Παιδεία|04.06.2024 06:45

Πανελλήνιες 2024: Άρχισε η βαθμολόγηση των γραπτών - Πότε τα αποτελέσματα

Νικολίτσα Τρίγκα

Ξεκίνησε ήδη, η κανονική βαθμολόγηση των γραπτών, στο πρώτο μάθημα των πανελλήνιων εξετάσεων (Νεοελληνική Γλώσσα) ενώ σήμερα οι υποψήφιοι διαγωνίζονται σε τρία μαθήματα. Αρχαία Ελληνικά (πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (πεδία Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και Βιολογία (πεδίο Σπουδών Υγείας).

Η ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων, που λαμβάνουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα γίνει στο τέλος του μήνα (πιθανά την Παρασκευή 28 Ιουνίου ή τη Δευτέρα 1η Ιουλίου). Όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια οι υποψήφιοι θα λάβουν τους βαθμούς τους μέσω SMS στα κινητά τους και τα ταυτόχρονα το υπουργείο Παιδείας θα αναρτήσει τα αποτελέσματα στην ηλεκτρονική εφαρμογή results.it.minedu.gov.gr αλλά και στα λύκεια. Όσον αφορά στα ειδικά μαθήματα οι βαθμοί θα ανακοινωθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη.

Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες το υπουργείο Παιδείας θα δώσει τις ημερομηνίες για την κατάθεση των δύο μηχανογραφικών (ένα για τα ΑΕΙ και το παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΣΑΕΚ -πρώην ΙΕΚ). Οι υποψήφιοι θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου. Οι υποψήφιοι όταν κληθούν να δηλώσουν τα τμήματα προτίμησης στο Μηχανογραφικό θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν ΜΟΝΟ τα τμήματα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση.

Συγκεκριμένα, κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών. Για την ώρα, οι υποψήφιοι συνεχίζουν τις εξετάσεις τους και την Πέμπτη 6 του μήνα θα διαγωνιστούν σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 του μήνα με τα μαθήματα της Ιστορίας, Φυσικής και Οικονομίας.

Ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και των ονομάτων των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια της χώρας αναμένεται στο τέλος του Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.

Τρόπος υπολογισμού μορίων

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετείχε στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: Ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο Συντελεστή Βαρύτητας.

Τα τέσσερα (4) ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου.

πανελλήνιες εξετάσειςπανελλαδικές εξετάσειςΠανελλήνιες 2024ειδήσεις τώραπανελλαδικέςΠανελλήνιες αποτελέσματα