Παιδεία|26.07.2024 06:45

Βάσεις 2024: Πάνω από 25.000 υποψήφιοι εκτός ΑΕΙ - Η ΕΒΕ «έκοψε» τους περισσότερους και δεν έκαναν μηχανογραφικό

Νικολίτσα Τρίγκα

Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα πανεπιστήμια προκύπτει ότι κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι απόφοιτοι Γενικών Λυκείων εισάγονται στα πανεπιστήμια καθώς η ΕΒΕ, τους κόβει το δικαίωμα να διαβούν την πόρτα των ΑΕΙ.

Φέτος από την κατηγορία των υποψηφίων Γενικών Λυκείων, οι οποίοι ήταν συνολικά 74.847, έμειναν εκτός 25.677 (από αυτούς οι 20.134  δεν μπόρεσαν να καταθέσουν μηχανογραφικό λόγω της ΕΒΕ). Από τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι οδεύουμε προς «το κάθε χρόνο και χειρότερα».

Πέρυσι είχαν μείνει εκτός πανεπιστημίων, από τα Γενικά Λύκεια 22.383 και από αυτούς οι 20.493 δεν είχαν κάνει μηχανογραφικό.  Φέτος οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια ήταν συνολικά 74.847 και από αυτούς εισήχθησαν στα πανεπιστήμια, την ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Στρατιωτικές-Αστυνομικές σχολές και λιμενικό μόνο οι 52.171.  Και για να το κάνουμε και περισσότερο απλό φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν συνολικά 90.416 και από αυτούς εισήχθησαν στα Aανώτατα Ιδρύματα μόνο οι 61.985.  Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός όσων έμειναν εκτός πανεπιστημίων  (για οποιοδήποτε λόγο, είτε λόγω της ΕΒΕ, είτε γιατί δεν έγραψαν καλά) είναι τεράστιος.

Έτσι, από σήμερα, χιλιάδες παιδιά θα πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες για σπουδές στον ιδιωτικό τομέα εκπαίδευσης, δηλαδή στα κολέγια, στα ΙΕΚ και από του χρόνου στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη ούτε και για αυτούς που συμπλήρωσαν το Παράλληλο Μηχανογραφικό, προκειμένου να εισαχθούν στα δημόσια ΙΕΚ . Σε αυτή την κατηγορία οι υποψήφιοι ήταν 21.511 και εισήχθησαν οι 16.211 (έμειναν εκτός 5.300) . Όλα τα παραπάνω θα φέρουν και δεκάδες κενές θέσεις σε πάρα πολλά τμήματα των ΑΕΙ, τα οποία έτσι και αλλιώς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νέους φοιτητές .

Πότε θα γίνουν οι εγγραφές στα πανεπιστήμια

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθεί με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

Οι εγγραφές στα ΙΕΚ (ΣΑΕΚ)

Τα δικαιολογητικά και οι οδηγίες εγγραφής έχουν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του παράλληλου μηχανογραφικού (https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr) για τους επιτυχόντες στα Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας, ενώ οι αντίστοιχες πληροφορίες εγγραφής για τις Σ.Α.Ε.Κ. εποπτείας των άλλων Υπουργείων θα ανακοινωθούν ξεχωριστά από τα Υπουργεία αυτά. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική εγγραφή των επιτυχόντων στις Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας τους για τις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού είναι από την Δευτέρα 29/07/2024 μέχρι την Τρίτη 10/09/2024. Όσοι απόφοιτοι Λυκείου ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σύστημα Επιλογής Υποψηφίων Καταρτιζόμενων (https://diek.it.minedu.gov.gr/site/index) από τη Δευτέρα 19/08/2024 μετά τις 9 π.μ. μέχρι και την Τρίτη 10/09/2024 στις 15:00.

ΛύκειαειδήσειςΑΕΙπανεπιστήμιαελάχιστη βάση εισαγωγήςειδήσεις τώρα