Παιδεία|24.07.2024 06:40

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Θα έχουν ολοκληρωθεί με την έναρξη της χρονιάς - Οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα ολοήμερα σχολεία

Νικολίτσα Τρίγκα

Όταν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, οι διορισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί, χωρίς να υπάρχει καμία έλλειψη σε διδακτικό προσωπικό, υπόσχεται το υπουργείο Παιδείας και προαναγγέλλει επέκταση των ολοήμερων σχολείων.

10.000 μόνιμοι διορισμοί

Αναφερόμενη στους 10.000 μόνιμους διορισμούς στα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή δήλωσε ότι «πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό που ικανοποιεί τους εκπαιδευτικούς, όπως και τους γονείς και τους μαθητές» και τόνισε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι όλοι στις θέσεις τους ώστε η σχολική χρονιά να κυλήσει ομαλά.

«Αυτοί οι νέοι διορισμοί προστίθενται στους σχεδόν 30.000 διορισμούς που έχει κάνει η κυβέρνηση από την αρχή της προηγούμενης τετραετίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχει ορθή και σταθερή σχέση μαθητών και καθηγητών και σιγά σιγά να μειώνεται ο αριθμός των αναπληρωτών, οι οποίοι καλύπτουν έκτακτες ανάγκες», προσέθεσε η κ. Μακρή. Ως προς τη διανομή τους στις βαθμίδες εκπαίδευσης, η υφυπουργός επεσήμανε ότι θα είναι από τους περσινούς διορισμούς τετραπλάσιοι στην πρωτοβάθμια, πενταπλάσιοι στην ειδική αγωγή, οκταπλάσιοι στο βοηθητικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, με τους 5.000 να ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, όπως είπε, «όταν χτυπήσει το κουδούνι, οι διορισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί, χωρίς να υπάρχει καμία έλλειψη σε διδακτικό προσωπικό». Όσο αφορά στα ολοήμερα σχολεία για τα οποία οι διευθυντές των σχολείων ζητούν να δοθεί προτεραιότητα η υφυπουργός πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επέκτασή του θεσμού  υπενθυμίζοντας ότι έχουν προσληφθεί ήδη 3.000 αναπληρωτές για τη στελέχωση των σχολείων αυτών.

Όχι στον διορισμό καθηγητών στα δημοτικά σχολεία 

Δεν συνιστά πρόθεση  του υπουργείου Παιδείας η δυνατότητα πρόσληψης εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας σε ιδιωτικά ή δημόσια δημοτικά σχολεία, δήλωσε η  υφυπουργός Παιδείας  Ιωάννα Λυτρίβη, στη χτεσινή  συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος, ζήτησε να πληροφορηθεί εάν ισχύουν σχετικά δημοσιεύματα.

«Για  να μην το βλέπετε και για να μην έχουμε πει κάτι τέτοιο, πάει να πει ότι δεν συνιστά πρόθεσή μας» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λιοτρίβη. Σε σχέση με τα προβλήματα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που τέθηκαν από την ΟΙΕΛΕ, η ηγεσία του Υπουργείου θα τα αξιολογήσει και θα εξετάσει το ενδεχόμενο νομοθέτησης σε επόμενο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (μάλλον τον Σεπτέμβριο). Σχετικά με τα Κέντρα Μελέτης, τόνισε ότι είναι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να ψηφιστεί άμεσα νομοθετικό πλαίσιο και ότι θα υπάρξει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς. Τέλος, δήλωσε ρητά ότι δεν αποτελεί πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας η δυνατότητα πρόσληψης εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας σε ιδιωτικά ή δημόσια δημοτικά σχολεία.

διορισμοίεκπαιδευτικοίσχολείαδιορισμοί εκπαιδευτικώνειδήσεις τώρα