Κόντρα στη Βουλή για τα φοιτητικά συγγράμματα
Νικολίτσα ΤρίγκαΓια συσσωρευμένες οφειλές απο τα πανεπιστημιακά συγράμματα των φοιτητών κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.Ταυτόχρονα διαβεβαιώνει τους φοιτητές οτι η διανομή τους θα γίνει κανονικά, ενω αναδεικνύει και τη πολυπλοκότητα του συστήματος της παροχής των βιβλίων.
Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Φίλη, στη Βουλή,ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση οτι συσσώρευσε τις οφειλές για τα συγγράματα αλλά « τις κρύψατε. Έρχεστε και μας ρωτάτε αν θα τις εξοφλήσουμε, εκτελώντας έναν προϋπολογισμό τον οποίο ψηφίσατε εσείς”, είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Παιδείας, απευθυνόμενος στον Νίκο Φίλη και υπογράμμισε τα εξής:
Το ετήσιο κόστος των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων είναι περίπου 59 με 60 εκατομμύρια ευρώ. Το οικονομικό έτος 2015 εξοφλήθηκαν δαπάνες 51 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή μείον 9 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό κόστος. Το 2016 –επί θητείας σας αυτό- εξοφλήθηκαν δαπάνες 56 εκατομμυρίων ευρώ. Ήταν σχετικά καλά, δηλαδή μείον 4 εκατομμύρια ευρώ. Το οικονομικό έτος 2017 –δηλαδή του διαδόχου σας κ. Γαβρόγλου- εξοφλήθηκαν δαπάνες 33 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ κάτω από τις ετήσιες δαπάνες. Το 2018 εξοφλήθηκαν 58 εκατομμύρια ευρώ.Αν τα αθροίσει κανείς όλα αυτά, δηλαδή τι συσσωρεύτηκε το διάστημα από 2015 έως το 2018, είναι ληξιπρόθεσμες δαπάνες, ανεξόφλητα τιμολόγια 40 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία μετακυλίονται έτος με το έτος.
Ο υφυπουργός πάντως διαβεβαίωσε οτι «οι φοιτητές θα πάρουν τα συγγράμματά τους γιατί αυτό είναι το σημαντικό , τονίζοντας οτι όσον αφορά την καταχώρηση των συγγραμμάτων, τη διαμόρφωση του καταλόγου, την καταχώριση των σημείων διανομής, την κοστολόγηση των συγγραμμάτων -μιλάω για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο-, αλλά και τον έλεγχο της κοστολόγησης όλα αυτά έχουν προχωρήσει και διεκπεραιωθεί κανονικά.
Παρα τα χρέη που έχουν μαζευτεί , ο υφυπουργός είπε οτι τα τιμολόγια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες, εξοφλούνται ανάλογα με τη χρονολογική σειρά με την οποία πηγαίνουν στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
Ο υφυπουργός ενέδειξε και την πολυπλοκότητα του συστήματος διανομής των συγγραμάτων τονίζοντας οτι «είναι μια διαδικασία που με τον τρόπο που γίνεται αφορά χιλιάδες τιμολόγια. Κάθε εκδοτικός οίκος, επί κάθε σημείο πώλησης, επί τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν μας οδηγεί σε ένα τεράστιο γραφειοκρατικό φόρτο διεκπεραίωσης αυτής της διαδικασίας η οποία δημιουργεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τεσσεράμισι χρόνια Κυβέρνηση δεν κάνατε τίποτα για να λύσετε το θέμα αυτό με αποτέλεσμα να μας μετακυλήσετε μια οφειλή, η οποία αντιστοιχεί στο ετήσιο κόστος των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Δηλαδή, καλούμεθα να πληρώσουμε επί δυο τον λογαριασμό όταν στον προϋπολογισμό που εσείς καταρτίσατε έχετε εγγράψει τα μισά».
Απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, μεταξύ άλλων τόνισε:
Είπατε τι δεν έκανε ο κ. Γαβρόγλου. Εντάξει, δεν ισχύουν αυτά, αλλά δεν θα τα βάλω στη συζήτηση σήμερα. Εσείς τι θα κάνετε πείτε μας. Πότε θα πληρώσετε; Αυτό ζητούν οι άνθρωποι. Δεν ζητούν από τον Γαβρόγλου και τον Φίλη να τους πληρώσουν. Εσείς είστε Κυβέρνηση. Τι θα κάνετε; Πείτε μας.
Έχετε εξαντλήσει όλα τα χρήματα του προϋπολογισμού που αφορούν τις δαπάνες για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα του τρέχοντος προϋπολογισμού; Τα έχει εξαντλήσει; Σκέφτεστε να βρείτε άλλα χρήματα; Τι θα κάνετε; .
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκδοτών που δεν αμφισβητεί το Υπουργείο, έχουν πληρωθεί μόνο εν μέρει τα συγγράμματα του χειμερινού εξαμήνου της ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019 και ακόμη ούτε καν έχει τιμολογηθεί το εαρινό εξάμηνο του 2018-2019. Πρόκειται για μια οφειλή περίπου 50.000.000 ευρώ. Από τους τριακόσιους εκδοτικούς οίκους, οι διακόσιοι εξήντα είναι μικρές προσωπικές οικογενειακές επιχειρήσεις. Αντιλαμβάνεστε την απειλή που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με καταγγελίες εκδοτών, το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει τη διαδικασία και έχει αποπληρώσει ορισμένους εκδότες, οι οποίοι έχουν μεταγενέστερους αριθμούς πρωτοκόλλου κατάθεσης των τιμολογίων τους. Ιδού το περιβόητο επιτελικό κράτος!
Γενικότερα, ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των πανεπιστημιακών βιβλίων στους εκδότες ξεπερνά τα δύο χρόνια από τη στιγμή της παραγωγής τους. Αργεί τόσο πολύ ο αναγκαίος έλεγχος των εκδοτικών δεδομένων; Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τριακόσιους εκδότες, άλλα διακόσιους είκοσι χιλιάδες φοιτητές που πρέπει στην ώρα τους να παίρνουν τα συγγράμματα.
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
- Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
- Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
- Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα