Παιδεία|19.04.2019 11:12

Λύση για τους αποφοίτους των ΤΕΙ 40 χρόνια µετά!

Νικολίτσα Τρίγκα

Ρύθµιση η οποία θα λύνει το πρόβληµα των επαγγελµατικών δικαιωµάτων για τους χιλιάδες αποφοίτους ΤΕΙ προηγούµενων ετών, όλων των ειδικοτήτων, αναζητά το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία µε τα υπουργεία Υποδοµών και Οικονοµίας. Σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει ήδη αποφασιστεί η δηµιουργία επιτροπής, από στελέχη των τριών υπουργείων, η οποία θα συντάξει τη σχετική πρόταση, ώστε να λυθεί µια εκκρεµότητα που βασανίζει τους αποφοίτους (κυρίως των τµηµάτων µηχανικών) για σχεδόν 40 χρόνια. 

Για το θέµα αυτό υπήρξε χθες έντονος διάλογος στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του πολυνοµοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, µεταξύ του Κώστα Γαβρόγλου και εκπροσώπων της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας ζήτησε να υπάρχει κοινή ρύθµιση και πρότεινε στη Νέα Δηµοκρατία να καταθέσει τις δικές της προτάσεις. «Πείτε µας την πρότασή σας» «Εµείς θα καταθέσουµε µια λύση συγκεκριµένη. Αλλά είναι τόσες χιλιάδες απόφοιτοι τόσο καιρό, δεν έπρεπε κάπως να δείτε κι εσείς πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήµατα; Αν έχετε µια πρόταση, µε χαρά να τη συζητήσουµε» είπε ο υπουργός απευθυνόµενος στη ΝΔ και συµπλήρωσε: «Αυτό είναι ένα πρόβληµα των τελευταίων 40 ετών. Αν έχετε πρόταση, λέω να την καταθέσετε για να συνεννοηθούµε, µήπως και πάρουµε πολλά στοιχεία. Προσπαθώ να βρούµε µια κοινή λύση για τους αποφοίτους. Να βρούµε συναινετικά µια πρόταση για το πώς θα εξασφαλιστούν και οι απόφοιτοι των προηγούµενων ετών και καλώ τα κόµµατα να καταθέσουν την άποψή τους. Θα καταθέσουµε τη δική µας και αν είναι έτοιµη η πρότασή σας, να την καταθέσετε. Αν δεν υπάρχει, θα πρέπει να τοποθετηθείτε στη δική µας, διότι θα είναι η µόνη πρόταση που θα έχει κατατεθεί τα τελευταία 40 χρόνια».

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Παιδείας απέσυρε από το πολυνοµοσχέδιο τη ρύθµιση για τα ωδεία έπειτα τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Οι σχετικές διατάξεις θα κατατεθούν σε άλλο νοµοσχέδιο τον Ιούνιο, έπειτα από διάλογο µε τους εµπλεκόµενους φορείς.

Επίσης, κατατέθηκε σηµαντική τροπολογία για τους υποψήφιους αποφοίτους των ΕΠΑΛ και τις θέσεις που θα διατεθούν στα ΑΕΙ για αυτήν την κατηγορία ως εξής:

  • 10% επί του συνόλου των θέσεων για τις αντίστοιχες και συναφείς σχολές των ΑΕΙ µε αυτές των ΕΠΑΛ.
  • 5% επί του συνόλου των θέσεων για άλλες σχολές , όπως Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Κτηνιατρικές κ.ά.
  • 20% των θέσεων στην ΑΣΠΑΙΤΕ και τουριστικές σχολές.

Ακόµη, το υπουργείο Παιδείας µε εγκύκλιο σχετικά µε τη λειτουργία τµηµά των και σχολών των ΑΣΣΥ (στρατιωτικές) για το ακαδηµαϊκό έτος 2020-21 γνωστοποιεί ότι για την ένταξη των Στρατιωτικών Σχολών Μονίµων Υπαξιωµατικών Στρατού (ΣΜΥ), Μονίµων Υπαξιωµατικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και Μονίµων Υπαξιωµατικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ)-Κατεύθυνση ∆ιοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης, εκτό ς από το 2ο Επιστηµονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστηµών, στο οποί ο ή δη βρίσκονται οι σχολές, στο εξής εντά σσονται και στο 4ο Επιστηµονικό Πεδίο Επιστηµών, Οικονοµίας και Πληροφορικής.

ΑΕΙελληνικά πανεπιστήμιαΤΕΙ