Παιδεία|17.07.2024 07:05

Πότε λήγει η προθεσμία για τα μηχανογραφικά - Αυτές είναι οι αλλαγές που μπορούν να γίνουν και τελευταία στιγμή

Νικολίτσα Τρίγκα

Αύριο Πέμπτη 18 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων, που διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστήμια της χώρας. Οι υποψήφιοι από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις τελικές τους προτιμήσεις στην πλατφόρμα https://michanografiko.it.minedu.gov.gr, έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Μετά την καθορισμένη προθεσμία, δεν θα γίνονται δεκτές περαιτέρω υποβολές. Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 19 Ιουλίου έως τις 14:00, οι υποψήφιοι θα μπορούν μόνο να διαγράψουν σχολές από την λίστα τους, χωρίς τη δυνατότητα προσθήκης νέων σχολών ή αλλαγής της σειράς των προτιμήσεων. Στη συνέχεια, η εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει η διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων των υποψηφίων. Στις Πανελλαδικές εξετάσεις φέτος έλαβαν μέρος 90.416 υποψήφιοι διεκδικώντας μία από τις 68.851 διαθέσιμες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Πάντως το υπουργείο Παιδείας δίνει τη δυνατότητα αναίρεσης και εκ νέου υποβολής μηχανογραφικού για όσους το έχουν ήδη οριστικοποιήσει. Συνεπώς εφόσον υπάρχει υποψήφιος που οριστικοποίησε και υπέβαλε το Μηχανογραφικό του, αλλά επιθυμεί τυχόν αλλαγές και προσθήκες, αυτές μπορούν να γίνουν αυστηρά μέχρι την Πέμπτη 18 Ιουλίου ακολουθώντας όμως το εξής διαδικαστικό: ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος), μέσα στην προθεσμία υποβολής, ακόμα και αν έχει ήδη υποβάλει (οριστικοποιήσει) το Μ.Δ., μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη υποβληθέν Μ.Δ. Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα αποδεσμεύει τον υποψήφιο, αναιρώντας-ακυρώνοντας το ήδη υποβληθέν Μ.Δ. Από εδώ και πέρα, το Μ.Δ. θα εμφανίζεται μόνο προσωρινά αποθηκευμένο (και ΟΧΙ υποβληθέν). Ο υποψήφιος λοιπόν θα πρέπει να ξαναμπεί στην εφαρμογή εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών, να τροποποιήσει το Μ.Δ. και να το υποβάλει εκ νέου, προκειμένου να αποκτήσει αυτόματα νέο αριθμό πρωτοκόλλου. Το Μ.Δ. με τον νέο αριθμό πρωτοκόλλου θα αποτελεί το τελικό Μ.Δ. του.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2024

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου με πιθανότερη ημερομηνία τη Δευτέρα 29 Ιουλίου. Εκείνη την ημέρα οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr,  πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Επίσης, οι υποψήφιοι που είχαν εγγραφεί στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις και μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή Ελλήνων του εξωτερικού
Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι  οι Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, καθώς και μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν, από Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 μέχρι και Τρίτη 23  Ιουλίου 2024. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘΑ  την Τρίτη 16-7-2024 και ώρα 14.00. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία οι υποψήφιοι θα αναζητήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  https://exams-expatriate.it.minedu.gov.gr , θα είναι προσβάσιμη όλο το 24ωρο και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής και το μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, χωρίς κατ’ ανάγκη να μετακινηθούν στην Ελλάδα, για το σκοπό αυτό.

μηχανογραφικό δελτίομηχανογραφικά δελτίαυπουργείο Παιδείαςειδήσεις τώραπροθεσμία