Παιδεία|02.10.2024 06:55

Τι μέτρα μελετούν τα υπουργεία Άμυνας και Παιδείας για την προσέλκυση νέων στις στρατιωτικές σχολές - Έρχεται αύξηση στους μισθούς;

Νικολίτσα Τρίγκα

Μετά τις εκατοντάδες κενές θέσεις στις Στρατιωτικές σχολές και την απροθυμία των νέων να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα προκειμένου να τους προσελκύσει και να δηλώνουν τις Στρατιωτικές σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις. Για το λόγο αυτό σήμερα Τρίτη 2 Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη για να εξειδικεύσουν τις αλλαγές που έχουν προγραμματισθεί αλλά αργά χτες το βράδυ έγινε γνωστό ότι λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή η συνάντηση ακυρώθηκε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δυο υπουργεία τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουν μέτρα όπως:

1. Πρόσβαση στις Στρατιωτικές σχολές από τους υποψήφιους όλων των Επιστημονικών Πεδίων κάτι που το ζητούν οι μαθητές της Γ΄λυκείου και μάλιστα να ισχύσει από τις εξετάσεις που έρχονται (πανελλαδικές 2025) κάτι που δεν έχει ξεκαθαρισθεί. Το αίτημα αυτό έρχεται και από τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ οι οποίοι μέχρι τώρα δεν μπορούν να εισαχθούν στις Στρατιωτικές σχολές παρά τις κενές θέσεις που υπάρχουν

2. Αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές στα πρότυπα των αστυνομικών σχολών. Τώρα ένας σπουδαστής λαμβάνει συμβολική αποζημίωση 150 ευρώ τον μήνα. Το ποσό ενδεχομένως να αυξηθεί σημαντικά και να φτάσει στα 600 ευρώ, δηλαδή περίπου στα 2/3 του μισθού ενός ανθυπολοχαγού που αποφοιτά από τη Σχολή Ευελπίδων (περίπου 880-900 ευρώ).

3. Βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και δυνατότητα στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) να χορηγούν και διδακτορικούς τίτλους

Το πρόβλημα με τις στρατιωτικές σχολές

Οι Στρατιωτικές σχολές ήταν μέχρι πρόσφατα περιζήτητες καθώς οι νέοι θεωρούσαν ότι μπορούσαν να έχουν μια καλή και σταθερή επαγγελματική αποκατάσταση. Σιγά σιγά όμως τόσο τα προβλήματα που υπάρχουν με τις ίδιες τις σχολές όσο και με τη γενικότερη εργασία στις Ένοπλες Δυνάμεις, αποτρέπουν τους νέους από το να ακολουθήσουν τις συγκεκριμένες σπουδές καθώς κρίνουν ότι δεν έχουν πιά κάποιο σοβαρό κίνητρο για να το κάνουν. Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι φέτος, περίπου 450 θέσεις έμειναν κενές σε ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων) και στις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών. Παράλληλα, πρόβλημα εντοπίζεται και στον αριθμό των αποφοίτων αξιωματικών, ειδικά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Σε συνδυασμό και με την παραίτηση εν ενεργεία στελεχών, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των μάχιμων μονάδων. Το πρώτο «καμπανάκι» σήμανε το 2022, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που οδήγησε στην εμφάνιση κενών θέσεων.

Παρότι μετά από αυτό πολλές στρατιωτικές σχολές μείωσαν τον συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  (Ε.Β.Ε.), φαίνεται πώς δεν ήταν αρκετό για να ενισχύσει το ενδιαφέρον των νέων καθώς και οι μισθοί στις Ε.Δ δεν θεωρούνται πλέον ελκυστικοί.

Τι λένε οι απόφοιτοι των σχολών

Σε κοινό Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει το Συντονιστικό Συμβούλιο Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ πρίν από τις φετινές πανελλαδικές δήλωναν ότι τα μέλη των συλλόγων-συνδέσμων που απαρτίζουν το Συντονιστικό Συμβούλιο Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ, χτύπησαν το καμπανάκι στις Γενικές τους Συνελεύσεις, απαριθμώντας σειρά προβλημάτων που επηρεάζουν το σύνολο των αποφοίτων των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) κι εκφράζοντας την ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Εκτός του ότι ο μισθός δεν επαρκεί πλέον για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών, η έλλειψη προσωπικού στις μονάδες λόγω αυξημένου αριθμού στελεχών που αποστρατεύονται, σε συνάρτηση με τις αυξανόμενες απαιτήσεις για συνδρομή άλλων φορέων και υπουργείων της κρατικής διοίκησης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αποτρέπει τους νέους να σταδιοδρομήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ).

Το Συντονιστικό Συμβούλιο υπέβαλε επίσης ουσιαστικές προτάσεις για την αναβάθμιση των σχολών ΑΣΣΥ, ζητώντας την ένταξή τους στην ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε τα πτυχία τους να αναγνωρίζονται ως ισότιμα με αυτά που απονέμονται από σχολές ανώτατης εκπαίδευσης. Η εισαγωγή στις σχολές ΑΣΣΥ γίνεται μέσω πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην αναγνώριση των πτυχίων. Απαιτείται άμεση δράση και εγρήγορση για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Καλούμε το ΥΠΕΘΑ, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και όλους τους αρμόδιους φορείς να συμμετάσχουν σε έναν εκτεταμένο και ανοιχτό διάλογο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και να υιοθετήσουν τις προτάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ, για να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο και ελκυστικό μέλλον για τους νέους που επιθυμούν να ενταχθούν στις ΕΔ. Το έμψυχο προσωπικό των ΕΔ και ειδικά οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ αποτελούν την ραχοκοκαλιά του στρατεύματος.

Τα αιτήματα

Άρση της αδικίας που αφορά στην αποζημίωση των σπουδαστών παραγωγικών σχολών ΕΔ σε σχέση με αυτές των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ). Οικονομικές ρυθμίσεις (αύξηση του μισθού, επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας). Επίλυση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος των στελεχών, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές και τα νησιά, με την κατασκευή νέων κατοικιών το συντομότερο ή με την επιδότηση ενοικίου. Επιδότηση μετακινήσεων με την χορήγηση κουπονιών καυσίμου, για όσα στελέχη μετακινούνται με ιδιωτικά μέσα προς-από τις Μονάδες τους, λόγω έλλειψης υπηρεσιακών οχημάτων. Δίκαιο, αξιοκρατικό, διαφανές σύστημα μεταθέσεων και επίλυση των προβλημάτων που απορρέουν από αυτές.

στρατιωτικές σχολέςειδήσεις τώραφοιτητέςυπουργείο Παιδείαςυπουργείο Άμυνας