Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Διχασμένοι φοιτητές και καθηγητές - «Ποια είναι η ανάγκη που τα γεννά;»
NewsroomΜε τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το Σχέδιο Νόμου που προβλέπει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα παραμένει διχασμένη με τις απόψεις να κινούνται σε δύο άξονες.
Από την μια, στην ανάγκη ενίσχυσης των Δημόσιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, και από την άλλη στην υπο αυστηρούς όρους λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας, γεγονός που θα δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους να μείνουν και να σπουδάσουν στον τόπο τους.
Στάση αναμονής από τους «υπέρμαχους», για τεχνητή ανάγκη μιλούν οι «πολέμιοι»
«Αυτό που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι δεν είναι το ζήτημα εάν είναι Συνταγματικό ή μη Συνταγματικό -το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό και ότι πράγματι πρόκειται για Συνταγματική Επιτροπή- αλλά το ζήτημα εάν χρειαζόμαστε αυτά τα Πανεπιστήμια, τα λεγόμενα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά, τα ελεύθερα. Ποια είναι η ανάγκη που τα γεννά;», διερωτάται καθηγητής πανεπιστημίου.
Ίση μεταχείριση ζητά ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Γκλαβίνης, ο οποίος χαρακτηρίζει το Σχέδιο Νόμου ως θετική εξέλιξη, αλλά θέτει ζήτημα οξυμένου ανταγωνισμού έναντι των μη κρατικών Πανεπιστημίων: «Θέλουμε ίση μεταχείριση. Όταν ο ιδιώτης έχει μέσα τα οποία του προσπορίζουν οι πόροι στους οποίους θα έχει πρόσβαση ανάλογα για να μπορούμε να σταθούμε θα πρέπει να έχουμε και εμείς τη δυνατότητα να το κάνουμε»
Πολιτικές αντιδράσεις
«Οι προδιαγραφές που θα τεθούν για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα είναι εξαιρετικά υψηλές», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην πρόεδρο της δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που άργησε αρκετά να έρθει.
Την ίδια ώρα, «όχι» στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Ωστόσο, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν διαφορετικές, απόψεις. Μετά τον Χάρη Μαμουλάκη που δήλωσε πως πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Πέτρος Παππάς που βρίσκεται στον στενό πυρήνα του Στέφανου Κασσελάκη, απορρίπτει άνευ όρων τη μεταρρύθμιση.
Ναι υπό προϋποθέσεις, λέει το ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναφέρει: «Δεν υπάρχει ναι ή όχι μανιχαϊστικά. Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η αναβάθμιση της Παιδείας. Δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών της Ευρώπης πηγαίνει σε δημόσια πανεπιστήμια. Η αγωνία μας είναι να υπάρχει επιλογή δωρεάν από τη δημόσιο πανεπιστήμιο».
Σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι το 52,7% των ερωτηθέντων την ώρα που το 44,1% διαφωνεί.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή