Διχοτόμηση, ΕΑΠ) κρίνεται εύστοχη. Από τους πιο συχνούς ορισμούς στις Πανελλήνιες η ΕΑΠ και το κόμμα του Θεοτόκη, ενώ η διχοτόμηση έχει και αυτή σαφή όρια.
Στις ερωτήσεις Σ/Λ έγινε προσπάθεια να «εκπροσωπηθούν» όλα τα κεφάλαια, εκτός βέβαια από το παρευξείνιο, στο οποίο αφιερώνεται το Δ θέμα.
Στο κομμάτι των πηγών και συγκεκριμένα στο Γ1 ζητήθηκε αφενός η ανάλυση του προσφυγικού συνοικισμού στη Σύρο. Για το θέμα αυτό η πηγή προέρχεται από τον Κ. Βακαλόπουλο και είμαστε υπερήφανοι που αυτή ακριβώς συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο της Ιστορίας προσανατολισμού του Ομίλου Φροντηρίων (σελ. 19). Αφετέρου οι υποψήφιοι έπρεπε να αναφερθούν στους λόγους για τους οποίους η Σύρος μετά την επανάσταση είχε γίνει ένα ισχυρό ναυτιλιακό κέντρο. Ανεξάρτητες οι πηγές για κάθε ερώτημα, επομένως, δεν κρίνεται ιδιαίτερης δυσκολίας, παρ’ όλο τον «συνδυαστικό» του χαρακτήρα.
Τέλος, στο Δ θέμα από τον Παρευξείνιο οι υποψήφιοι/ες κλήθηκαν να αναλύσουν το ρόλο του Κ. Κωνσταντινίδη αρχικά και κατόπιν τη στάση του Βενιζέλου απέναντι στις διεκδικήσεις των Ποντίων. Πολλοί αναμέναμε ένα θέμα της Β ομάδας (πηγές) από αυτό το κεφάλαιο.
Σε γενικές γραμμές, ο δρόμος της επιτυχίας – όσον αφορά τις βαθμολογίες – φαίνεται να είναι στρωτός για τη θεωρητική κατεύθυνση!
Φυσική Προσανατολισμού
Για τα θέματα της Φυσικής προσανατολισμού, ο καθηγητής Δήμας Ιωάννης αναφέρει πως φέτος ήταν μικρότερης έκτασης σε σχέση με πέρσι ,απαιτούσαν περισσότερη γνώση φυσικής και λιγότερες μαθηματικές πράξεις.
Το Α θέμα εξέταζε επαρκώς τη θεωρία χωρίς να κρύβει παγίδες και χωρίς να απαιτεί μαθηματικούς υπολογισμούς.
Το θέμα Β κάλυπτε κεφάλαια των κυμάτων, της κβαντομηχανικής καθώς και της κίνησης σωματιδίων σε ομογενές μαγνητικό πεδίο εξετάζοντας περισσότερο τη φυσική των φαινομένων άρα απαιτούσε ελάχιστες αλγεβρικές πράξεις.
Το Γ θέμα ήταν ένα φαινόμενο επαγωγής και αυτεπαγωγής που εξέταζε καίρια κομμάτια στον ηλεκτρομαγνητισμό με ερωτήματα που οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές ήταν σε θέση να απαντήσουν.
Το Δ θέμα, που είχε και τη μεγαλύτερη δυσκολία, εξέταζε τη φυσική στερεού σώματος, την κρούση και την ταλάντωση. Απαιτούσε καλή εμβάθυνση των κεφαλαίων και αρκετές αριθμητικές πράξεις κρύβοντας ταυτόχρονα και αρκετές παγίδες.
Τα θέματα γενικότερα κάλυπταν το μεγαλύτερο κομμάτι της ύλης ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και παρεμφερή σε επίπεδο δυσκολίας με την περσινή χρονιά. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο μεγαλύτερο μέρος το θεμάτων και φυσικά να αριστεύσει.
Οικονομία
Τα σημερινά θέματα στο μάθημα της Οικονομίας από την Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας – Πληροφορικής είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και καλύπτουν το σύνολο της εξεταζόμενης ύλης, με αυξημένη δυσκολία σε σχέση με την περσινή χρονιά, αναφέρει ο οικονομολόγος Μπακαλίδης Γιώργος.
Συγκεκριμένα το θέμα Α (ερωτήσεις κλειστού τύπου) δεν αναμένεται να δυσκολέψει τους υποψηφίους.
Το θέμα Β (ερώτηση ανάπτυξης) ήταν ένα αναμενόμενο ερώτημα που δεν αναμένεται να δυσκολέψει τους υποψηφίους.
Το θέμα Γ (άσκηση από το Κεφ. 7ο) απαιτούσε μεγάλη προσοχή γιατί ο βαθμός δυσκολίας του θέματος είναι αυξημένος.
Τέλος, στο θέμα Δ (άσκηση από το Κεφ. 5ο) οι υποψήφιοι έπρεπε να είναι προσεκτικοί για να ερμηνεύσουν σωστά τα δεδομένα του θέματος έτσι ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν στα σωστά αποτελέσματα.
Τα θέματα και οι απαντήσεις τους
Δείτε εδώ τα θέματα στην Ιστορία:
Δείτε και τις απαντήσεις στην Ιστορία:
Δείτε εδώ τα θέματα στη Φυσική:
Οι απαντήσεις της Φυσικής:
Δείτε εδώ τα θέματα στην Οικονομία:
Οι απαντήσεις στην Οικονομία:
Σημειώνεται πως οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ έχουν μπροστά τους άλλες τρεις ημέρες εξετάσεων. Αρχικά την Τρίτη 13 Ιουνίου, θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ και Ναυτικές Μηχανές.
Στη συνέχεια, την Πέμπτη 15 Ιουνίου, θα εξεταστούν στα μαθήματα: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ ΙΙ) και Ψηφιακά Συστήματα. Την Παρασκευή 16 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων ειδικότητας με την εξέταση των εξής μαθημάτων: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών και Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.
Συνέχεια με τα Ειδικά Μαθήματα
Τη σκυτάλη των Πανελλαδικών θα έχουν από τις 17 έως και τις 29 Ιουνίου οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων. Αυτή την εβδομάδα, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών.
Προς τα τέλη Ιουνίου οι βαθμολογίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).
Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισήχθη στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.
Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να γίνει στο τέλος του Ιουλίου.
Τέλος εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια - Λήξη μαθημάτων σε νηπιαγωγεία - δημοτικά
Η 15η Ιουνίου σηματοδοτεί το τέλος της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι, την ερχόμενη Παρασκευή θα ακουστεί το τελευταίο κουδούνι για τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών και παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες των γυμνασίων και της Α' και Β' λυκείου θα ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους.
- Η Ροδόπη βάζει φωτιά στην προεκλογική «σκακιέρα» - Αντεπίθεση Τσίπρα με «καρφιά» σε Μητσοτάκη, Μπακογιάννη - Πυρά Ανδρουλάκη κατά πάντων
- Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ηλικία 86 ετών
- Συνελήφθη μοναχός στη Ζάκυνθο για απόπειρα βιασμού τουρίστριας: Την ακολούθησε και την εγκλώβισε - Τι καταγγέλλει η γυναίκα
- Νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου από την ΕΜΥ: Ποιες περιοχές θα σαρώσουν βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες
- Εξοικονομώ 2023: Άνοιξε η πλατφόρμα - Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Η διαδικασία βήμα βήμα
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ