Παιδεία|04.09.2024 06:15

Οργή για τις συγχωνεύσεις στα σχολεία: Διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας από γονείς και εκπαιδευτικούς - Τι ζητούν

Νικολίτσα Τρίγκα

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία  γονείς και εκπαιδευτικοί βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις στα σχολεία για να μη στοιβαχτούν τα παιδιά μέσα στις αίθουσες. Το θέμα αυτό απασχολεί εκατοντάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα καθώς βλέπουν ότι από την άλλη εβδομάδα τα παιδιά τους θα είναι το ένα πάνω στο άλλο μέσα στις σχολικές αίθουσες, μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων αλλά και , κατευθύνσεων, τομέων και ειδικοτήτων σε όλη την Ελλάδα.

Γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κόβονται περίπου 1.000 τμήματα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια προφανώς για να γίνει «εξοικονόμηση» κονδυλίων, από την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, προβλήματα δημιουργώντας μία εκρηκτική κατάσταση στην Παιδεία και ζητούν την ανάκληση των αποφάσεων συγχώνευσης τμημάτων.

Μόνο στον Νομό Χανίων Κρήτης η απόφαση προβλέπει τη συγχώνευση συνολικά 24 τμημάτων, γεγονός που ξεσήκωσε τις προηγούμενες ημέρες τους γονείς οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κτίρια που στεγάζουν τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων.

Για τους λόγους αυτούς σήμερα Τετάρτη 4/9/2024, στις 14:00, δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας με αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. 

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης: Tην Πέμπτη 29/8/2024 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ) με τη Συνομοσπονδία των Γονέων με θέμα τις εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με βάση τα στοιχεία των Ομοσπονδιών εκατοντάδες τμήματα συγχωνεύονται ή και καταργούνται, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και μη συμπεριλαμβάνοντας μαθητές/τριες που έχουν παραπεμφθεί στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, με τεράστιες συνέπειες τόσο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών όσο και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Καταργούνται τμήματα ακόμα και κατευθύνσεων στα Γενικά Λύκεια και ολόκληρων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, παρότι ήδη συμπληρώνουν διψήφιο αριθμό μαθητών/τριών και αναμένονται και οι εγγραφές των μετεξεταστέων και ταυτόχρονα δίνονται προφορικές οδηγίες για αντιπαιδαγωγικές μετακινήσεις μαθητών/τριών σε άλλα σχολεία. Πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης που σε συνδυασμό τις ακατάλληλες και επικίνδυνες σχολικές υποδομές, τους/τις εκπαιδευτικούς που κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σκηνές σε διάφορες περιοχές της χώρας, τους πενιχρούς μισθούς των 776 ευρώ των νεοδιόριστων, τις συνεχείς διώξεις, την αύξηση της γραφειοκρατίας και την επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών αποσυνθέτουν το δημόσιο σχολείο σε βάρος των παιδιών μας.

To κάλεσμα των εκπαιδευτικών  

  • Συγκέντρωση των Δ.Ο.Ε., Ο.Λ.Μ.Ε., Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α., Α.Σ.Γ.Μ.Ε. στο υπουργείο Παιδείας, για την άρση των συγχωνεύσεων τμημάτων, την Τετάρτη 4/9/2024, στις 14:00 με αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. 
  • Κοινή Συνέντευξη Τύπου των Ομοσπονδιών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, μαζί με την Ο.Ι.Ε.Λ.Ε., αμέσως μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 
  • Στήριξη στις κατά τόπους πρωτοβουλίες-κινητοποιήσεις Συλλόγων-Ε.Λ.Μ.Ε. και Ενώσεων Γονέων για το θέμα. Καλούμε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς του Λεκανοπεδίου στην κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘΑ την Τετάρτη 4/9 στις 2μμ. Καλούμε τις ΕΛΜΕ εκτός Αττικής σε συνεργασία με τις κατά τόπους Ενώσεις Γονέων να διοργανώσουν ανάλογες παραστάσεις διαμαρτυρίας στις ΔΔΕ και ΠΔΕ όλης της χώρας, συνεντεύξεις τύπου ή άλλες δράσεις. 
σχολείαυπουργείο Παιδείαςαναπληρωτές εκπαιδευτικοίειδήσεις τώρα