Παιδεία|06.06.2024 11:31

Πανελλήνιες 2024: Οι απαντήσεις στο μάθημα των Λατινικών

Newsroom

Το ethnos.gr σε συνεργασία με το Νέο Φροντιστήριο παρουσιάζει τις απαντήσεις στα θέματα των Λατινικών στα οποία εξετάστηκαν σήμερα, 6/6 στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ.

Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα και οι απαντήσεις των Λατινικών 

Δείτε εδώ τα θέματα στα Λατινικά:

Δείτε εδώ τις λύσεις:

Βατά τα θέματα στα Λατινικά – Σε ποια σημεία ήθελαν προσοχή

Όπως αναφέρει στην ανάλυσή της η Έφη Τσιώλη, φιλόλογος του Ομίλου Φροντιστηρίων Νέο:

«Τα θέματα σε γενικές γραμμές ήταν βατά με απαίτηση αυξημένης προσοχής σε κάποια σημεία.  Η ερώτηση εισαγωγής ήταν κλειστού τύπου, που μάλλον θα έδωσε μια ανάσα ανακούφισης στους υποψηφίους. Η λεξιλογική άσκηση εύκολη με μια μικρή επιφύλαξη για τη λέξη "ρήγας" από "regie" που σημαίνει τυραννικά και προκύπτει από το rex/regis (ο βασιλιάς, ο τύραννος) και είναι μια πιο "ποιητική" θα λέγαμε λέξη στα νέα ελληνικά. Φυσικά, χαριτολογώντας θα λέγαμε, πως για τους γνώστες των φύλλων της τράπουλας και τις φιγούρες της, ο Ρήγας είναι μια αντρική βασιλική φιγούρα.

Οι ερωτήσεις γραμματικής κάλυπταν όλο το φάσμα της ύλης και ήθελαν, όπως πάντα συμβαίνει με τις γραμματικές ασκήσεις, προσοχή στη λεπτομέρεια. Ένα μικρό παράδειγμα : στην ερώτηση Γ2α. που ζητείται να βρεθούν τρία ρήματα σε υποτακτική, πιθανόν να δυσκολεύτηκαν αρκετοί μαθητές να αναγνωρίσουν ως υποτακτική το pervenerit, καθώς έχει την ίδια μορφή με το γ΄ενικό οριστικής συντελεσμένου μέλλοντα. Εκεί θα έπρεπε να θυμηθούν πως πρόκειται για εξαρτημένο υποθετικό λόγο, επομένως δεν είναι οριστική αλλά υποτακτική.

Οι ερωτήσεις που αφορούσαν στο συντακτικό ήταν απλές και κάλυπταν βασικά συντακτικά φαινόμενα της Λατινικής, όπως την ιδιόμορφη αφαιρετική απόλυτη και την ιδιαίτερη χρήση του Ιστορικού-διηγηματικού cum στις χρονικές προτάσεις.

Προσοχή απαιτούνταν στην Δ1β ως προς την ακριβή αναγνώριση του είδους της δευτερεύουσας πρότασης». 

«Συμπερασματικά, υπάρχει μια διαβαθμισμένη δυσκολία και το άριστα είναι εφικτό για μαθητές πολύ καλά προετοιμασμένους, πειθαρχημένους και με οξεία προσοχή», καταλήγει η εκπαιδευτικός. 

πανελλήνιες εξετάσειςπανελλήνιεςΑπαντήσεις ΠανελλαδικώνπανελλαδικέςΠανελλήνιες 2024πανελλαδικές εξετάσειςΛατινικάΓΕΛ