Παιδεία|27.09.2024 06:15

Είσαι φοιτητής; Έχεις πακέτο! Οικονομική υποστήριξη και υποτροφίες από δήμους όσους τηρούν τα κριτήρια

Νικολίτσα Τρίγκα

Σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τους νέους φοιτητές αλλά και τις οικογένειες τους, πάρα πολλοί δήμοι ανά τη χώρα έχουν θεσπίσει πρωτοποριακά προγράμματα και υποτροφίες για τα παιδιά που εισάγονται στα πανεπιστήμια στην πόλη τους είτε σε άλλες περιοχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Δήμοι Κορίνθου και Ασπρόπυργου οι οποίοι στηρίζουν τους δημότες φοιτητές τους προσφέροντας κάθε μήνα τρόφιμα ή οικονομική βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη.

Ανάλογα προγράμματα διαθέτουν πάρα πολλοί δήμοι και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν απευθείας επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς δεν υπάρχει ένας φορέας, που να διαθέτει στοιχεία πανελλαδικά για τους δήμους, που κάνουν τέτοιες προσφορές σε δικαιούχους φοιτητές.

Δήμος Κορίνθου

Ο Δήμος Κορινθίων εγκαινιάζει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης που απευθύνεται στους φοιτητές και τις οικογένειές τους: το "Πακέτο του Φοιτητή". Πρόκειται για μια μηνιαία παροχή ειδών παντοπωλείου και βασικής υλικής συνδρομής που αποστέλλεται χωρίς καμία επιβάρυνση στους φοιτητές που πληρούν τα απαραίτητα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η παροχή αυτή απευθύνεται σε φοιτητές, που κατάγονται από τον Δήμο Κορινθίων, αλλά σπουδάζουν και διαμένουν σε άλλες πόλεις. Στόχος του προγράμματος είναι η οικονομική ελάφρυνση των οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προσφέροντας στους νέους το αναγκαίο υποστηρικτικό πακέτο για τις σπουδές τους. Για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, οι φοιτητές πρέπει να είναι μέλη οικογενειών που κατοικούν μόνιμα στον Δήμο Κορινθίων και είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Δικτύου Παροχών Αλληλεγγύης του Δήμου, "Όλοι Μαζί". Παράλληλα, θα πρέπει να σπουδάζουν σε δημόσια ΑΕΙ ή δημόσιες μεταλυκειακές δομές, ενώ για τις τελευταίες, η συμμετοχή είναι εφικτή μόνο εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη δομή στον Δήμο Κορινθίων.

Διαδικασία υποβολής αίτησης

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές πρέπει να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία περιλαμβάνουν: Πρόσφατη βεβαίωση σπουδών από τη σχολή τους. Μισθωτήριο συμβόλαιο σε ισχύ ή αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή βεβαίωση διαμονής σε φοιτητική εστία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Τηλ. 27413-61000, email: mail@korinthos.gr

Δήμος Ασπροπύργου

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2024 πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις οι φοιτητές που θέλουν να λάβουν οικονομική βοήθεια από τον δήμο εφόσον έχουν εισαχθεί σε Σχολές εκτός του Νομού Αττικής και το συνολικό εισόδημα της οικογένειάς τους για το 2023, δεν ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ. Επίσης, σε περιπτώσεις, που πληρούνται τα κριτήρια πολυτεκνίας, μονογονεϊκότητας ή αναπηρίας στην οικογένεια του/της φοιτητή/τριας ή στον ίδιο/α, το όριο του δηλωθέντος εισοδήματος αυξάνεται στα 12.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι, η απόφαση οικονομικής ενίσχυσης φοιτητών και φοιτητριών αφορά μόνιμους κατοίκους Ασπροπύργου.

Οι αιτήσεις για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης θα πρέπει να γίνουν στον Δήμο (τμήμα Πρωτοκόλλου) μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, από τους ενδιαφερόμενους ή μέλη της οικογένειας τους. Τα αποτελέσματα του ελέγχου των αιτήσεων, εφόσον λάβουν έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία, θ’ ανακοινωθούν εντός του Οκτωβρίου 2024. Η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί στη συνέχεια από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, έπειτα από την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών τα οποία είναι τα εξής: 1. Συμπλήρωση εντύπου αίτησης για την Οικονομική Ενίσχυση Επιτυχόντων Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, σε Σχολές εκτός Νομού Αττικής. 2. Βεβαίωση εγγραφής του/της φοιτητή/τριας στη Σχολή εισαγωγής με το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων 2024. 3. Φωτοτυπία ταυτότητας του/της φοιτητή/τριας. 4. Εκκαθαριστικό/Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού φορολογικού έτους 2023 του/της φοιτητή/τριας και των γονέων ή κηδεμόνων του/της. 5. Φωτοτυπία σελίδας τραπεζικού λογαριασμού του/της δικαιούχου, όπου θα αναγράφεται ο IBAN.

ΔήμοιΑΕΙδικαιούχοιφοιτητέςΚόρινθοςειδήσεις τώραΑσπρόπυργος