Παιδεία|18.09.2024 06:40

Υπουργείο Παιδείας: Στο τραπέζι η εξομοίωση εργασιακών δικαιωμάτων αναπληρωτών με μόνιμους

Νικολίτσα Τρίγκα

Βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο, που διέπει τις μαθητικές εκδρομές και νομική βοήθεια προς τους εκπαιδευτικούς υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στους καθηγητές κατά τη διάρκεια συνάντησης, που είχε με τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ.

Οι εκπαιδευτικοί έθεσαν πλήθος ζητημάτων και αιτημάτων προς τον υπουργό Παιδείας  όπως την μονιμοποίηση των διορισθέντων εκπαιδευτικών του 2020-21, τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τη βελτίωση της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τα ολιγομελή τμήματα στα σχολεία, το πρόβλημα με την αναζήτηση στέγης των εκπαιδευτικών σε τουριστικές κυρίως περιοχές,  θεσμοθέτηση Συλλογικής Σύμβασης για τους εκπαιδευτικούς κ.α.. 

Η συνάντηση του υπουργού με τους συνδικαλιστές διήρκεσε σχεδόν τρείς ώρες και συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Ο υπουργός κ. Πιερρακάκης ,μεταξύ άλλων τους ανακοίνωσε,  ότι στον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας είναι: H καθιέρωση του «Νομικού Συμπαραστάτη» για να υποστηρίζει ζητήματα εκπαιδευτικών καθώς και το έργο των Διευθύνσεων.

Οι αρμοδιότητες του «Νομικού Συμπαραστάτη» θα έχουν δύο κατευθύνεις: Η μία θα υποστηρίζει νομικά τα στελέχη εκπαίδευσης Διευθυντές Εκπαίδευσης Διευθυντές Σχολείων, Συμβούλους Εκπαίδευσης κλπ. Η δεύτερη κατεύθυνση υποστηρίζει νομικά ατομικά τον εκπαιδευτικό. Η νομική υποστήριξη του εκπαιδευτικού θα έχει σχέση καθαρά με τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα.

Το αίτημα αυτό έχει τεθεί στο υπουργείο Παιδείας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και το είχαν υποσχεθεί και άλλοι υπουργοί στο παρελθόν αλλά ποτέ δεν θεσμοθετήθηκε. Μελετάται η εξομοίωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Νέο νομικό πλαίσιο για τις εκδρομές

Ο υπουργός δήλωσε επίσης, ότι σύντομα, θα φέρει νέο νομικό πλαίσιο που θα διέπει τις εκδρομές μαθητών, όπου μεταξύ άλλων θα διατυπώνονται με σαφήνεια οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μαθητών καθώς και τα όρια ευθύνης γονέων και εκπαιδευτικών.  Για το θέμα της στέγασης των εκπαιδευτικών οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν σε τουριστικές περιοχές και δεν βρίσκουν σπίτι ο υπουργός Παιδείας  αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα έκανε μια αόριστη τοποθέτηση ότι πρέπει να υπάρξει ένα γενικότερο σχέδιο σε συνεργασία με τους δήμους και το οποίο θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι καθηγητές ζητούν άμεσες αυξήσεις στους μισθούς

Για τα οικονομικά θέματα όπως πάντα οι εκπαιδευτικοί παραπέμφθηκαν στο αντίστοιχο υπουργείο. Γενικότερα για το θέμα αυτό οι καθηγητές δηλώνουν εξοργισμένοι καθώς  όπως λένε ακόμη και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και κατά συνέπεια και των εκπαιδευτικών μόνο απογοήτευση και θυμηδία προκαλούν. Όπως υπογραμμίζει η ΟΛΜΕ «μετά από 15 χρόνια μειώσεων και απωλειών που ξεπερνούν το 45% των αποδοχών μας, η κυβέρνηση υπόσχεται αυξήσεις που φτάνουν μόλις τα 20€ μεικτά (12€ καθαρά) από την άνοιξη του 2025 και 100€ μεικτά μέχρι το 2027! Η πολιτική αυτή κινείται στις ίδιες ράγες της θεσμοποίησης της φτωχοποίησης όπως τη διαμόρφωσε η αύξηση – κοροϊδία των 35-40 ευρώ το μήνα, που παρουσιάστηκε ως αλλαγή της οικονομικής πραγματικότητας που ζει ο/η εκπαιδευτικός».  Οι καθηγητές ζητούν άμεσες αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

υπουργείο ΠαιδείαςκαθηγητέςΚυριάκος ΠιερρακάκηςΟΛΜΕειδήσειςειδήσεις τώρα