Παιδεία|12.07.2019 08:31

Πανελλήνιες 2020: Χωρίς αλλαγές και οι επόμενες εξετάσεις

Νικολίτσα Τρίγκα

Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις θα πάνε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020 οι µαθητές οι οποίοι θα φοιτήσουν τον Σεπτέµβριο στην Γ’ Λυκείου, καθώς η νέα κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές για να µην ταλαιπωρηθούν τα παιδιά και οι οικογένειες τους.

Παρά το γεγονός ότι η Ν? είχε καταψηφίσει στη Βουλή το νέο σύστηµα το οποίο νοµοθέτησε ο Κώστας Γαβρόγλου, η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραµέως δήλωσε ότι «οι µαθητές δεν φταίνε σε τίποτα επειδή άλλαξε η κυβέρνηση». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα διατηρήσει το σύστηµα εισαγωγής το οποίο πέρασε από τη Βουλή πριν από λίγο καιρό και θα προχωρήσει µόνο σε µικροβελτιώσεις όπου χρειαστεί, όπως η περικοπή της εξεταστέας ύλης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Αυτό σηµαίνει ότι οι µαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στην Γ’ Λυκείου θα πρέπει µέσα στον Οκτώβριο να καταθέσουν το πρώτο τους µηχανογραφικό δελτίο µε τις σχολές στις οποίες θα ήθελαν να εισαχθούν. Ο αριθµός των σχολών που θα µπορούν να δηλώσουν ακόµη δεν έχει οριστικοποιηθεί και είναι κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το υπουργείο Παιδείας το επόµενο διάστηµα.

Η δήλωση αυτή είναι υποχρεωτική και όσοι µαθητές δεν την υποβάλουν χάνουν το δικαίωµα εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση µε ή χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις για το αµέσως επόµενο ακαδηµαϊκό έτος από το σχολικό έτος αποφοίτησής τους από το λύκειο. Τον Φεβρουάριο οι µαθητές θα πρέπει να δηλώσουν εάν θα συµµετάσχουν στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων ή θα θελήσουν να µπουν σε Τµήµατα Ελεύθερης Πρόσβασης (Πράσινα Τµήµατα) εφόσον έχουν προκύψει κάποια από αυτά που είχαν δηλώσει αρχικά.

Στη συνέχεια, η διαδικασία είναι όπως η σηµερινή. Δηλαδή, οι µαθητές δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, παίρνουν τους βαθµούς τους και µετά συµπληρώνουν το µηχανογραφικό τους δελτίο.

εισαγωγρςπανελλαδικές εξετάσειςπανελλήνιες