Παιδεία|19.05.2024 06:55

Πανελλήνιες 2024: Ποιες οι επαγγελματικές επιλογές για τους απόφοιτους ψυχολογίας - Όσα μπορούν να κάνουν

Νικολίτσα Τρίγκα

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων και η αγωνία των υποψηφίων έχει χτυπήσει κόκκινο όχι μόνο για τις επιδόσεις τους αλλά και για τις σχολές που θα κληθούν να επιλέξουν. Στο πλαίσιο αυτό το ethnos.gr παρουσιάζει τις επιλογές, που μπορεί να έχει ένας πτυχιούχος τμήματος Ψυχολογίας καθώς πρόκειται για μια επιστήμη την οποία επιλέγουν όλο και περισσότεροι νέοι σήμερα. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, η σημασία της ψυχικής υγείας γίνεται πιο προφανής από ποτέ και συνεπώς ο ρόλος της Ψυχολογίας στη σύγχρονη κοινωνία βρίσκεται σε εξέχουσα θέση.

Oι επιλογές

Εκτός, όμως, από τις παραδοσιακές επαγγελματικές διαδρομές στη συμβουλευτική και τη θεραπεία, οι απόφοιτοι Ψυχολογίας μπορούν να επιλέξουν την εξειδίκευσή τους μέσα από ένα πολύ ευρύ φάσμα διαφορετικών και δυναμικών επαγγελματικών επιλογών. Μεταξύ άλλων πολύ ενδιαφέρουσες εξειδικεύσεις παρουσιάζονται σε τομείς όπως η εγκληματολογία, η τεχνολογία και οι επιχειρήσεις, καθώς τα τμήματα Ψυχολογίας εξοπλίζουν τους αποφοίτους με πλούσιο γνωστικό υπόβαθρο σε ζητήματα ψυχικής υγείας και ανθρώπινης συμπεριφοράς. Όπως επισημαίνει στο ethnos.gr o κ. Χρήστος Καρακωστίδης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας η Εγκληματολογία αποτελεί πολύ συχνό στόχο των μαθητών, ωστόσο πρόκειται για έναν διεπιστημονικό τομέα, στον οποίο φυσικά συμμετέχουν και οι απόφοιτοι Ψυχολογίας.

Η Εγκληματολογική Ψυχολογία ασχολείται με την εφαρμογή και τη χρήση ψυχολογικών θεωριών και αρχών για την κατανόηση και τη διευκόλυνση των ποινικών ερευνών, σε αστικό, ποινικό ή οικογενειακό επίπεδο. Οι Εγκληματολόγοι-Ψυχολόγοι μπορούν να αλληλεπιδρούν με υπόπτους, να μελετούν υποθέσεις και κατηγορούμενους, να διεξάγουν ψυχολογικά τεστ και λεπτομερείς εξετάσεις, καθώς και να παρέχουν καθοδήγηση και υποστήριξη στις εγκληματολογικές υπηρεσίες σχετικά με τη διερεύνηση των υποθέσεων. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επιφέρει αρκετές αλλαγές στον τομέα της εγκληματολογίας, γεγονός που φαίνεται πως θα ανοίξει ακόμα περισσότερους επαγγελματικούς δρόμους στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, οι Ερευνητές/Σχεδιαστές εμπειρίας χρήστη (UX) αποτελούν μία πολύ σύγχρονη εξειδίκευση που συνδυάζει τις θεωρητικές γνώσεις της ψυχολογίας με την τεχνολογία, τον σχεδιασμό και τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για την έρευνα αλλά και τον σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη. Η κατανόηση του τρόπου αντίληψης και λήψης αποφάσεων αποτελεί πολύ σημαντικό “εργαλείο” στη διαδικασία του σχεδιασμού, με το οποίο οι UX σχεδιαστές μπορούν να προσαρμόσουν τις δημιουργίες τους ώστε να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των χρηστών. Βασικές αρχές της ψυχολογίας σχετικές με τη διαδικασία της μάθησης, τον τρόπο αντίληψης αλλά και τη μνήμη αποτελούν πολύ σημαντική θεωρητική βάση. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους μπορεί να οδηγήσει τους σχεδιαστές UX να προσαρμόσουν τον σχεδιασμό, τα χαρακτηριστικά ακόμα και την εμφάνιση των προϊόντων τους, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο εύκολο για τους υποψήφιους πελάτες να επιλέξουν το δικό τους προϊόν. Εφαρμόζοντας, λοιπόν, τις αρχές της ψυχολογίας μπορούν να συμβάλλουν στη σχεδίαση προϊόντων, που αφενός ικανοποιούν πολύ περισσότερο το αγοραστικό κοινό και αφετέρου ανεβάζουν σημαντικά τα έσοδα των επιχειρήσεων.

Τέλος, ο χώρος της Βιομηχανικής - Οργανωτικής Ψυχολογίας εστιάζει στη συμπεριφορά των ανθρώπων στον χώρο εργασίας τους και προσφέρει στους αντίστοιχους ψυχολόγους μία επαγγελματική πορεία στον εταιρικό τομέα και στο αντίστοιχο περιβάλλον στον χώρο των επιχειρήσεων. Οι Βιομηχανικοί - Οργανωτικοί ψυχολόγοι εφαρμόζουν τις αρχές της Ψυχολογίας στο εταιρικό περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα ερευνούν τη συμπεριφορά και τις σχέσεις των εργαζομένων χρησιμοποιώντας ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν και στρατηγικές με στόχο τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και την ενίσχυση της ικανοποίησης των εργαζομένων στον χώρο εργασίας τους. Η αξιολόγηση του προσωπικού, η διερεύνηση των επαγγελματικών σχέσεων, η προσέλκυση κατάλληλα καταρτισμένων εργαζομένων, αλλά και η εκπαίδευση και ενίσχυση των δεξιοτήτων τους αποτελούν κάποιες από τις βασικές ενέργειες, που συνήθως πραγματοποιούνται για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων. Είναι, λοιπόν, φανερό πως ένα πτυχίο Ψυχολογίας δεν οδηγεί μόνο σε παραδοσιακά επαγγελματικά μονοπάτια, αλλά μπορεί να συνδυαστεί με τον χώρο της εγκληματολογίας, της τεχνολογίας αλλά και των επιχειρήσεων, προσφέροντας στους αποφοίτους πολύ διαφορετικές διαδρομές. Η επιλογή του κατάλληλου μεταπτυχιακού αποτελεί κλειδί για αυτές αλλά και πολλές άλλες εναλλακτικές επαγγελματικές διεξόδους.

ψυχολογίαπανελλήνιες εξετάσειςΠανελλήνιες 2024πανελλαδικές εξετάσειςπανελλαδικέςειδήσεις τώραπανελλήνιες