Παιδεία|25.06.2024 06:45

Μηχανογραφικό 2024: Γιατί να σπουδάσω Γεωλόγος και πού μπορώ να εργαστώ; Αυτά είναι τα τμήματα στη χώρα

Νικολίτσα Τρίγκα

Αυτές τις μέρες χιλιάδες παιδιά θα κληθούν να επιλέξουν μέσω του μηχανογραφικού τους δελτίου, τις σχολές στις οποίες θα ήθελαν να σπουδάσουν. Να διαλέξουν δηλαδή, ένα επιστημονικό πεδίο, που τους ενδιαφέρει αλλά και που το πτυχίο τους θα έχει ένα σοβαρό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Και μάλιστα σε μια εποχή, που κάτι τέτοιο γίνεται όλο και δυσκολότερο για τους νέους, που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια.

Απαντώντας σε αυτές τις αγωνίες των νέων, ο Διδάκτωρ Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Πέτρος Πετρούνιας εξηγεί στο ethnos.gr τις μεγάλες δυνατότητες, που έχει η επιστήμη της Γεωλογίας αναφορικά με τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και γιατί αποτελεί μια σίγουρη επιλογή στο μηχανογραφικό του 2024.

Ο Γεωλόγος είναι ο επιστήμονας που ασχολείται κυρίως με τον Λόγο επί της Γης, μέσα από εισπρακτική εφαρμογή επιστήμης της Χημείας, της Φυσικής αλλά και της Μηχανικής με σκοπό την εύρεση λύσεων σε σύγχρονα περιβαλλοντικά, φυσικά, βιολογικά, τεχνολογικά αλλά και χημικά ζητήματα. Οι σπουδές στο Τμήμα Γεωλογίας αποτελούν ένα εντυπωσιακό κράμα θετικών επιστημών. Στη χώρα μας λειτουργούν 3 Γεωλογικά Τμήματα, που η πρόσβαση σε αυτά είναι εφικτή μόνο μέσω του 2ου πεδίου. Απευθύναμε κάποιες βασικές ερωτήσεις στον διδάκτωρ Πέτρο Πετρούνια ως διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών:

Γιατί είναι χρήσιμη η επιστήμη της Γεωλογίας στη σύγχρονη κοινωνία

Η Γεωλογία βρίσκεται στην κορυφή των «πράσινων επαγγελμάτων». Η επιστήμη παραμένει στη βάση της η ίδια με την κλασική Γεωλογία, αλλά προκύπτουν διαρκώς νέες εξειδικεύσεις για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών που έχουν να κάνουν κυρίως με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος όπου αποτελούν θέματα τα οποία μας απασχολούν όλο και περισσότερο και θα μας απασχολήσουν σημαντικά στο εγγύς μέλλον. Δεν γίνεται να αναφερόμαστε σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μη συμπεριλάβουμε την επιστήμη της Γεωλογίας ως κύριο πυλώνα της. Η επιστήμη της Γεωλογίας ουσιαστικά είναι παντού γύρω μας και το να κατανοούμε πως λειτουργεί αυτός ο πλανήτης μας βοηθάει να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή και τη ζωή γενικότερα, μας βοηθάει να προστατέψουμε τον ίδιο τον πλανήτη. Επίσης, τα πάντα γύρω μας αποτελούνται από Ορυκτές Πρώτες Ύλες, όπου κάποιος γεωλόγος εντόπισε διάφορους κρυστάλλους ή και σπάνιες γαίες για να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα στα σύγχρονα κινητά μας τηλέφωνα, στους υπολογιστές μας κτλ. και να κάνουμε την ζωή μας ευκολότερη. Καθημερινά χρησιμοποιούμε ένα τεράστιο αριθμό Ορυκτών Πρώτων Υλών όπου προέρχονται από την Γη και πρέπει να υπάρχει πάντα ένας Γεωλόγος ώστε να τις εντοπίσει και να τις χρησιμοποιήσει κατάλληλα. Επίσης στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης οδηγούμαστε όλο και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση, οπότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι η αναζήτηση Ορυκτών Πρώτων Υλών θα είναι όλο και περισσότερο επιτακτική τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντικός, όμως, είναι και στην έρευνα της καταλληλότητας θέσεων που σχετίζονται με τις νέες μορφές ενέργειας (π.χ. εγκατάστασης ανεμογεννητριών, αποθήκευσης υδρογόνου κ.α.), ώστε να αποφευχθούν περιβαλλοντικές ή άλλες καταστροφές σχετιζόμενες με φυσικούς κινδύνους.

Το μεγάλο ερώτημα για τους υποψήφιους είναι: Υπάρχει Επαγγελματική απασχόληση;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν γίνεται να είναι μονολεκτική ούτε μονοδιάστατη. Αρχικά θα αναφέρω ότι η Γεωλογία αποτελεί μια ασφαλή επιλογή καθώς έχει Κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα βάση του Π.Δ.344/2000 όπου περιγράφει με λεπτομέρεια τις εργασίες για τις οποίες απαιτείται πτυχίο Γεωλογίας και προστατεύει νομικά το επάγγελμα των πτυχιούχων κάτι όπου δεν συμβαίνει με πολλές άλλες επιλογές όπου έχουν οι υποψήφιοι μπροστά τους αλλά δυστυχώς δεν το γνωρίζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι βασιζόμενοι σε μελέτη του Department of Labor (Bureau of Labor Statistics, U.S. Department of Labor,Occupational Outlook Handbook, Geoscientists) εντοπίζεται ότι η απασχόληση των γεωεπιστημόνων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% από το 2021 έως το 2031, ταχύτερα από τον μέσο όρο για όλα τα επαγγέλματα. Η ανάγκη για ενέργεια, προστασία του περιβάλλοντος και υπεύθυνη διαχείριση της γης και των πόρων προβλέπεται να προωθήσει τη ζήτηση για γεωεπιστήμονες στο μέλλον. Οπότε συλλογικά πιστεύω ότι αν κάποιος αγαπήσει αυτή την επιστήμη και ασχοληθεί ώστε να την εξελίξει μέσα από τον ίδιο τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρει μια καλή και σταθερή απασχόληση τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Σε ποια επιστημονικά πεδία μπορεί να ασχοληθεί ένας Γεωλόγος

Το εντυπωσιακό με την επιστήμη της Γεωλογίας είναι ακριβώς ότι η επιστήμη της Γεωλογίας δίνει πιθανότατα τις περισσότερες επιλογές εξειδίκευσης από όλες τις θετικές, τουλάχιστον, επιστήμες καθώς και άλλες πολλές επιλογές του μηχανογραφικού.

Ένας Γεωλόγος μπορεί να εξειδικευθεί και να εργαστεί για παράδειγμα ως:

  • Ηφαιστειολόγος
  • Σεισμολόγος
  • Ωκεανογράφος
  • Γεωλόγος Πετρελαίων
  • Μετεωρολόγος
  • Παλαιοντολόγος
  • Οικονομικός Γεωλόγος
  • Τεχνικός Γεωλόγος, Γεωλόγος Περιβάλλοντος
  • Γεωχημικός
  • Γεωφυσικός
  • Υδρογεωλόγος
  • Ορυκτολόγος
  • Ιζηματολόγος
  • Πετρολόγος
  • Γεωχρονολόγος
  • Γεωμορφολόγος 

Και θα έλεγα ότι οι παραπάνω αποτελούν μόνο μερικές από τις δυνατότητες εξειδίκευσης που προσφέρει η επιστήμη της Γεωλογίας. Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών καλύπτει όλο το παραπάνω εύρος εξειδικεύσεων με ιδιαίτερα καταρτισμένο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό όπου δύναται να σταθεί αρωγός στη διδασκαλία και εξέλιξη των επόμενων γεωλόγων.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι οι νέοι υποψήφιοι όπου θα επιλέξουν το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών θα ασκηθούν σε σημαντικό βαθμό σε εξωτερικούς χώρους όπως σε γεωπάρκα, ηφαίστεια, νησιά, θαλάσσιες μελέτες κ.λπ.. ενώ θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν και εξοπλισμό ιδιαίτερα εξειδικευμένο στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Τμήματος.

Που βρίσκουν τελικά εργασία πολλοί απόφοιτοι του Τμήματος Γεωλογίας

Αρχικά αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση για νέους γεωλόγους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ακολουθώντας τις νέες απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης. Βασιζόμενος σε? κάποια στατιστικά δεδομένα όπου μελέτησε το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών αναφορικά με την απασχόληση των αποφοίτων του? εντοπίστηκε οι απόφοιτοι του να ασκούν το επάγγελμα του γεωλόγου κυρίως:

  • Σε τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες
  • Σε εταιρείες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης Ορυκτών Πόρων
  • Σε πετρελαϊκές εταιρείες
  • Στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων
  • Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (μελετητές και εργολήπτες)
  • Σε υπουργεία, περιφέρειες, δήμους, αποκεντρωμένες διοικήσεις
  • Σε φορείς και ινστιτούτα του δημόσιου τομέα

Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως ΠΕ04.05 διδάσκοντας ένα μεγάλο φάσμα θετικών μαθημάτων (ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός προσλήψεων τα τελευταία 4 έτη). Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό ακολουθεί Ακαδημαϊκή πορεία σε Πανεπιστήμια τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Γνωρίζοντας λοιπόν όλες τις δυνατότητες και τις διεξόδους που προσφέρονται, ισχυροποιούνται και τα κίνητρα για να ακολουθήσει κανείς το επάγγελμα του Γεωλόγου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι τα Τμήματα Γεωλογίας ως ιστορικά Τμήματα στην χώρα προσφέρουν τη δυνατότητα όλων των κύκλων σπουδών δηλαδή προπτυχιακού, μεταπτυχιακού, διδακτορικού στο ίδιο Τμήμα κάτι που πολλές άλλες επιλογές στο μηχανογραφικό δεν προσφέρουν. Η δυνατότητα ολοκλήρωσης όλων των κύκλων σπουδών σε ένα αντικείμενο αυξάνει σημαντικά την ουσιαστική εξειδίκευση σε ένα γνωστικό αντικείμενο και επομένως και την ασφαλή αποκατάσταση

πανελλήνιεςΠανελλήνιες 2024γεωλογίαμηχανογραφικά δελτίαμηχανογραφικό δελτίοειδήσεις τώραΠανεπιστήμιο Πατρών