Πανελλαδικές εξετάσεις 2019: Ο δεκάλογος των υποψηφίων - Το πρόγραμμα
Νικολίτσα ΤρίγκαΤη δική τους µάχη για µία θέση στα ιδρύµατα της Ανώτατης Εκπαίδευσης δίνουν από αύριο περίπου 100.000 υποψήφιοι (δείτε εδώ τον αριθμό των εισακτέων) που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πρώτοι θα βρεθούν στα εξεταστικά κέντρα την Πέµπτη οι απόφοιτοι των επαγγελµατικών λυκείων και την Παρασκευή οι απόφοιτοι των ηµερήσιων και των εσπερινών λυκείων, ξεκινώντας µε το µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Μία ακόμη χρονιά εξετάσεων, σε μία μεγάλη αλυσίδα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Οι ώρες που αποµένουν είναι ίσως οι περισσότερο αγχωτικές για τα παιδιά, καθώς η πρώτη µέρα των εξετάσεων είναι και η δυσκολότερη, αφού δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν στα εξεταστικά κέντρα. Σίγουρα, όµως, οι συγκεκριµένοι διαγωνισµοί απαιτούν µεγάλη αυτοπειθαρχία, απόλυτη συγκέντρωση και βέβαια πιστή εφαρµογή των κανόνων που διέπουν τις εξετάσεις. Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, οι αρµόδιες υπηρεσίες διαβεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα µέτρα ώστε οι εξετάσεις να διενεργηθούν χωρίς προβλήµατα για τα παιδιά. Οσον αφορά τους µαθητές, οι ώρες που αποµένουν καλό θα ήταν να χρησιµοποιηθούν για ασκήσεις... ηρεµίας, µια και είναι γνωστό ότι αν τους καταβάλει το άγχος δεν θα µπορέσουν να αποδώσουν στον εξεταστικό µαραθώνιο που ακολουθεί.
Οι ατέλειωτες ώρες διαβάσµατος δεν έχουν πλέον καµία χρησιµότητα, αντίθετα κουράζουν το µυαλό και το σώµα. Το καλύτερο θα ήταν οι µαθητές να αφιερώσουν τώρα τον χρόνο τους σε ξεκούραση, καλό ύπνο και σωστό φαγητό. Ο στόχος είναι να φτάσουν στα εξεταστικά κέντρα αισιόδοξοι και χαρούµενοι. Σήµερα το «Εθνος» προσφέρει έναν οδηγό «επιβίωσης» για το τρίωρο των εξετάσεων. Υπάρχουν ορισµένα βασικά πράγµατα τα οποία σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχάσετε όταν φτάσετε στο εξεταστικό κέντρο.
Αυτά είναι:
- Nα έχετε µαζί σας το δελτίο εξεταζόµενου, αστυνοµική ταυτότητα ή διαβατήριο, δύο στιλό διαρκείας, µολύβι και γοµολάστιχα (όχι µπλάνκο). Επιτρέπεται το νερό ή κάποιο αναψυκτικό.
- Δεν επιτρέπεται το κινητό, ακόµη κι αν είναι κλειστό. Αφήστε το σπίτι. Εάν ο καθηγητής το εντοπίσει πάνω σας, έχει το δικαίωµα ακόµη και να σας µηδενίσει το γραπτό. Τα ίδια ισχύουν για τα «σκονάκια» και για την αντιγραφή. Δυστυχώς κάποιοι µαθητές κάθε χρόνο παραβιάζουν αυτές τις «εντολές» και τελικά αυτό που καταφέρνουν είναι να χάσουν τις εξετάσεις. Να θυµάστε ότι οι επιτηρητές δεν κάνουν τα στραβά µάτια σε τέτοιες περιπτώσεις.
- Αντί λοιπόν για κινητό, φορέστε ένα ρολόι. Θα σας φανεί πολύ χρήσιµο, αφού θα µπορείτε να βλέπετε τον χρόνο που αποµένει µέχρι να ολοκληρωθεί το τρίωρο που έχετε στη διάθεσή σας.
- Οση ώρα είστε στο προαύλιο καλό θα ήταν να µην κάνετε συζητήσεις µε τους συµµαθητές σας για «SΟS θέµατα». Το πιθανότερο είναι ότι θα αγχωθείτε, και µάλιστα χωρίς λόγο. Στις Πανελλαδικές όλα τα θέµατα είναι πιθανά.
- Μόλις έρθουν τα θέµατα, συγκεντρωθείτε σε αυτά και µην αφήσετε τίποτα να αποσπάσει την προσοχή σας. ∆ιαβάστε µια φορά όλα τα θέµατα και κρατήστε κάποιες πρόχειρες σηµειώσεις, στις οποίες θα ανατρέξετε αργότερα. Αµέσως µετά επεξεργαστείτε τα θέµατα που γνωρίζετε πολύ καλά. Αφήστε στο τέλος όποιο θέµα σάς φαίνεται δύσκολο ή δυσνόητο.
- Δεδοµένου ότι στα περισσότερα µαθήµατα εξετάζεστε σε τέσσερα θέµατα, ο µέσος χρόνος που πρέπει να αφιερώσετε σε κάθε θέµα είναι περίπου 45 λεπτά της ώρας. Οµως, κάποια από τα θέµατα θα φανούν στους προετοιµασµένους υποψηφίους πολύ απλά, συνεπώς ο χρόνος που θα αποµείνει για τα απαιτητικά θέµατα είναι αρκετός.
- Σε κάθε περίπτωση, ο χρυσός κανόνας είναι να µην επιµείνετε για µεγάλο χρονικό διάστηµα σε κάποιο θέµα που φαίνεται ότι δεν µπορείτε άµεσα να επιλύσετε, γιατί αυτό θα επιφέρει δύο αρνητικά: πρώτον, θα µειωθεί ο χρόνος που θα αποµείνει για να αφιερώσετε στα άλλα θέµατα και, δεύτερον, η εµµονή στο ίδιο θέµα κατά κανόνα µειώνει τις πιθανότητες για την επίλυσή του. Συνεπώς, εάν «κολλήσετε» σε κάποιο θέµα, το αφήνετε για λίγο, ασχολείστε µε τα υπόλοιπα και επανέρχεστε σε αυτό αργότερα.
- Ξεκινήστε από τα εύκολα θέµατα, γιατί αυτό θα σας δώσει κουράγιο να συνεχίσετε στα δύσκολα και κυρίως στο 4ο, που είναι και το δυσκολότερο. Στόχος είναι να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά µόρια.
- Αν δείτε ότι δεν ξέρετε κάποιο θέµα καλά, µην απογοητεύεστε. ∆εν πειράζει. Συνεχίστε παρακάτω.
- Εξαντλήστε τον χρόνο για διορθώσεις και «χτένισµα» των απαντήσεων.
Το πρόγραμμα των πανελλαδικών
Οι Πανελλαδικές για το 2019 ξεκινούν στις 6 Ιουνίου για τα επαγγελματικά Λύκεια και στις 7 για τα γενικά Λύκεια. Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια, τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού:
10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
14 Ιουνίου: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
18 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).
Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν αρχικά στις 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (‘Αλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.
Η ώρα έναρξης της εξέτασης των παραπάνω μαθημάτων θα είναι 8:30, με τους υποψηφίους να πρέπει να έχουν προσέλθει στην αίθουσα εξέτασης μέχρι τις 8:00. Η διάρκεια εξέτασης για το κάθε μάθημα είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» (ΕΠΑΛ), που θα είναι τέσσερις ώρες.
Αναρτήθηκαν τα μηχανογραφικά
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας αναρτήθηκαν τα μηχανογραφικά δελτία που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Οι μαθητές μέσω του συνδέσμου «Εξετάσεις», μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό που τους ενδιαφέρει.
Τα τρία μηχανογραφικά έχουν ως εξής:
1. Το μηχανογραφικό Δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 4 Επιστημονικά Πεδία, για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018.
2. Το Μηχανογραφικό Δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 5 Επιστημονικά Πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2017.
3. Το Μηχανογραφικό Δελτίο ΕΠΑ.Λ. 2019 για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταία έτη συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. το 2017 και το 2018.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή