Επιχείρηση - φρένο στη φυγή πτυχιούχων προς το εξωτερικό
Νικολίτσα ΤρίγκαΤην αγωνία των νέων να βρουν µια θέση στην αγορά εργασίας συµµερίζονται τα ελληνικά πανεπιστήµια, που αναλαµβάνουν δράση προκειµένου να βάλουν «φρένο» στη φυγή των νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό σχεδόν όλα τα δηµόσια ανώτατα ιδρύµατα διοργανώνουν τις «Ηµέρες Καριέρας», καλώντας εκατοντάδες επιχειρήσεις να βρεθούν µέσα στα πανεπιστήµια, να συνοµιλήσουν µε τους φοιτητές και να «επιλέξουν» τους επόµενους εργαζοµένους τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, το οποίο προσπαθεί µε κάθε τρόπο να βοηθήσει τους φοιτητές και ερευνητές να βρουν τον δρόµο τους.
Σήµερα διοργανώνει την «Ηµέρα Καριέρας», στην οποία έχουν δηλώσει συµµετοχή περισσότεροι από 1.500 φοιτητές και πάνω από 50 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ηπειρο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
«Εάν έβρισκα δουλειά στο αντικείµενο των σπουδών µου, θα έµενα στην Ηπειρο» λέει στο «Εθνος» η µεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τµήµα Χηµείας του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, Γιολάντα Σαµοΐλη
«Η διοργάνωση αυτή δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να γνωρίσουν τι προσφέρει η αγορά εργασίας σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα, να συζητήσουν µε στελέχη επιχειρήσεων και να ενηµερωθούν για τις ανάγκες που υπάρχουν. Ετσι θα µπορέσουν να βελτιώσουν το περιεχόµενο των σπουδών τους και να δοµήσουν καλύτερα τα βιογραφικά τους» τονίζει στο «Εθνος» ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλµπάνης, και υπογραµµίζει: «Το πανεπιστήµιο συµµετέχει και σε δίκτυο όπου στελέχη επιχειρήσεων αναλαµβάνουν να καθοδηγήσουν φοιτητές µε βάση το αντικείµενο των σπουδών τους και να τους δείξουν ποιες είναι οι απαιτήσεις άσκησης ενός επαγγέλµατος και πώς να χρησιµοποιήσει τις σπουδές του κάποιος, ώστε να συνδέσει τις γνώσεις του µε την αγορά εργασίας. Μέχρι στιγµής είναι µεγάλη η ανταπόκριση από επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, και έτσι έχουν προκύψει πολλές θέσεις εργασίας για τους πτυχιούχους του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων».
Περισσότεροι από 1.500 φοιτητές και πάνω από 50 επιχειρήσεις δίνουν σήµερα ραντεβού στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων
Ιδιαίτερα χαρούµενη για τη συµµετοχή της στην «Ηµέρα Καριέρας» είναι η Γιολάντα Σαµοΐλη, µεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τµήµα Χηµείας του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. «Στη σηµερινή εποχή είναι πολύ δύσκολο ένας νέος πτυχιούχος να ψάξει µόνος του για δουλειά και υπάρχει τεράστια ανάγκη από την πλευρά των φοιτητών να έχουν µια δικτύωση µε την αγορά εργασίας, γι’ αυτό η συµµετοχή είναι µεγάλη. Οι συνεντεύξεις που θα κάνουµε µε τις εταιρείες µάς δίνουν την εικόνα για τις απαιτήσεις που έχουν οι εργοδότες από τους νέους. Βέβαια, υπάρχει η ελπίδα να προκύψει µια επαγγελµατική σχέση. Σε αυτό ελπίζω και εγώ. Φυσικά, εάν έβρισκα δουλειά στο αντικείµενο των σπουδών µου, θα έµενα στην Ηπειρο» δηλώνει στο «Εθνος» η φοιτήτρια.
Η Εφη Γερωνυµάκη, υπεύθυνη Δοµής Απασχόλησης και Σταδιοδροµίας του πανεπιστηµίου, τονίζει ότι «η συνεργασία του πανεπιστηµίου µε επιχειρήσεις είναι απαραίτητη προς αποφυγή του brain drain», υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να δώσουµε εµπράκτως ευκαιρίες στους νέους επιστήµονές µας, να τους ενδυναµώνουµε όσο πιο νωρίς γίνεται µε τα εφόδια που χρειάζονται ώστε να µπορούν να διεκδικήσουν µε αξιώσεις τη µετάβασή τους από το πανεπιστήµιο στην επαγγελµατική ζωή, προς όφελος όλων µας».
Από την πλευρά των επιχειρήσεων, ο Λάζαρος Τσακανίκας, γενικός διευθυντής της εταιρείας «Πίνδος», εξηγεί: «Η συµµετοχή µας θα δώσει την ευκαιρία σε νέους να γνωρίσουν τον πολύπλευρο ρόλο ενός επιστήµονα στη σύγχρονη καθετοποιηµένη βιοµηχανία τροφίµων. Επιθυµούµε να γνωρίσουµε τους νέους επιστήµονες που θα διαµορφώσουν το µέλλον της ελληνικής παραγωγής και της έρευνας στα αντικείµενα που µας ενδιαφέρουν»
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ