Παιδεία|27.01.2024 07:05

Πανεπιστήμια: «Μαστίγιο και καρότο» από την κυβέρνηση για τις καταλήψεις: Ευθύνες και σε Πρυτάνεις με παρέμβαση Εισαγγελέα

Νικολίτσα Τρίγκα

Την τακτική του «μαστίγιο και καρότο» εφαρμόζει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια προκειμένου να σταματήσουν τις καταλήψεις. Από τη μία τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν την εξεταστική των φοιτητών ψηφιακά και από την άλλη ρίχνει τις ευθύνες για την κατάσταση στα ΑΕΙ στις πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων.

Παρέμβαση Εισαγγελέα

Χτες ήρθε και η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία της Αθήνας, που ζητά να διερευνηθούν τυχών αξιόποινες πράξεις όπως παράβαση καθήκοντος ή βίαιες πράξεις στα ΑΕΙ λόγω των καταλήψεων. Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας,  θα κληθούν στην Εισαγγελία και εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών καθώς θα διερευνηθεί ποιες ενέργειες έγιναν εκ μέρους τους για την αποτροπή των καταλήψεων, καθώς και σε ποιες ενέργειες προχώρησαν οι πρυτανικές αρχές μετά τις καταλήψεις στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.

Εξασφάλιση εξετάσεων με την επιβολή του νόμου

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ήδη ότι πρόθεσή της είναι να  διασφαλιστούν οι εξετάσεις των φοιτητών  και ότι γι΄ αυτό έχει δώσει ένα «σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο  στα Πανεπιστήμια για να διασφαλιστεί η διενέργεια της εξεταστικής σε κάθε πανεπιστημιακό Ίδρυμα». Μάλιστα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι είναι δεδομένο ότι «όπου κληθούν οι αρχές, όπως συνέβη στο ΕΜΠ, από τις πρυτανικές αρχές θα επιβάλλουμε το νόμο, κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο». Για την ώρα οι πρυτάνεις τον ΑΕΙ περιμένουν να συζητήσουν  όλα τα θέματα που έχουν προκύψει με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, τη Δευτέρα 29 του μήνα κατά τη διάρκεια έκτακτης Συνόδου.

Αγρίεψε η κατάσταση στις Σχολές

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στα πανεπιστήμια έχει αγριέψει καθώς δεκάδες τμήματα τελούν υπό κατάληψη και την επόμενη εβδομάδα ξεκινά νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων για να αποφασιστεί εάν θα συνεχιστούν ή όχι οι καταλήψεις. Ήδη έχει προγραμματιστεί νέο   συλλαλητήριο για την Πέμπτη 1 Φλεβάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια. Οι φοιτητές ζητούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και λένε όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16. Στο πλευρό των φοιτητών στέκεται και πλήθος πανεπιστημιακών καθηγητών οι οποίοι τονίζουν ότι η τήρησή του Συντάγματος, Είναι θέμα Δημοκρατίας, είναι θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολίτη και πηγάζει από την ιστορική εμπειρία του λαού μας και γι΄αυτό δεν πρέπει να αναθεωρηθεί το Άρθρο 16. 

Στο μεταξύ και η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πιέζει να σταματήσουν οι καταλήψεις και σε επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Παιδείας του ζητούν να πιέσει τις πρυτανικές αρχές και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, ώστε: α) να σταματήσουν άμεσα όλες οι παράνομες καταλήψεις και β) να μην χαθεί καμία εξεταστική, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ηλεκτρονικές εξετάσεις. 

Τι προβλέπει ο νόμος για τις καταλήψεις στα ΑΕΙ  

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι δημόσιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Επίσης,  ο νόμος 4957/ 2022 προβλέπει μέχρι και διαγραφή για τους  φοιτητές που κάνουν κατάληψη. Συγκεκριμένα στα πειθαρχικά παραπτώματα που προβλέπεται μέχρι και οριστική διαγραφή περιλαμβάνεται και η παρεμπόδισή της εύρυθμης λειτουργίας του Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής η διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του».  

ιδιωτικά πανεπιστήμιαπρυτάνειςειδήσεις τώραπανεπιστήμιαΑΕΙκαταλήψεις