Παιδεία|12.06.2024 12:57

Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα και οι απαντήσεις σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία

Newsroom

Αυλαία σήμερα για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2024 για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, που εξετάστηκαν στα μαθήματα της Ιστορίας, της Φυσικής και της Οικονομίας.

Το ethnos.gr σε συνεργασία με το Νέο Φροντιστήριο παρουσιάζει τις απαντήσεις στα θέματα Ιστορίας, Φυσικής και Οικονομίας που «έπεσαν» σήμερα (12/6), καθώς και τις αξιολογήσεις καθηγητών στα θέματα.

Τα θέματα και οι απαντήσεις στην Ιστορία

Δείτε τα θέματα:

Δείτε τις απαντήσεις:

Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα και οι απαντήσεις στην Οικονομία

Δείτε τα θέματα:

Δείτε τις απαντήσεις:

Τα θέματα και οι απαντήσεις στη Φυσική

Δείτε εδώ τα θέματα:

Δείτε εδώ τις απαντήσεις:

Ο σχολιασμός για τα σημερινά θέματα στην Οικονομία

Όσον αφορά στην Οικονομία, οι καθηγητές του «Νέου Φροντιστηρίου», σχολιάζουν:

«Τα σημερινά θέματα στο μάθημα της Οικονομίας από την Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας – Πληροφορικής είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και καλύπτουν το σύνολο της εξεταζόμενης ύλης, με παρόμοιο βαθμό δυσκολίας με την περσινή χρονιά.

Συγκεκριμένα το θέμα Α (ερωτήσεις κλειστού τύπου), καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ύλης, χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας, οι οποίες απαιτούσαν γενικές γνώσεις.

Το θέμα Β, ερώτηση ανάπτυξης από το Κεφ. 5ο το οποίο αφορούσε μεταβολές στο σημείο ισορροπίας.

Το θέμα Γ, άσκηση από το Κεφ. 3ο απαιτούσε μεγάλη προσοχή στις αριθμητικές πράξεις, αρκετή εξοικείωση με την χρήση των τύπων και γενικότερες γνώσεις.

Τέλος στο θέμα Δ, άσκηση η οποία συνδύαζε γνώσεις από τα Κεφ. 1ο+7ο+9ο οι υποψήφιοι έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να ερμηνεύσουν σωστά τα δεδομένα του θέματος έτσι ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν στα σωστά αποτελέσματα. Τα πρώτα 3 υποερωτήματα δεν αναμένετε να δυσκολέψουν ιδιαίτερα τους υποψηφίους.

Στην συνέχεια τα υπόλοιπα ερωτήματα απαιτούσε γνώσεις από το Κεφ. 1ο και την ικανότητα των υποψηφίων να μπορούν να συνδυάσουν τις γνώσεις τους από διαφορετικά κεφάλαια».

Ο σχολιασμός για τα σημερινά θέματα στη Φυσική

Όσον αφορά στη Φυσική, οι καθηγητές του «Νέου Φροντιστηρίου», σχολιάζουν:

«Τα θέματα της φυσικής ήταν φέτος μεγαλύτερης έκτασης σε σχέση με πέρσι, απαιτούσαν ολοκληρωμένη γνώση φυσικής αλλά και αρκετές μαθηματικές πράξεις.

Το Α θέμα εξέταζε επαρκώς τη θεωρία αλλά έκρυβε παγίδες χωρίς όμως να απαιτεί μαθηματικούς υπολογισμούς.

Το θέμα Β κάλυπτε κεφάλαια, της κβαντομηχανικής, της κίνησης σωματιδίων σε ομογενές μαγνητικό πεδίο καθώς και της μηχανικής στερεού σώματος εξετάζοντας σε βάθος το γνωστικό επίπεδο των μαθητών μιας και εμπεριείχε συνδυασμό κεφαλαίων.

Το Γ θέμα περιείχε απλό αρμονικό κύμα που εξέταζε καίρια κομμάτια στα κύματα με ερωτήματα που οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές ήταν σε θέση να απαντήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολλά χρόνια μπήκε ως ερώτημα απόδειξη θεωρίας.

Το Δ θέμα, που είχε και τη μεγαλύτερη δυσκολία, εξέταζε την απλή αρμονική ταλάντωση την κίνηση αγωγού μέσα σε μαγνητικό πεδίο, φαινόμενα επαγωγής καθώς και τις εντάσεις μαγνητικών πεδίων κυκλικών και ημικυκλικών αγωγών. Απαιτούσε εμβάθυνση των παραπάνω κεφαλαίων και αρκετές αριθμητικές πράξεις κρύβοντας ταυτόχρονα και αρκετές παγίδες.

Τα θέματα γενικότερα κάλυπταν το μεγαλύτερο κομμάτι της ύλης ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια ενώ το επίπεδο δυσκολίας ήταν υψηλότερο σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής θα μπορούσε να ανταποκριθεί με πίεση χρόνου στο μεγαλύτερο μέρος το θεμάτων».

Πανελλήνιες 2024πανελλαδικές εξετάσειςπανελλήνιεςπανελλαδικέςπανελλήνιες εξετάσειςΘέματα Πανελληνίωνθέματα πανελλαδικώνΑπαντήσεις Πανελλαδικών