Παιδεία|31.07.2024 06:55

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ - Σκληρή ποινή για όσους δεν το κάνουν εντός προθεσμίας

Νικολίτσα Τρίγκα

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ (τώρα ονομάζονται ΣΑΕΚ), οι οποίες μπορούν να γίνουν είτε ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Παράλληλου Μηχανογραφικού μέχρι την Τρίτη 10-09-2024 στις 15:00, είτε διά ζώσης στη Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας μέχρι την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Οι επιτυχόντες στις Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Τουρισμού, της Δ.ΥΠ.Α. και του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, πρέπει να απευθύνονται για την εγγραφή τους στις Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας τους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες προσέλευσης στις Σ.Α.Ε.Κ., μπορείτε να απευθύνεστε στις γραμματείες των Σ.Α.Ε.Κ.. Επιτυχόντες σε Σ.Α.Ε.Κ. που δεν θα κάνουν εγγραφή εντός προθεσμίας, χάνουν το δικαίωμα εγγραφής τους μέσω παράλληλου μηχανογραφικού.

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η εγγραφή του επιτυχόντα ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση πανεπιστημίου και σε Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ.

Εγγραφές στα ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας

Καλούνται οι επιτυχόντες στις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό να εισέλθουν στο πληροφοριακό σύστημα του παράλληλου μηχανογραφικού https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr απαραιτήτως για να κάνουν ηλεκτρονικά την εγγραφή τους. Για την εγγραφή θα χρειαστεί απαραιτήτως να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ τους. Όσοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοσή του υπάρχουν εδώ: https://www.amka.gr/aparaitita.html.

Για την επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ τους, οι επιτυχόντες μπορούν να συμβουλευτούν την ιστοσελίδα: http://www.amka.gr/AMKAGR.

Σε περίπτωση που το σύστημα ενημερώσει τους επιτυχόντες ότι απαιτείται κατάθεση και έλεγχος πρόσθετων δικαιολογητικών, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει:

  • είτε να συνδεθούν στο σύστημα του παράλληλου μηχανογραφικού, ώστε να αναρτήσουν εκεί τα αντίστοιχα αρχεία δικαιολογητικών
  • είτε να επικοινωνήσουν με τη Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας τους μέσω email, ώστε να γίνει μέσω email η αποστολή των αρχείων δικαιολογητικών.
  • είτε να προσέλθουν στη Σ.Α.Ε.Κ. 1 επιτυχίας τους, ώστε να προσκομίσουν δια ζώσης τα δικαιολογητικά τους. Για την ακριβή ώρα προσέλευσης παρακαλούμε να επικοινωνήσετε πρώτα με τη γραμματεία της Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας. Προκειμένου να γίνει σωστά ο διοικητικός έλεγχος, ενδέχεται σε περιπτώσεις λαθών με τα δικαιολογητικά από πλευράς των χρηστών, να ζητηθεί από τη Σ.Α.Ε.Κ. επαναποστολή ή εκ νέου ανάρτηση δικαιολογητικών. Για πληροφορίες σχετικά με τις ώρες λειτουργίας των Σ.Α.Ε.Κ. και την οργάνωση της προσέλευσης, θα πρέπει να απευθύνεστε στις Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας. Στοιχεία επικοινωνίας των κατά τόπους Σ.Α.Ε.Κ. μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr/index.php/site/contact

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι Σ.Α.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. θα παραμένουν κλειστές από 1/8 έως 15/8. Δευτέρα 29-07-2024 έως και την Τρίτη 10-09-2024 Η τήρηση της παραπάνω προθεσμίας εγγραφής είναι ΚΡΙΣΙΜΗ. Όσοι επιτυχόντες δεν ολοκληρώσουν την εγγραφή τους εντός της καθορισμένης προθεσμίας, αυτόματα θα θεωρηθούν ότι δεν επιθυμούν να εγγραφούν. Οι κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα διατεθούν προς κάλυψη από τη διαδικασία αιτήσεων επιλογής για τις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν.4763/2020 και τον Κανονισμό Λειτουργίας των Δημοσίων Σ.Α.Ε.Κ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α..

Δικαιολογητικά

Όσοι επιτυχόντες ενημερωθούν από το σύστημα κατά την ηλεκτρονική εγγραφή τους ότι απαιτείται υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους, θα πρέπει ΕΝΤΟΣ της ίδιας προθεσμίας να προσκομίσουν -με οποιοδήποτε από τους 3 παραπάνω τρόπους- όσα δικαιολογητικά ζητηθούν από τα παρακάτω:

1. Φωτοαντίγραφο του Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου τους
2. Φωτοαντίγραφο του Τίτλου Σπουδών εγγραφής τους (Απολυτήριο Λυκείου, Πτυχίο ΤΕΕ Β’ Κύκλου) και όχι πτυχία ανώτερης βαθμίδας (ΑΕΙ, ΤΕΙ)
3. Πρόσφατη βεβαίωση ΑΜΚΑ 4. Πρόσφατη βεβαίωση ΑΦΜ 5. Τα αποδεικτικά όλων των υπολοίπων δηλωθέντων στην αίτηση στοιχείων τους (κοινωνικά κριτήρια2 ). Επισημαίνεται ότι ακόμα και σε περιπτώσεις ανάρτησης αρχείων δικαιολογητικών, το σύστημα δεν κάνει αυτόματο διοικητικό έλεγχο επ’ αυτών. Ο έλεγχος της ορθότητας των δικαιολογητικών και της τελικής μοριοδότησης θα γίνει από τις Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας. Τα φωτοαντίγραφα δεν χρειάζεται να είναι επικυρωμένα. Αρκούν απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων από δημόσιες υπηρεσίες (Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74 /Α’/26- 3-2014). Αντίστοιχα, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων των ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων). Επίσης, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο. Οι επιτυχόντες, εφόσον επιλέξουν να κάνουν την εγγραφή τους με φυσική παρουσία στη Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας, υποχρεούνται να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους αυτοπροσώπως. Αν αυτό δεν είναι δυνατό για σοβαρό και τεκμηριωμένο λόγο (π.χ. ασθένεια, ωράριο εργασίας), τα δικαιολογητικά του επιτυχόντα μπορούν να κατατεθούν από εκπρόσωπο με την απαραίτητη εξουσιοδότηση στο φάκελο εγγραφής. Το προσωπικό των Σ.Α.Ε.Κ. θα προβεί σε έλεγχο ορθότητας των δηλωθέντων μορίων του επιτυχόντα, όπως φαίνονται στην αίτηση του, σε αντιπαραβολή με τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά και θα καταχωρίσει το αποτέλεσμα του διοικητικού ελέγχου κάθε ενδιαφερόμενου στο ΠΣ ΠΗΓΑΣΟΣ με την ίδια χρονική προθεσμία με βάση τις οδηγίες στις Ανακοινώσεις του ΠΣ.

εγγραφέςειδήσεις τώραεγγραφές πρωτοετών φοιτητώνδημόσια ΙΕΚ