Κυκλάδες: Σε ενοίκιο και νερό πηγαίνει το 70% του μισθού των αναπληρωτών καθηγητών
Νικολίτσα ΤρίγκαΗ δύσκολη ζωή των εκπαιδευτικών στις τουριστικές περιοχές δεν έχει τέλος, καθώς όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους. Τα ενοίκια είναι υψηλά, το φαγητό και το νερό είναι πανάκριβα, ενώ όλα τα είδη πρώτης ανάγκης πωλούνται σε τιμές…χρυσού .
Κάπως έτσι είναι η ζωή για όλους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να υπηρετήσουν σε τουριστικές περιοχές και κυρίως σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά πλέον και η Μήλος, η Σίφνος, η Τήνος και άλλα.
Το πρόβλημα επανέρχεται στην επικαιρότητα κάθε φορά που ανοίγουν τα σχολεία και -κυρίως- οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να κοιμούνται στα αυτοκίνητα. Στη συνέχεια δίνονται προσωρινές λύσεις από τους δήμους και την Πολιτεία, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Στο μεταξύ η καθημερινότητα για τους εργαζόμενους μετατρέπεται σε μια σκληρή μάχη επιβίωσης.
«Μόνο για το ενοίκιο και το νερό χρειαζόμαστε 700 ευρώ το μήνα. Τα 550 ευρώ για ενοίκιο και 150 ευρώ για νερό, διότι το αγοράζουμε από ιδιώτες και πίνουμε μόνο εμφιαλωμένο», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων και καθηγητής σε σχολείο της Μυκόνου για να συμπληρώσει: «Όλες οι λύσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα όσον αφορά στη στέγαση των εκπαιδευτικών και λοιπών δημοσίων υπαλλήλων είναι προσωρινές. Τόσο οι δήμοι όσο και η Πολιτεία θα έπρεπε να μεριμνήσουν ώστε να φτιάξουν κάποιοι καταλύματα για τους εργαζόμενους, αλλά δυστυχώς δεν αποτελούμε προτεραιότητα. Αν υπήρχε πολιτική βούληση, το θέμα αυτό θα είχε λυθεί».
Τουριστική ανάπτυξη σε βάρος της εκπαίδευσης
Όσον αφορά στη Μύκονο, οι εκπαιδευτικοί, μέσω της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, τονίζουν ότι ενώ αυτοί δεν μπορούν να βρουν σπίτι να μείνουν, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε την ανέγερση άλλης μιας “φαραωνικής” τουριστικής μονάδας στο νησί και όλα αυτά παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της ευρύτατης πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Με απλά λόγια η Περιφέρεια αγνοεί την βούληση και την “άποψη” της τοπικής κοινωνίας.
Μεταξύ άλλων, η ΕΛΜΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Φαίνεται ότι το προβάδισμα τη δεδομένη στιγμή έχουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη νέα μεγάλη επένδυση, που προβλέπει την ανέγερση ενός μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος (95 υπερπολυτελών κατοικιών) σε μια έκταση 60 στρεμμάτων στη νότια πλευρά του νησιού. Την ίδια στιγμή βέβαια όλοι οι συνάδελφοί μας, μόνιμοι και αναπληρωτές, που υπηρετούν στα νησιά των Κυκλάδων με μεγάλο ψυχικό και οικονομικό κόστος, πολλοί από αυτούς μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους, συνεχίζουν να βιώνουν με το παραπάνω όχι μόνο όλες τις επιπτώσεις των μνημονιακών και αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίστηκαν και ψηφίζονται όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά και ένα συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης εξαιτίας μιας “υδροκέφαλης” τουριστικής βιομηχανίας που εκτινάσσει στα ύψη τα ενοίκια μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, η οποία τελικά κάνει την εύρεση κατοικίας στα περισσότερα νησιά από δύσκολη έως αδύνατη υπόθεση».
Στην ανακοίνωση τους, οι εκπαιδευτικοί ζητούν να παύσει κάθε διαδικασία έγκρισης ανέγερσης των νέων “φαραωνικών” τουριστικών μονάδων στα νησιά και να ανεγερθούν εστίες στέγασης για όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα νησιά των Κυκλάδων με προτεραιότητα στα «υπερτουριστικά». Ζητούν επίσης να δοθεί επίδομα στέγασης και σίτισης σε όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις Κυκλάδες και να προβλεφθεί έκπτωση 50% για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις τους.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών