Παιδεία|30.05.2024 06:36

Πανελλήνιες 2024: Ανοίγει η αυλαία για τα ΕΠΑΛ - Τα SOS κατά την ώρα της τρίωρης εξέτασης

Νικολίτσα Τρίγκα

Η ώρα της «κρίσης» για τους υποψήφιους, που διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστήμια της χώρας έφτασε. Σήμερα άνοιξε η αυλαία των Πανελληνίων για τους απόφοιτους των επαγγελματικών Λυκείων και αύριο ακολουθεί ο κύριος όγκος των υποψηφίων, οι οποίοι προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια και θα εξετασθούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.  Οι υποψήφιοι πρέπει να πάνε στα εξεταστικά κέντρα στις 8 το πρωί και τα θέματα δίνονται στις 8.30. 

Πρέπει να έχουν μαζί τους:

  • Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο
  • Δελτίο εξεταζόμενου Πανελλαδικών Εξετάσεων (καρτελάκι)
  • Στυλό (μπλε ή μαύρου χρώματος), μολύβι (δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων), γόμα και ξύστρα. 
  • Ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό.
  • Ένα ρολόι χειρός (όχι smartwatch), για την ορθή διαχείριση του χρόνου κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους:

  • Βιβλία, τετράδια και σημειώσεις
  • Διορθωτικό (blanco)
  • Κινητό τηλέφωνο και άλλα μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών και επικοινωνίας, υπολογιστικές μηχανές. Ιδιαίτερα όσον αφορά στο κινητό απαγορεύεται να το έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι ακόμη και κλειστό γιατί κινδυνεύουν με μηδενισμό του γραπτού τους.  

Τι πρέπει να προσέχετε την ώρα της εξέτασης  

  • Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι πριν παραδώσετε το γραπτό στον επιτηρητή πρέπει να κάνετε έλεγχο εάν απαντήσατε σε όλα τα ζητήματα. Εξαντλήστε και τις τρεις ώρες στο έπακρο. Αν βλέπετε κάποιους να φεύγουν από την αίθουσα πολύ νωρίτερα σημαίνει ότι μάλλον δεν τα κατάφεραν να δώσουν τις λύσεις. Οπότε αυτό μη σας ενδιαφέρει κοιτάξτε το γραπτό σας ξανά και ξανά γιατί πάντα υπάρχει πιθανότητα κάτι να σας ξέφυγε και είναι κρίμα να μην το διορθώσετε.
  • Λίγο πριν έρθουν τα θέματα στα χέρια σας, είναι η χειρότερη στιγμή. Μην αφήσετε το άγχος να σας κυριεύσει. Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι κατά τη διάρκεια αναμονής των θεμάτων προσπαθούν να θυμηθούν τυχαία σημεία της εξεταστέα ύλης. Λάθος σκέψη γιατί συνήθως νομίζουν ότι δεν θυμούνται τίποτα. Κατά τη γραπτή αξιολόγηση ο εγκέφαλος λειτουργεί αφαιρετικά, συνεπώς όταν έρθουν τα θέματα και ο υποψήφιος καταπιαστεί με ένα από αυτά χωριστά, η ανάκληση μνήμης θα είναι πολύ εύκολη.
  • Μόλις έρθουν τα θέματα, ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρωθεί σε αυτά και να μην επιτρέψει σε τίποτε να αποσπάσει την προσοχή του, να διαβάσει μία φορά προσεκτικά όλα τα ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα θα κρατά κάποιες πρόχειρες σημειώσεις, στις οποίες θα ανατρέξει αργότερα. Αμέσως μετά, προτείνεται ο υποψήφιος να επεξεργαστεί τα θέματα που γνωρίζει πολύ καλά και με κλιμάκωση να ασχοληθεί στο τέλος με όποιο θέμα φαίνεται δύσκολο ή δυσνόητο. Το 4ο θέμα συνήθως είναι και το δυσκολότερο. Μην πάτε να λύσετε αυτό πρώτα γιατί αν δεν τα καταφέρετε θα σας πιάσει πανικός. Αφήστε το για το τέλος 
  • Διαβάστε με μεγάλη προσοχή τα θέματα και μη βιάζεστε να δώσετε απαντήσεις. Πάντα χρειάζεται και μια δεύτερη σκέψη. Δείξτε μεγάλη προσοχή στα ζητούμενα. Μετά την πρώτη γρήγορη ανάγνωση όλων των θεμάτων, επιδιώκουμε τη διερεύνηση των ζητουμένων. Διαβάζουμε προσεκτικά κάθε θέμα 2-3 φορές.
  • Επισημαίνουμε τις λέξεις-κλειδιά. Χωρίζουμε σε σκέλη τα ζητούμενα, εφόσον υπάρχουν, γράφοντας 1, 2…3. Επαληθεύουμε ότι κατανοήσαμε το θέμα. Δεν μένουμε σε κάτι που μας δυσκολεύει πολύ την ώρα της εξέτασης. Προχωράμε, απαντάμε σε ό,τι ξέρουμε και μετά αφοσιωνόμαστε σε αυτό.
  • Όλοι οι υποψήφιοι ξέρουν από το σχολείο ή το φροντιστήριο πως πρέπει ν΄ απαντήσουν στα θέματα. Σημαντικό  είναι να οργανώνουμε το υλικό της απάντησης που θα δώσουμε. Προσπαθούμε να είναι σαφώς διατυπωμένες οι απαντήσεις μας. Τα γράφουμε όλα, γιατί στις εξετάσεις δεν υπάρχουν αυτονόητα. Με άλλα λόγια, «τα ευκόλως εννοούμενα δεν παραλείπονται».
  • Ο έλεγχος των απαντήσεων που δίνονται είναι απαραίτητος. Απαραίτητο είναι ακόμη να ελεγχθεί εάν έχουν καθαρογραφεί όλες οι απαντήσεις από το πρόχειρο στο καθαρό. Μην ξεχνάτε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που υποψήφιοι δεν ήταν σίγουροι για την ορθότητα των απαντήσεών τους στο πρόχειρο ή παρέλειψαν να τις μεταφέρουν στο καθαρό.
  • Δεδομένου ότι στα περισσότερα μαθήματα οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα θέματα, ο μέσος χρόνος που πρέπει να αφιερώσουν σε κάθε θέμα είναι περίπου 45 λεπτά της ώρας. Όμως, κάποια από τα θέματα θα φανούν στους προετοιμασμένους υποψηφίους πολύ απλά, συνεπώς ο χρόνος που θα απομείνει για τα απαιτητικά θέματα είναι αρκετός.
  • Σε κάθε περίπτωση, ο χρυσός κανόνας είναι να μην επιμείνει ο υποψήφιος για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο θέμα που φαίνεται ότι δεν μπορεί άμεσα να επιλύσει, γιατί αυτό θα επιφέρει δύο αρνητικά: Πρώτον, θα μειωθεί ο χρόνος που θα απομείνει για να αφιερώσει στα άλλα θέματα και, δεύτερον, η εμμονή στο ίδιο θέμα κατά κανόνα μειώνει τις πιθανότητες για την επίλυσή του. Συνεπώς, εάν ο υποψήφιος «κολλήσει» σε κάποιο θέμα, το αφήνει για λίγο, ασχολείται με τα υπόλοιπα και επανέρχεται σε αυτό αργότερα.
  • Στις Πανελλαδικές ότι σας ζητείται στις εκφωνήσεις πρέπει να απαντηθεί και να αιτιολογηθεί επακριβώς. Συχνά, άλλωστε, στα θέματα εμπεριέχεται η έκφραση «να εξηγήσετε» ή «να περιγράψετε». Με αυτόν τον τρόπο ζητείται από τους υποψηφίους η πλήρης ανάλυση ενός φαινομένου, μίας έννοιας κ.λπ.
  • Εξίσου σημαντικό είναι να παραδώσετε ένα γραπτό καλογραμμένο, χωρίς ορθογραφικά λάθη, μουτζούρες, υποσημειώσεις και άλλα. Οι βαθμολογητές το εκτιμούν αυτό και επίσης δεν τους κουράζει κατά τη διόρθωση.  

Οι ευχές του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη 

«Θέλω να μοιραστώ τρεις σκέψεις με την κάθε υποψήφια, με τον κάθε υποψήφιο. Η πρώτη είναι να έχετε πίστη στις δυνατότητές σας. Έχετε αφιερώσει αμέτρητες ώρες διαβάσματος για να φτάσετε σε αυτές τις εξετάσεις. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Εμπιστευτείτε όλες τις ώρες δουλειάς τις οποίες έχετε αφιερώσει. Δεύτερον, να σκέφτεστε πάντα την μεγάλη εικόνα για να μπορέσετε έτσι να διαχειριστείτε το άγχος. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι στο μονοπάτι της ζωής δεν κρίνονται όλα αυτή τη στιγμή ή τον επόμενο μήνα. Θα έχετε πάρα πολλές ευκαιρίες για να μπορέσετε να αποδείξετε το ποιες είστε και το ποιοι είστε.Και τρίτον, να σκέφτεστε ότι δεν είστε μόνοι σας. Είστε μαζί με τους φίλους σας, είστε μαζί με τους καθηγητές σας, μαζί με τους γονείς σας, μαζί με όλους εκείνους οι οποίοι είναι συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες σας. Μη διστάσετε οποιαδήποτε στιγμή να μιλήσετε μαζί τους. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες και σε όλους. Και να θυμάστε ότι τίποτα δεν κρίνεται ή δεν κρίνονται όλα σε μία εξέταση. Το μέλλον ανοίγεται μπροστά σας. Και αυτό το οποίο θα κάνει την διαφορά εν τέλει θα είναι η ποιότητα του χαρακτήρα σας, το ήθος σας, το σθένος στη διαδρομή σας. Καλή δύναμη!», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο μήνυμα του προς τους υποψηφίους.  

πανελλήνιες εξετάσειςΠανελλήνιες 2024Κυριάκος Πιερρακάκηςπανελλαδικέςειδήσεις τώραπανελλαδικές εξετάσειςπανελλήνιες