Σήμα κινδύνουν από φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά λόγω έλλειψης... καθηγητών
Νικολίτσα ΤρίγκαΣήμα κινδύνου εκπέμπουν φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς δεν έχουν καθηγητές να τους διδάξουν βασικά μαθήματα και όπως λένε κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους και οι τελειόφοιτοι να μην πάρουν τα πτυχία τους. Η καταγγελία γίνεται από τους φοιτητές του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι οποίοι δηλώνουν το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί, λόγω περικοπών στη χρηματοδότησή του, με αποτέλεσμα να μην έχουν προσληφθεί καθηγητές και πολλά βασικά μαθήματα να μην πραγματοποιούνται.
Το συγκεκριμένο τμήμα είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των νέων που θέλουν να κάνουν τις συγκεκριμένες σπουδές. Όπως λένε οι φοιτητές, η έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού, έχει ως αποτέλεσμα να μη διδάσκονται 17 από τα 33 μουσικά όργανα ειδίκευσης.
Οι ίδιοι δηλώνουν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ φέτος που απειλεί την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους και την απόκτηση πτυχίου για πολλούς σπουδαστές. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Φοιτητών του τμήματος το τρέχον ακαδημαϊκό έτος κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί καθώς, έπειτα από την περικοπή των αντίστοιχων κονδυλίων, πολλά βασικά μαθήματα δεν πραγματοποιούνται.
Τι υποστηρίζουν οι φοιτητές
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την πόλη της Άρτας, δέχεται ετησίως τους περισσότερους εισακτέους, μεταξύ των λοιπών μουσικών τμημάτων της χώρας, ενώ παράλληλα διαθέτει τους λιγότερους μόνιμους καθηγητές. Παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του ως πανεπιστημιακό τμήμα, είναι ιδιαίτερα ενεργό σε μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Μερικά από αυτά είναι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών TUNE (Traditional music Undergraduate Network in Europe), η υποδοχή φοιτητών Erasmus και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό από τις ορχήστρες του τμήματος.
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τμήμα δεν είναι πρωτόγνωρη στους σπουδαστές, καθώς το μόνιμο διδακτικό προσωπικό (μόλις 12 καθηγητές) δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η λειτουργία του να βασίζεται στην πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, που πάντα καθυστερεί δραματικά. Την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ωστόσο, η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του έτους και η απόκτηση πτυχίου για πολλούς σπουδαστές», τονίζουν οι φοιτητές.
Πιο αναλυτικά, από τα 33 όργανα ειδίκευσης διδάσκονται μόλις 16, ενώ από τα 14 μουσικά σύνολα μόλις τα 7. Εκτός από τις μουσικές δεξιότητες και τα μουσικά σύνολα (μαθήματα κορμού) αυτή την στιγμή δεν πραγματοποιούνται και πολλά άλλα μαθήματα, υποχρεωτικά για την λήψη πτυχίου. Αντιλαμβανόμαστε ότι βιώνουμε την πλήρη απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας και των Καλλιτεχνικών Σπουδών, στο βωμό της ιδιωτικοποίησής τους. Είναι απαράδεκτο να εισάγονται φοιτητές σε μία δημόσια σχολή, να πληρώνουν ενοίκιο, να αναγκάζονται να παρακολουθούν εξωτερικά μαθήματα για να καλύψουν τα κενά του κρατικού μηχανισμού, και εν τέλει το μέλλον τους να είναι αβέβαιο.
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του