Παιδεία|23.07.2024 06:40

SOS για τα ολοήμερα σχολεία και τη στελέχωσή τους: Τι ζητούν οι διευθυντές για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς

Νικολίτσα Τρίγκα

Η υποβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων σχολείων ξεκινά από τη μη έγκαιρη στελέχωσή τους, γεγονός που τα εκθέτει ανεπανόρθωτα στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, στην έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς. Αυτό υπογραμμίζουν οι διευθυντές των σχολείων και με επιστολή τους, προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ζητούν να ληφθούν έγκαιρα μέτρα ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα για τους μαθητές, την κοινωνία αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Σημείο αιχμής αποτελεί η έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων και κυρίως των ολοήμερων σχολείων, προκειμένου να μην έχουν προβλήματα οι εργαζόμενοι γονείς. Όπως υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί μέσω της τήρησης αυστηρών  χρονοδιαγραμμάτων, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλες οι σχολικές μονάδες, με το άνοιγμά τους τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 (για τους εκπαιδευτικούς) θα είναι πλήρως στελεχωμένες με το αναγκαίο για τη λειτουργία τους προσωπικό (εκπαιδευτικοί/ΕΕΠ/ΕΒΠ). 

Τα τέσσερα μέτρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που εμφανίζονται στην έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς, λόγω της μη έγκαιρης στελέχωσης των σχολικών μονάδων με το αναγκαίο προσωπικό, απευθύνει έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.,  για τη λήψη των παρακάτω μέτρων, με στόχο την ομαλή έναρξη του νέου σχολικού έτους:

  1. Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των μονίμων εκπαιδευτικών (υπεραριθμίες, αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ, συμπλήρωση ωραρίου εκπαιδευτικών ειδικοτήτων σε άλλες σχολικές μονάδες κ.ά.),  θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου 2024, σε όλες τις Διευθύνσεις- ΠΥΣΠΕ της χώρας.
  2. Όλοι οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί/ΕΕΠ/ΕΒΠ, καθώς  και όλοι οι προσλαμβανόμενοι αναπληρωτές  εκπαιδευτικοί/ΕΕΠ/ΕΒΠ Α΄ φάσης, θα πρέπει να αναλάβουν υπηρεσία στις σχολικές μονάδες με το άνοιγμά τους, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024, ώστε οι Σύλλογοι Διδασκόντων/ουσών να μπορούν να συνεδριάζουν  σε πλήρη ολομέλεια, για την απαραίτητη προετοιμασία που απαιτείται για την υποδοχή των μαθητών/τριών, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024(κατανομή τάξεων/τμημάτων, ανάθεση τμημάτων- διδασκαλιών-Ολοήμερου–Πρωινής Ζώνης,  ωρολόγιο πρόγραμμα, εξωδιδακτικές αρμοδιότητες, εφημερίες, προγραμματισμός σχολικών δράσεων α΄ τριμήνου,  κ.ά.).
  3. Ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη στελέχωση των Ολοήμερων σχολείων, για να λειτουργήσουν με πλήρες ωράριο(Πρωινή Ζώνη(7:00-8:00), Κλασικό Ολοήμερο μέχρι τις 16:00 και Ολοήμερο με Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα μέχρι τις 17:30),  από την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, ώστε να μην διαταραχθεί, ούτε στο ελάχιστο, ο προγραμματισμός των οικογενειών των μαθητών/τριών, και ειδικά των εργαζόμενων γονέων.
  4. Τέλος, σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί, για ευνόητους λόγους, στη στελέχωση των Σχολικών  Μονάδων  Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(ΣΜΕΑΕ). 
μαθητέςειδήσεις τώρασχολεία