Πανεπιστήμιο Πάτρας: Τέλος χρόνου για τους «αιώνιους» φοιτητές - Έρχονται πάνω από 20.000 διαγραφές
Νικολίτσα ΤρίγκαΣε αγώνα δρόμου πρέπει να επιδοθούν οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Πάτρας οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το όριο σπουδών, καθώς τους ανακοινώθηκε ότι τον Σεπτέμβριο του 2025 θα διαγραφούν από τα μητρώα του ιδρύματος. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 20.000 φοιτητές θα πάρουν το «χαρτί της έξωσης» εάν δεν φροντίσουν να δώσουν τα μαθήματα, που χρωστάνε ώστε να πάρουν το πτυχίο τους. Όπως ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο οι φοιτητές «επί πτυχίω» έχουν δικαίωμα εξέτασης σε όλα τα οφειλόμενα μαθήματα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά είχαν δηλωθεί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Η έναρξη των διαγραφών θα γίνει με όσους είχαν εισαχθεί πριν ή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 σε Τμήματα τετραετούς φοίτησης του Πανεπιστημίου Πατρών και των πρώην ΤΕΙ. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές καλούνται να επικοινωνούν με τις Γραμματείες των Τμημάτων τους για να λάβουν αναλυτικές πληροφορίες και καθοδήγηση σχετικά με τις διαδικασίες ένταξης σε εξαιρέσεις ή ειδικά καθεστώτα.
Οι διαγραφές αφορούν σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας (και συνολικά πάνω από 300.000 φοιτητές) τα οποία θα πρέπει να «συμμορφωθούν» με τον Νόμο 4957/2022 (Άρθρο 76) διαφορετικά θα έχουν επιπτώσεις στη χρηματοδότησή τους. Συνεπώς το επόμενο διάστημα όλα τα ιδρύματα αναμένεται να εκδώσουν ανάλογες ανακοινώσεις και να δώσουν οδηγίες στους φοιτητές για όσα οφείλουν να πράξουν ώστε να πάρουν εφόσον το επιθυμούν τα πτυχία τους. Φυσικά υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό που αδιαφορεί για το συγκεκριμένο θέμα καθώς έχουν εγκαταλείψει δια παντός τις σπουδές.
Διαδικασία εφαρμογής και χρονοδιάγραμμα
Οι φοιτητές που ξεπέρασαν την Ανώτατη Διάρκεια Φοίτησης θα διαγραφούν από τα μητρώα του Πανεπιστημίου Πάτρας μετά την ολοκλήρωση της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου 2025. Ειδικότερα, η πρώτη φάση των διαγραφών αφορά φοιτητές που είχαν εισαχθεί πριν ή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 σε Τμήματα τετραετούς φοίτησης του Πανεπιστημίου Πατρών και των πρώην ΤΕΙ. Πριν από την έκδοση των πράξεων διαγραφής, οι φοιτητές αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε τρεις εξεταστικές περιόδους: Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2025, Ιούνιος 2025, Σεπτέμβριος 2025. Σημειώνεται ότι οι φοιτητές «επί πτυχίω» έχουν δικαίωμα εξέτασης σε όλα τα οφειλόμενα μαθήματα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά είχαν δηλωθεί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Εξαιρέσεις και ειδικές κατηγορίες φοιτητών
Το μέτρο παρέχει δυνατότητα παράτασης της ΑΔΦ για σοβαρούς λόγους, όπως: Θέματα υγείας των φοιτητών ή συγγενών πρώτου βαθμού, Καταστάσεις ανωτέρας βίας που τεκμηριώνονται επαρκώς. Επιπλέον, φοιτητές που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς Μερικής Φοίτησης, το οποίο επιμηκύνει το χρονικό όριο σπουδών: Φοιτητές που εργάζονται αποδεδειγμένα τουλάχιστον 20 ώρες εβδομαδιαίως. Άτομα με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αθλητές αναγνωρισμένων σωματείων με διακρίσεις σε πανελλήνια ή διεθνή πρωταθλήματα. Οι φοιτητές που εντάσσονται σε καθεστώς Μερικής Φοίτησης μπορούν να παρακολουθούν και να εξετάζονται σε λιγότερα μαθήματα ανά εξάμηνο, με κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο να υπολογίζεται ως μισό. Αν ο αριθμός των εξαμήνων είναι μονός, η παράταση του χρονικού ορίου στρογγυλοποιείται σε ολόκληρο επιπλέον εξάμηνο.
H ανακοίνωση του πανεπιστημίου
Αγαπητοί/ες φοιτητές/τριες.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4957/2022 και ειδικότερα στο άρθρο 76, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εφαρμόζεται το μέτρο της Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης (ΑΔΦ).
Ο υπολογισμός της Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης, εξαρτάται από την κανονική διάρκεια σπουδών και το έτος εισαγωγής του φοιτητή. Μετά τη συμπλήρωση του χρονικού ορίου της ΑΔΦ, και αφού ολοκληρωθεί η επαναληπτική εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου 2025 θα πρέπει να εκδοθούν από τη Συνέλευση Τμήματος, πράξεις διαγραφής. Σε πρώτη φάση οι πράξεις διαγραφής αφορούν φοιτητές που είχαν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 και πιο πριν, σε Τμήματα τετραετούς φοίτησης του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην ΤΕΙ, με επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων.
Υπέρβαση του ορίου της Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης, για χρονικό διάστημα από ένα (1) έως ν έτη, μπορεί να πραγματοποιηθεί κατ’ εξαίρεση για σοβαρούς λόγους υγείας φοιτητών, ή συγγενών πρώτου βαθμού, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή συγγένειας λόγω συμφώνου συμβίωσης. Επιπλέον, φοιτητές που ανήκουν σε κάποια από τις επόμενες κατηγορίες: α) αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες εβδομαδιαίως, β) έχουν αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και γ) είναι αθλητές αναγνωρισμένων αθλητικών σωματείων κι έχουν διακριθεί σε πανελλήνια πρωταθλήματα ή διεθνείς αγώνες, μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς Μερικής Φοίτησης. Με το καθεστώς αυτό, ο κάθε φοιτητής μπορεί να δηλώσει και να εξεταστεί στα μισά από τα κανονικά μαθήματα κάθε εξαμήνου και κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο προσμετράται ως μισό. Οπότε αντίστοιχα παρατείνεται και το χρονικό όριο ΑΔΦ (για φοιτητές που εντάσσονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης για μονό αριθμό εξαμήνων, η παράταση του χρονικού ορίου ΑΔΦ, στρογγυλοποιείται σε ολόκληρο επιπλέον εξάμηνο). Για τις ανωτέρω διαδικασίες παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τις Γραμματείες των Τμημάτων τους. Επισημαίνεται ότι πριν την έκδοση των προαναφερθέντων πράξεων διαγραφών, μεσολαβούν συνολικά 3 εξεταστικές περίοδοι (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, Ιουνίου 2025 και Σεπτεμβρίου 2025), στις οποίες οι φοιτητές που είχαν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 και πιο πριν θεωρούνται «επί πτυχίω» κι έχουν δικαίωμα σε κάθε μία από αυτές τις εξεταστικές να εξεταστούν σε όλα τα οφειλόμενα μαθήματα, υπό την προϋπόθεση ότι είχαν δηλωθεί κάποια στιγμή στη διάρκεια των σπουδών τους, ανεξαρτήτως του εξαμήνου διδασκαλίας τους (χειμερινό ή εαρινό).
Πάνω από 20.000 αιώνιοι φοιτητές στο πανεπιστήμιο Πάτρας
Με βάση πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της απογραφικής έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών για το Ακαδημαϊκό έτος 2021-22, 20.948 από τους συνολικά 56.000 φοιτητές έχουν ξεπεράσει τον ανώτατο χρόνο σπουδών της σχολής τους, ενώ περί τους 35.000 υπολογίζονται οι ενεργοί. Οσον αφορά σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας σύμφωνα με υπολογισμούς που έχει κάνει το υπουργείο Παιδείας οι «λιμνάζοντες φοιτητές ξεπερνούν τους 300.000.
- ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
- Μυστήριο με το μοιραίο αεροσκάφος στο Καζακστάν - Τα σενάρια της συντριβής και τα ύποπτα σημάδια
- Το μέλλον του ΝΑΤΟ περνά από τον Λευκό Οίκο: Οι βλέψεις Τραμπ και η ανησυχία της Ευρώπης
- «Λευκά» Χριστούγεννα: Έφεραν απότομη κοσμοσυρροή στα χιονοδρομικά κέντρα