Υπουργείο Παιδείας: Σε 4.062 ανέρχονται τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Νικολίτσα ΤρίγκαΤην Παρασκευή 27/9 θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών στα σχολεία , προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και στην πρωτοβάθμια . Αρχικά το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην πρόσληψη 20.558 , δασκάλων και καθηγητών οι οποίοι κάλυψαν κατά κύριο λόγο τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και λιγότερο τα γυμνάσια και τα λύκεια .
Η εκπαιδευτική κοινότητα ελπίζει ότι με το δεύτερο κύμα των προσλήψεων θα συμπληρωθούν πλέον κατά ένα μεγάλο μέρος τα κενά, που υπάρχουν στα δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Κρήτη, σε απομακρυσμένα νησιά αλλά και στην Αττική .
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ,που έχει κάνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία αυτή τη στιγμή, τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται σε 4.062, και αφορούν σε εκπαιδευτικό προσωπικό όπως δασκάλους, νηπιαγωγούς, ειδικότητες, ειδική-παράλληλη στήριξη. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά φτάνουν στις 10.000 θέσεις . Οι εκτιμήσεις των αιρετών για τα κενά στη γενική παιδεία φτάνουν τα 3.800, 1.500 στην ειδική αγωγή (κυρίως σε τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη).
Από τις 20.558 προσλήψεις ,που έγιναν κατά την πρώτη φάση προσλήψεων, στην πρωτοβάθμια δόθηκε το 79% των θέσεων και το 21% στη δευτεροβάθμια (1.078 λιγότερες θέσεις συγκριτικά με πέρυσι), ενώ σύμφωνα με την ΟΛΜΕ η κάλυψη των κενών θέσεων έγινε σε ποσοστό 30%-40%. Επίσης σύμφωνα με ενημέρωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων, στη δεύτερη φάση των προσλήψεων θα περιλαμβάνονται περίπου 900 ΠΕ70 και 200 ΠΕ60, ενώ στην ειδική αγωγή, σε ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης, αναμένεται να δοθεί περίπου το 25% των πιστώσεων που έχουν απομείνει.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες