Παιδεία|26.11.2024 05:41

Σχολεία: Οικονομική ασφυξία και δραματική έκκληση διευθυντών για ενίσχυση

Νικολίτσα Τρίγκα

Από την έναρξη κιόλας της σχολικής χρονιάς οι διευθυντές των σχολείων ζητούσαν οικονομική ενίσχυση των σχολικών μονάδων καθώς δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν ούτε …χαρτί υγείας.

Σχεδόν τρείς μήνες μετά, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει- μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών- καθώς τα σχολεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στοιχειώδη ζητήματα της καθημερινότητας όπως η αγορά αναλώσιμων και η πληρωμή λογαριασμών, με αποτέλεσμα να ζητούν συχνά ακόμη και τη συνδρομή των Συλλόγων Γονέων ή (το χειρότερο) να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε για άλλη μια φορά την αντίδραση των διευθυντών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων οι οποίοι τώρα ζητούν την παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας, ώστε να καθοριστεί ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης και προμήθειας των σχολικών μονάδων με όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους υλικά.

Σχετική επιστολή έστειλε στα υπουργεία το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι διευθυντές αναφέρουν ότι «με αφορμή τη δυσλειτουργική, συγκεχυμένη και προβληματική κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών σε Δήμους με κάτω από 100 σχολικές μονάδες, η οποία τις έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία λειτουργίας τους ακόμα και για τα στοιχειώδη ζητήματα καθημερινότητας, απευθύνει έκκληση προς τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας:

  •  Να παρέμβουν άμεσα ώστε να καθοριστεί ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης και προμήθειας των σχολικών μονάδων με όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους υλικά.
  • Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι λειτουργικό να χαρακτηρίζεται από πλήρη διαφάνεια, να είναι δεσμευτικό για όλους τους Δήμους της χώρας και να διασφαλίζει ότι θα καλύπτεται έγκαιρα το σύνολο των αναγκών των σχολικών μονάδων.
  • Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για τις σχολικές μονάδες, η οποία παραμένει παγωμένη εδώ και χρόνια, τη στιγμή που όλα τα κόστη που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία τους έχουν ακριβύνει σημαντικά.

Η ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Για «δραματική κατάσταση μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών», έκανε λόγο και η ΕΛΜΕ Πειραιά, από την έναρξη σχεδόν της χρονικής χρονιάς τονίζοντας ότι: «Η κυβέρνηση οδηγεί τα σχολεία σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία λειτουργίας». Όπως ανέφεραν οι καθηγητές το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στους Δήμους κάτω των 100 σχολικών μονάδων όπου καταργήθηκαν με νόμο του 2023 οι σχολικές επιτροπές (όλοι οι γύρω Δήμοι της Περιφέρειας του Πειραιά, με εξαίρεση το Δήμο Πειραιά). Οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν μάλιστα ότι «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα Διευθυντών και Υποδιευθυντών που έχουν βάλει χρήματα από την τσέπη τους, με την προσδοκία κάποια στιγμή να τα πάρουν πίσω (και αν...). Ή να ψωνίζουν, με οδηγία των Δήμων… βερεσέ με το τεφτέρι!

υπουργείο Παιδείαςσχολείαοικονομική ενίσχυσηκαθηγητέςειδήσεις τώρα