Παιδεία|01.11.2024 06:10

Ανωτάτη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Πότε ιδρύεται το πρώτο ΑΕΙ για θέατρο, χορό και μουσική – Όλες οι λεπτομέρειες

Νικολίτσα Τρίγκα

Ένα θολό τοπίο ετών για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα και τα προσόντα των καλλιτεχνών έρχεται να αποκαταστήσει η ίδρυση και λειτουργία της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών.

Στη σχολή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα ενταχθούν όλες οι σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Λυρικής Σκηνής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Ωδείου Θεσσαλονίκης και μαζί η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Την ίδια ώρα, όλες οι ιδιωτικές σχολές θεάτρου, μουσικής και χορού που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως επιχειρήσεις θα τεθούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Η νέα σχολή θα είναι ανεξάρτητη και δεν θα ενταχθεί σε υπάρχον πανεπιστήμιο, συνεπώς θα αποτελέσει το  24ο πανεπιστήμιο της χώρας μας. Με σχετικό νομοσχέδιο θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες για την ίδρυση της Ανώτατης σχολής Παραστατικών Τεχνών αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σπουδές θα απαιτούν τετραετή φοίτηση. Η εισαγωγή θα γίνεται με ειδικές εξετάσεις και θα αφορά σε τρία τμήματα ή κατευθύνσεις: θεάτρου, μουσικής και χορού. 

Δικαίωμα εισαγωγής  

Δικαίωμα εισαγωγής στην Α.Σ.Π.Τ. αποκτούν οι απόφοιτοι της Γ΄ λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, κάτοχοι ισότιμων τίτλων ημεδαπής και αλλοδαπής) χωρίς συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά μέσω ειδικών εξετάσεων, όπως στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Για πρώτη φορά παρέχονται σπουδές ανώτατης εκπαίδευσης και στην ορχηστική τέχνη. Επίσης, δικαίωμα πρόσβασης στην Α.Σ.Π.Τ. θα έχουν οι απόφοιτοι των 5 φορέων (του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης) και οι απόφοιτοι συναφών ΑΕΙ με αυτοδίκαιη κατάταξη στο 5ο εξάμηνο, εφόσον επιλέγεται το ίδιο γνωστικό αντικείμενο ή μέσω κατατακτήριων εξετάσεων εφόσον επιλέγεται διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο. 

Αριθμός εισακτέων 

Ο αριθμός εισακτέων θα είναι συγκεκριμένος, ανάλογα με τις διαθέσιμες υποδομές του νέου Πανεπιστημίου ενώ τα κριτήρια εκλογής μελών ΔΕΠ θα είναι ακαδημαϊκά, καλλιτεχνικά και τυπικά .Η σχολή θα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας, ενώ τα προγράμματά της θα αξιολογούνται και θα πιστοποιούνται με βάση τους κανόνες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). 

 Πιερρακάκης: «Αναβαθμίζεται η καλλιτεχνική εκπαίδευση»

Όπως τόνισε υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, για την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών «αναβαθμίζεται η καλλιτεχνική εκπαίδευση. Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ΑΕΙ αποκλειστικά για τις παραστατικές τέχνες» και υπογράμμισε ότι «καθιερώνεται κλάδος Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στο Προσοντολόγιο Δημοσίου». Όπως τόνισε ο υπουργός με τη νομοθετική πρωτοβουλία των Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Υπουργείο Πολιτισμού και Υπουργείο Εσωτερικών ιδρύεται Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών (ΑΣΠΤ) με έδρα την Αθήνα, η οποία θα προσφέρει προγράμματα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου στις τέχνες του θεάτρου, του χορού και της μουσικής.Τα πέντε τμήματα της ΑΣΠΤ θα προέρχονται από τις υφιστάμενες Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου: Αναβαθμίζεται συνολικά η καλλιτεχνική εκπαίδευση. Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ΑΕΙ αποκλειστικά για τις παραστατικές τέχνες. Καθιερώνεται κλάδος Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στο Προσοντολόγιο Δημοσίου. Οι τίτλοι σπουδών Ανώτερων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης & Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων διαβαθμίζονται στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Δημιουργείται «ακαδημαϊκός διάδρομος» ώστε οι κάτοχοι τίτλων σπουδών ΑΣΚΕ & ΜΕΙ να αποκτούν πρόσβαση στο επίπεδο 6 ΕΠΠ». 

Η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών 

Η Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών (Α.Σ.Π.Τ.), με έδρα την Αθήνα θα συνδυάζει την καλλιτεχνική δημιουργία και πράξη με τη θεωρία και την έρευνα, θα ενισχύει τη διακαλλιτεχνικότητα, θα εξασφαλίζει την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εξέλιξη των αποφοίτων του και θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης περισσότερων χρηματοοικονομικών εργαλείων.Για πρώτη φορά θα υπάρξει δυνατότητα αξιοποίησης του υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικού διδακτικού προσωπικού των Σχολών του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στο υπό ίδρυση Α.Ε.Ι.  Στο ίδιο πλαίσιο, θα αξιοποιηθούν διακεκριμένες και καθολικά αναγνωρισμένες προσωπικότητες του χώρου των παραστατικών τεχνών με την εκλογή τους ως μελών Δ.Ε.Π. στην Α.Σ.Π.Τ., κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων του ν. 4957/2022. ΘΑ συμβάλλει στη δημιουργία καλλιτεχνικού προσοντολογίου, με το οποίο θα ρυθμίζονται τα προσόντα πρόσληψης απόφοιτων παραστατικών τεχνών σε φορείς του δημόσιου τομέα ως διακριτής κατηγορίας προσωπικού (Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης – ΚΕ). 

ειδήσεις τώραΑΕΙχορόςΚυριάκος Πιερρακάκηςθέατρομουσικήπανεπιστήμιο