Βάσεις 2021: Τα στατιστικά στοιχεία και οι σκληρές αλήθειες για τους νέους
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν την προχειρότητα με την οποία αποφασίστηκε το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τις σοβαρές επιπτώσεις για τους υποψήφιους αλλά και για τα ίδια τα πανεπιστήμια.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η επόμενη μέρα και η ψύχραιμη ματιά όσον αφορά στα αποτελέσματα των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων αναδεικνύουν πλήθος προβλημάτων τα οποία εστιάζονται στο νέο τρόπο εισαγωγής και κυρίως στην καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Χιλιάδες κενές θέσεις στα πανεπιστήμια από τις συνολικά 77.415, που είχε «δώσει» το υπουργείο Παιδείας.
Τμήματα με ελάχιστους ή καθόλου εισακτέους (16 τμήματα δεν έχουν εισακτέους φέτος), όπως τα τμήματα Δασολογίας ή το τμήμα Αρχιτεκτονικής Ξάνθης στο οποίο δεν πέρασε κανείς υποψήφιος από το Γενικό Λύκειο (μόνο 2 άτομα από τα ΕΠΑΛ). Υποψήφιους με 10.000 έως 12.000 μόρια που δεν εισήχθησαν πουθενά, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης υποτίθεται ότι ήταν να μην εισάγονται στα πανεπιστήμια μαθητές με βαθμούς 3 και 4 και όχι βέβαια βαθμούς πάνω της βάσης. Παιδιά με υψηλές επιδόσεις που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν στις σχολές που θα ήθελαν και μαζί σχεδόν 40.000 παιδιά εκτός της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Και όλα αυτά σε μια χρονιά η οποία λόγω της πανδημίας προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα στα παιδιά εξ αιτίας της απομάκρυνσής τους από τις σχολικές τάξεις.
Τώρα τι απομένει; Να διορθωθούν φυσικά οι αδικίες του συστήματος εισαγωγής και να αντιμετωπισθούν με σοβαρότητα τουλάχιστον οι μαθητές που φέτος θα πάνε στη Γ΄ λυκείου γιατί και αυτοί θα βρεθούν μπροστά σε σοβαρότερα προβλήματα στις πανελλαδικές του 2022. Οσο για την αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση μάλλον δεν μπορεί να γίνει με όχημα την ΕΒΕ , κάτι το οποίο επισημαίνουν και οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί ζητώντας βελτιώσεις στο σύστημα για την επόμενη χρονιά.
Ο «Πόλεμος» των στατιστικών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν συνολικά από όλες τις κατηγορίες 103.468, και από αυτούς εισήχθησαν 63. 239. Άρα εκτός έμειναν 40.229. Με νεότερη ανακοίνωση η υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι εκτός ΑΕΙ έμειναν 35.148 υποψήφιοι αλλά αυτός ο αριθμός προφανώς αφορά σε όσους τελικά κατάφεραν να υποβάλλουν Μηχανογραφικό και όχι το σύνολο των υποψηφίων διότι ως γνωστόν η ΕΒΕ δεν έδωσε σε όλους τους υποψήφιους τη δυνατότητα να υποβάλλουν μηχανογραφικό. Όσον αφορά στη σύγκριση με την περυσινή χρονιά οι αριθμοί και πάλι μιλούν μόνοι τους . Το 2020 οι υποψήφιοι ήταν 105.420, εισήχθησαν 81.413 και άρα είχαν μείνει εκτός 24.007.
ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και χιλιάδες μαθητές καλούν την κυβέρνηση να «καλύψει τουλάχιστον τις 77415 θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα Πανεπιστήμιά μας και να μεριμνήσει έτσι ώστε κανένα Πανεπιστημιακό Τμήμα να μη στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο σταδιακό μαρασμό και στο κλείσιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση».
Κορονοϊός: 1.582 κρούσματα, 37 θάνατοι, 334 διασωληνωμένοι
Κορονοϊός – Νέα σχολική χρονιά: Πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία
Εμβόλιο: To γύρο του Διαδικτύου κάνει βίντεο φοιτητών του ΑΠΘ - «Εσύ δεν βαρέθηκες;»
Ανασχηματισμός: Τα σενάρια για χρόνο ανακοινώσεων και αλλαγές σε κορυφαία υπουργεία
Αφγανιστάν: Νέα έκρηξη στην Καμπούλ
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr