Παιδεία|07.09.2024 06:45

Άνοιγμα σχολείων χωρίς τηλέφωνα και... ίντερνετ: Εφιάλτης οι απλήρωτοι λογαριασμοί

Νικολίτσα Τρίγκα

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί έφεραν και διακοπές στις τηλεφωνικές γραμμές σχολείων και μάλιστα λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που τα τηλέφωνα αλλά και η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες λειτουργίες, ώστε οι σχολικές μονάδες να ξεκινήσουν τα μαθήματα χωρίς προβλήματα.

Τέτοια περιστατικά έχουν εμφανιστεί σε πολλά σχολεία, όπως επίσης και διακοπές στην ηλεκτροδότηση πάλι λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος.

Μετά από επανειλημμένα περιστατικά διακοπής τηλεφωνικών γραμμών και συνδέσεων διαδικτύου σε σχολικές μονάδες της Ηλείας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, φέρνοντας ως παραδείγματα το 7ο Νηπιαγωγείο Πύργου και το Νηπιαγωγείο Αρχαίας Ολυμπίας, όπου οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες έχουν διακοπεί λόγω απλήρωτων λογαριασμών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, το πρόβλημα αυτό πλήττει την ομαλή προετοιμασία των εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς αδυνατούν να επικοινωνήσουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία επανασύνδεσης είναι χρονοβόρα, ειδικά όταν υπάρχουν αλλαγές στη διοίκηση των σχολείων και ζητήματα πιστοποίησης στο τραπεζικό σύστημα, οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν υπηρεσία λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσκολίες στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, κάτι που δημιουργεί καθυστερήσεις στην προετοιμασία των σχολείων και διαταράσσει τη σωστή έναρξη των μαθημάτων.

Ο κ. Κατρίνης επισημαίνει πως δεν μπορεί οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να αντιμετωπίζουν τα σχολεία ως κοινούς καταναλωτές, προχωρώντας σε φραγές στις συνδέσεις τους όταν δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί. Για το λόγο αυτό καλεί τον υπουργό Παιδείας να αναφέρει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνδέσεων στα δημόσια σχολεία. Επιπλέον, ζητά εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε πρόβλεψη για την ρύθμιση των λογαριασμών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών και καλεί τον υπουργό να απαντήσει εάν θα ληφθούν μόνιμα μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τον βουλευτή, δεν αφορά μόνο την Ηλεία, αλλά ενδέχεται να εμφανίζεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, υπογραμμίζοντας πως η δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί να υπόκειται στους όρους της ελεύθερης αγοράς.

σχολείαεκπαιδευτικοίάνοιγμα σχολείωνειδήσεις τώρα