Παιδεία|27.07.2024 06:55

Βάσεις 2024: Από τα μαθητικά θρανία στα αμφιθέατρα: Επιτυχόντες μιλούν στο OPEN για το νέο κεφάλαιο στη ζωή τους

Newsroom

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής  στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας σημαίνει για τους μαθητές που πέτυχαν το στόχο τους την αρχή μιας νέας πορείας στη ζωή τους. Οι νέοι πλέον ακαδημαϊκοί πολίτες θα βρεθούν σε ένα νέο περιβάλλον και σε μια άλλη πόλη, μακριά από τους γονείς τους.

Οι νέοι που κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους, μιλάνε στο OPEN για το συναίσθημα ανακούφισης που ένιωσαν και πως φαντάζονται τη ζωή τους στο πανεπιστήμιο.

«Η ψυχολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο»

Η Στρατωνίκη Βελισσαρίδη, πέρασε πρώτη στην ιατρική Αθηνών και μίλησε στην Μαρία Σιαμπάνου για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της: «Είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη αλλά και ανακουφισμένη. Αν και μετά τα αποτελέσματα το περίμενα λίγο». Και συνεχίζει: «Σιγουρά είχα και άγχος και δυσκολίες αλλά ευτυχώς είχα τη στήριξη των καθηγητών και της οικογένειας μου γιατί η ψυχολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στις πανελλήνιες».

«Ένιωσα μια ανακούφιση»

Η Μαρία Λιβάνη κατάφερε να περάσει στη πρώτη της επιλογή, στο τμήμα Διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Πειραιά.

«Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν και μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα ένιωσα μια ανακούφιση με την έννοια ότι όλα αυτά τέλειωσαν και τώρα πάμε σε ένα καινούριο κομμάτι της ζωής» εξηγεί στο OPEN. Και προσθέτει: «Είχα μπει αρκετές φορές να δω τα μαθήματα του κάθε έτους για να ξέρω τι θα με ενδιαφέρει και τι μπορώ να κάνω μετά από αυτή τη σχολή».

Ο κύκλος των πανελλαδικών εξετάσεων του 2024 ολοκληρώθηκε, με την επόμενη γενιά των μαθητών να παίρνουν τη σκυτάλη με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.

10.120 θέσεις έμειναν κενές

Η ανακοίνωση των βάσεων ανέδειξε τις συνέπειες της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία αποτέλεσε «κόφτη» για την εισαγωγή υποψηφίων με χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις

«Κενές θέσεις υπάρχουν σε πληθώρα σχολών ιδιαίτερα στη περιφέρεια αλλά και στην Αθήνα, αποτέλεσμα της υψηλές ελάχιστης  βάσης εισαγωγής αλλά κυρίως του συντελεστή που έχουν βάλει κάποιες σχολές. Ενδεικτικά στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουμε 1000 τουλάχιστον κενές θέσεις στα διάφορα τμήματά του» εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΕΦΕ, κ. Γιάννης Βαφειαδάκης.

Το υπουργείου Παιδείας είχε ανακοινώσει 62.248 θέσεις εισακτέων στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από αυτές καλύφθηκαν μόνο οι 52.128,  δηλαδή 10.120 θέσεις έμειναν κενές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μαθηματικό Σάμου. Από τις 135 θέσεις κατάφεραν να μπουν στη σχολή μόνο 14 υποψήφιοι. Στο μαθηματικό τμήμα των Ιωαννίνων, υπήρχαν 255 θέσεις από τις οποίες καλύφθηκαν οι 55.  Μόνο το 38% των τμημάτων σημείωσε άνοδο των βάσεων.

«Βλέπουμε φέτος μια πολύ μεγάλη άνοδο σε μια σειρά σχολών τα οποία στο παρελθόν ήταν ΤΕΙ τα οποία τα τελευταία χρόνια έγιναν πολυτεχνικά τμήματα. Είχαμε πτώση στις περιζήτητες σχολές και άνοδο σε χαμηλόβαθμα τμήματα. Ο λόγος που πέσανε οι βάσεις είναι η δυσκολία των θυμάτων που άγγιξε και τους αριστούχους» επισημαίνει ο κ. Βαφειαδάκης.

ειδήσειςπανεπιστήμιαυπουργείο Παιδείαςβάσειςειδήσεις τώρα