Πανελλήνιες 2019: Την Παρασκευή οι βαθμολογίες - Πού θα φτάσουν οι βάσεις
Νικολίτσα ΤρίγκαΤην Παρασκευή αναµένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τους βαθµούς των υποψηφίων για τα ΑΕΙ που έλαβαν µέρος στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι υπηρεσίες του υπουργείου, σε συνεργασία µε τα βαθµολογικά κέντρα, εργάζονται εντατικά προκειµένου στο τέλος της εβδοµάδας να αναρτήσουν τους βαθµούς σε όλα τα λύκεια της χώρας. Οι υποψήφιοι θα µπορούν να ενηµερωθούν και από την ιστοσελίδα του υπουργείου, αφού οι βαθµοί θα αναρτηθούν και εκεί.
Εως την Παρασκευή 5 Ιουλίου θα δοθούν στους µαθητές και οι βαθµοί των ειδικών µαθηµάτων και συνεπώς από εκείνη την ηµέρα οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την οριστική υποβολή του µηχανογραφικού, η οποία έχει οριστεί για τις 15 Ιουλίου. Σε περίπτωση πάντως που υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις -και λόγω της διεξαγωγής των εκλογών- το υπουργείο Παιδείας µπορεί να δώσει παράταση στην τελική ηµεροµηνία κατάθεσης του µηχανογραφικού.
Οι ενδιαφερόµενοι, όµως, θα πρέπει να συµµορφωθούν µε την οριστική ηµεροµηνία, καθώς µετά δεν γίνεται δεκτή καµία υποβολή ούτε και τροποποίηση στο δελτίο. Τις επόµενες ηµέρες, και αφού πρώτα δοθούν από την αρµόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και τα στατιστικά στοιχεία µε τις επιδόσεις όλων των υποψηφίων στις εξετάσεις, θα µπορούν να γίνουν και ασφαλέστερες προβλέψεις σχετικά µε την πορεία των φετινών βάσεων στα τµήµατα των πανεπιστηµίων. Φυσικά οι µαθητές δεν πρέπει να συµπληρώσουν το µηχανογραφικό τους µε βάση αυτές τις προβλέψεις, αλλά έχοντας υπόψη τις βαθµολογίες τους και φυσικά τις πραγµατικές επιθυµίες τους για τις σπουδές που επιθυµούν να ακολουθήσουν.
Οταν βλέπουν τους βαθµούς τους, πολλοί υποψήφιοι πιστεύουν ότι έχουν αδικηθεί από τους βαθµολογητές. Θα πρέπει να γνωρίζουν, ωστόσο, ότι ο νόµος τούς δίνει το δικαίωµα να έχουν πρόσβαση στα γραπτά τους. Προκειµένου να γίνει αυτό, θα πρέπει τον Σεπτέµβριο να καταθέσουν σχετική αίτηση στη ∆ιεύθυνση ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης όπου υπάγεται το σχολείο στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθµοί των µαθηµάτων στα οποία εξετάστηκαν. Μαζί µε την αίτηση συνυποβάλλεται σχετικό παράβολο, το οποίο υποχρεωτικά εκδίδεται ηλεκτρονικά από την εφαρµογή e-παράβολο, στην κατηγορία «Επίδειξη γραπτών δοκιµίων Πανελλαδικών Εξετάσεων» µε κωδικό «1389» (ποσού 50 ευρώ) για την επίδειξη έως τριών γραπτών δοκιµίων και µε κωδικό «1390» (ποσού 80 ευρώ) για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών γραπτών δοκιµίων.
Οι υποψήφιοι λαµβάνουν γνώση των γραπτών δοκιµίων τους µε επίδειξη σε φωτοτυπία, ενώ δεν προβλέπεται η χορήγηση αντιγράφων. Η επίδειξη των γραπτών δοκιµίων θα γίνεται κατά την περίοδο Οκτωβρίου – ∆εκεµβρίου στη ∆ιεύθυνση όπου υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, στον ίδιο τον ενδιαφερόµενο (ή και παρουσία του γονέα ή του κηδεµόνα του, εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει) και σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα που θα ανακοινώνεται από τις αντίστοιχες ∆ιευθύνσεις ανάλογα µε τον αριθµό των γραπτών.
Ο ενδιαφερόµενος έχει τη δυνατότητα να αναγνώσει τη φωτοτυπία του γραπτού δοκιµίου του και να κρατήσει, εφόσον το επιθυµεί, σύντοµες σηµειώσεις από τις απαντήσεις του. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης απαγορεύεται η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο λήψη της εικόνας του γραπτού (φωτογραφία µε κινητό, βιντεοσκόπηση κ.ά.), καθώς και η παραλαβή από τον υποψήφιο της φωτοτυπίας του γραπτού δοκιµίου ή µέρους του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίδειξης είναι παρών ο αρµόδιος υπάλληλος της ∆ιεύθυνσης ∆Ε ή του Γραφείου ∆Ε ή ΕΕ, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τη σωστή τήρηση της όλης διαδικασίας.
Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, µπορεί να γίνεται ταυτόχρονη επίδειξη γραπτών δοκιµίων σε περισσότερους του ενός υποψηφίους, παρουσία του ίδιου αρµόδιου υπαλλήλου. Μετά τη λήξη της επίδειξης, ο υποψήφιος υπογράφει στην αίτηση που είχε υποβάλει ότι έλαβε γνώση του γραπτού του τη συγκεκριµένη ηµεροµηνία και του επιστρέφεται η αστυνοµική ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και το κινητό του τηλέφωνο. Μετά τη λήξη της προθεσµίας επίδειξης των φωτοτυπιών των γραπτών δοκιµίων συντάσσεται πρακτικό και καταστρέφονται οι φωτοτυπίες των γραπτών δοκιµίων.
Οι προτιμήσεις και τα νέα τμήματα
Οι υποψήφιοι που θα κάνουν από την επόµενη εβδοµάδα το µηχανογραφικό τους (όσοι δεν έχουν ειδικά µαθήµατα) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πορεία των βάσεων επηρεάζεται και από τις προτιµήσεις των υποψηφίων – παράγοντας που παραµένει άγνωστος σε όλους µας. Επίσης, φέτος υπάρχουν πάρα πολλά νέα τµήµατα στο µηχανογραφικό, γεγονός που δυσκολεύει ακόµη περισσότερο τις εκτιµήσεις, καθώς δεν γνωρίζουµε εάν οι υποψήφιοι θα τα προτιµήσουν ή θα φοβηθούν να τα «σηµειώσουν» στο µηχανογραφικό.
Οι εκτιµήσεις για τις βάσεις ανά επιστηµονικό πεδίο
Από τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιµα µέχρι αυτήν τη στιγµή από βαθµολογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, φέτος οι βαθµολογικές επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαµηλότερες σε σχέση µε την περσυνή χρονιά, γεγονός που θα επιφέρει πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστηµονικά πεδία εκτός από το 1ο.
Αναλυτικά, η εικόνα έχει ως εξής:
- 1ο επιστηµονικό πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών: Το επίπεδο των θεµάτων ήταν περίπου ίδιο µε πέρυσι, συνεπώς οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν αναµένεται να έχουν σηµαντικές διακυµάνσεις. Και στα τρία µαθήµατα (Λατινικά, Ιστορία και Αρχαία) τα θέµατα ήταν βατά και οι υποψήφιοι δεν συνάντησαν ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως έγινε σε άλλα µαθήµατα. Οι καθηγητές εκτιµούν ότι κατά πάσα πιθανότητα η πορεία των βάσεων δεν θα είναι πτωτική και ότι θα υπάρξουν µικρές αυξοµειώσεις, ανάλογα µε το τµήµα.
- 2ο επιστηµονικό πεδίο Θετικών Σπουδών: Σε σχολές όπως οι Πολυτεχνικές, Φυσικής, Μαθηµατικών, Χηµείας κ.ά. η πορεία των βάσεων θα είναι πτωτική, δεδοµένου ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων δείχνουν χαµηλές, κυρίως σε Φυσική και Χηµεία. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι επιστηµονικές ενώσεις διαµαρτυρήθηκαν έντονα για τη δυσκολία των θεµάτων, επισηµαίνοντας µάλιστα ότι ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών και ότι ο χρόνος δεν επαρκούσε προκειµένου οι µαθητές να λύσουν τις ασκήσεις. Τα Μαθηµατικά ήταν επίσης απαιτητικά, αλλά όχι αξεπέραστης δυσκολίας, άρα οι διακυµάνσεις στις βαθµολογίες δεν θα είναι έντονες συγκριτικά µε πέρυσι. Αλλωστε στο συγκεκριµένο µάθηµα ποτέ οι υποψήφιοι δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν υψηλές επιδόσεις.
- 3ο επιστηµονικό πεδίο Επιστηµών Υγείας και Ζωής: Οι πολύ αισιόδοξες προβλέψεις µιλούν ακόµη και για πτώση των µορίων στις Ιατρικές Σχολές, συµπεριλαµβανοµένης και αυτής της Αθήνας, που µπορεί να κατέβει από τα 19.000 µόρια. Βέβαια, αυτό δεν σηµαίνει ότι η πτώση θα είναι εντυπωσιακή. Σε κάποιες σχολές θα είναι οριακή, γεγονός όµως που παραµένει θετικό για τους υποψήφιους που στοχεύουν στις υψηλόβαθµες σχολές.
- 4ο επιστηµονικό πεδίο Σπουδών Οικονοµίας και Πληροφορικής: Και σε αυτό το πεδίο φαίνεται ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων, µε περισσότερο ευνοηµένους όσους στοχεύουν στις οικονοµικές επιστήµες. Η πτώση των βάσεων δεν είναι, όµως, ορατή σε σχολές όπως οι Στρατιωτικές, Πυροσβεστικές, Λιµενικού και Παιδαγωγικές.
Μηχανογραφικά δελτία
Τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2019 αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Η συμπλήρωση του θα γίνει τον Ιούλιο και αφού πρώτα οι μαθητές μάθουν τους βαθμούς που κατέκτησαν στις εξετάσεις.
Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι μαθητές έχουν ν΄αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις που ξεκινούν αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούν σιγά-σιγά να ρίχνουν και μια "ματιά" στο μηχανογραφικό καθώς υπάρχουν και πολλές νέες σχολές για τις οποίες δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα. Αρα μπορούν να αναζητούν πληροφορίες γι΄αυτές έτσι ώστε οταν έρθει η ώρα να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό να ξέρουν το επιστημονικό περιεχόμενο της κάθε νέας σχολής, τα επαγγελματικά δικαιώματα , την "απήχηση " στην αγορά εργασίας κ.λ.π.
Μπορούν, λοιπόν να δουν
- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 4 Επιστημονικά Πεδία, για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018
- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 5 Επιστημονικά Πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2017
- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑ.Λ. 2019 για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ