Παιδεία|10.09.2024 11:57

Άστεγοι εκπαιδευτικοί και στην Κρήτη: Τους φιλοξενούν ή μένουν σε κάμπινγκ λόγω έλλειψης σπιτιών

Newsroom

Τραγικές είναι οι συνθήκες για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται σε νησιά καθώς δεν βρίσκουν σπίτι να μείνουν, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κρήτης, όπου φιλοξενούνται ή μένουν σε κάμπινγκ λόγω έλλειψης κατοικιών προς ενοικίαση.

«Υπάρχει πρόβλημα στέγασης. Γνωρίζω συναδέλφους που φιλοξενούνται και περιμένουν να χαλαρώσει η σεζόν για να βρουν σπίτι», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Action 24 ο Δημήτρης Δερμιτζάκης, εκπαιδευτικός και πρόεδρος νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Ηράκλειο.

«Με 800 και 900 ευρώ μισθό δεν μπορούν να βρουν σπίτια» 

«Όταν οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί τόσο και ένας αναπληρωτής ξεκινά με 800 και 900 ευρώ δεν μπορεί να βρει σπίτι εκεί που έχουν πάει τα ενοίκια. Αν ένας εκπαιδευτικός έπαιρνε 1.300 και 1.500 ευρώ θα μπορούσε να βρει σπίτι. Ένας νεοδιόριστος -που έχουμε πολλούς φέτος- ξεκινά με 820 ευρώ», σημειώνει.

Είναι μεγάλο ζήτημα οι τιμές των ενοικίων, καθώς στην Κρήτη μια μικρή γκαρσονιέρα δεν κοστίζει κάτω από 300 ευρώ. «Κάποιοι συνάδελφοι καλούνται να πάνε και επαρχία, αυτό σημαίνει και 30 - 40 χιλιόμετρα. Ξέρετε πόσο κοστίζει η βενζίνη...», σχολίασε ακόμη ο εκπαιδευτικός.

«Χρειάζεται δράση από την τοπική αυτοδιοίκηση για την στέγη των εκπαιδευτικών»

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσουχλός, τόνισε πως το πρόβλημα με τη στέγαση των εκπαιδευτικών ξεκίνησε το 2017 «και τώρα έχει μεγεθυνθεί με προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν άμεσα στα σχολεία και δεν βρίσκουν κατάλυμα».

Επίσης, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που θα έχουν μέλη της ΟΛΜΕ με τα αρμόδια υπουργεία ενώ είπε πως κλιμάκια θα επισκεφτούν την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τόνισε επίσης πως οι «περιφέρειες και οι δήμοι μπορούν να δώσουν λύσεις», τόνισε. 

Για το μεγάλο πρόβλημα της στέγης των εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε μιλώντας στο OPEN και η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή λέγοντας πως: «υπάρχουν δήμοι, όπως ο δήμος Μυκόνου και την Ύδρας που πήραν κτίρια, τα κατασκευάσανε και είναι διαθέσιμα και για εκπαιδευτικούς και γιατρούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Μπορεί σε υπάρξει συνεργασία ώστε να ανακουφιστούν όλοι οι υπάλληλοι. Χρειάζεται συνεργασία, ανταπόκριση και ευαισθησία από τους δήμους. Δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου, χρειάζεται δράση από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Κρήτηενοίκιαεκπαιδευτικοίδιορισμοίδιορισμοί εκπαιδευτικώνειδήσεις τώρα