Πανελλήνιες 2022: Έρχονται «καταιγίδες» για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου
Μπροστά σε μια ακόμη δυσκολότερη χρονιά για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, «μπαίνουν» οι μαθητές, που θα φοιτήσουν στη Γ΄ λυκείου καθώς η διεκδίκηση μιας θέσης στα πανεπιστήμια θα μοιάζει με πραγματική «λοταρία»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Aν η φετινή χρονιά των πανελλαδικών εξετάσεων αποδείχτηκε πραγματικός «εφιάλτης» για χιλιάδες αποφοίτους λυκείων οι οποίοι διεκδίκησαν μια θέση στα ΑΕΙ, η ερχόμενη θα είναι ακόμη χειρότερη εάν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν κάνει βελτιώσεις στο νέο σύστημα, που έχει εξαγγείλει.
Οι μαθητές, οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν στη Γ΄ λυκείου και ήδη προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν έχουν τη σχετική ενημέρωση και φυσικά δεν έχουν ακόμη καταλάβει τα προβλήματα τα οποία θα συναντήσουν μπροστά τους, όπως ότι :
- Θα κληθούν να συμπληρώσουν δυο μηχανογραφικά με εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό σχολών και ότι στο δεύτερο μηχανογραφικό μπορεί να μην υπάρχει καμία ελεύθερη θέση στο τμήμα, που μπορεί να θέλει κάποιος να φοιτήσει.
- Ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είναι χειρότερη και από σπαζοκεφαλιά και ο παράγοντας τύχη θα παίζει μεγάλο ρόλο.
- Ότι και πάλι άριστοι μαθητές δεν θα εισάγονται στις σχολές, που θέλουν και τις θέσεις μπορεί να τις καταλαμβάνουν υποψήφιοι με λιγότερα μόρια.
Όπως τονίζουν καθηγητές, στο ethnos.gr «δυστυχώς βλέπαμε και φέτος ότι έρχεται αυτός ο "σεισμός " στις πανελλήνιες και δεν μπορέσαμε να το σταματήσουμε. Ακολουθεί όμως και άλλος "σεισμός" την επόμενη σχολική χρονιά με τον περιορισμό των επιλογών στο μηχανογραφικό της Α΄ φάσης», υπογραμμίζει η κ. Βιργινία Διαμαντή Βιργινία, καθηγήτρια μαθηματικών στο 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου και μητέρα μαθήτριας που θα πάει τώρα Γ΄ Λυκείου.
Τι θα γίνει λοιπόν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2022; Με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» στο μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης οι υποψήφιοι επιλέγουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Ο αριθμός των επιλογών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων του οικείου επιστημονικού πεδίου. Το ποσοστό 10% είναι εξαιρετικά χαμηλό και θα προκαλέσει αδικίες σε όλους τους μαθητές μέτριους και καλούς και σε κάθε επιστημονικό πεδίο.
Δεδομένου ότι π.χ. στο 1ο επιστημονικό πεδίο υπάρχουν π.χ. 6 τμήματα Φιλολογίας, 5 Φιλοσοφίας και 8 Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο 2ο επιστημονικό πεδίο, υπάρχουν 12 τμήματα σχετικά με την Πληροφορική και 9 τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Η/Υ ,στο 3ο επιστημονικό πεδίο, υπάρχουν 9 τμήματα Νοσηλευτικής στο 4ο επιστημονικό πεδίο,13 τμήματα Οικονομικών και 9 Λογιστικής, οι υποψήφιοι όλων των πεδίων θα προβληματιστούν πάρα πολύ για το ποια τμήματα να δηλώσουν και σε ποιες πόλεις. Θα σκεφτεί λοιπόν ο μαθητής, που μένει στην Αττική να δηλώσει π.χ. την Νομική Κομοτηνής και όχι των Αθηνών γιατί φοβάται ότι δεν «πιάνει» Νομική Αθήνας , όμως αν βάλει όλες τις Νομικές δεν θα έχει πολλές επιλογές μετά.
Μηχανογραφικό στη... λοταρία
Οι υποψήφιοι θα «αφήνουν» εκτός επιλογής σχολές, που θεωρούν ότι δεν θα μπορούν να μπουν γιατί έχουν πολύ λιγότερα μόρια, ενώ τις θέλουν, και έτσι θα παρατηρηθεί σε πολλές σχολές να μπει κάποιος με πολύ λιγότερα μόρια ενώ κάποιος με περισσότερα και που τον ενδιαφέρει όχι. Υπάρχουν παραδείγματα κάθε χρόνο από διαφορετικά πεδία που πέφτουν ή ανεβαίνουν πολύ οι βάσεις. Για παράδειγμα κάποιος το 2020, με 17400 μόρια ίσως να μην δήλωνε, εφόσον θα είχε 15 επιλογές, την Ιατρική Αλεξανδρούπολης γιατί το 2019 είχε βάση 18123.
Όποιος προλάβει... πρόλαβε
Ακόμη και οι μαθητές που ξέρουν τι θέλουν θα φοβηθούν μήπως δεν μπουν στις πρώτες 15 επιλογές τους, και έτσι δεν θα δηλώσουν αυτό που πραγματικά θέλουν αλλά αυτό που θα εικάζουν ότι μπορούν να πιάσουν. Αν δηλώσουν αυτές τις σχολές, που επιθυμούν και δεν τα καταφέρουν ενδεχομένως μετά να μπουν σε όποια σχολή έχει θέσεις . Έτσι ενώ η πρόθεση του υπουργείου είναι να μπουν εκεί που θέλουν για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αρκετοί υποψήφιοι αν δεν μπουν στα 15 πρώτα τμήματα στην πρώτη φάση, στην δεύτερη ίσως να μην μπουν ούτε στην 16η, 17η (ενώ έχουν τα μόρια αλλά οι σχολές δεν έχουν τώρα θέσεις) αλλά στην 30η π.χ. Επίσης υποψήφιοι που δικαιούνται μετεγγραφή θα μπορούν να βάλουν ένα τμήμα στην πόλη που τους ενδιαφέρει και στην πόλη με την χαμηλότερη βάση συνήθως, π.χ. Ιατρική Αθήνας και Αλεξανδρούπολης και όχι όλες τις 7 Ιατρικές , 2 Νοσηλευτικές αντί για 9 κ.τ.λ. Δηλαδή μπορούν ουσιαστικά να δηλώσουν περισσότερα τμήματα ανεξαρτήτου πόλης από τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Το μηχανογραφικό της Β' φάσης
Δικαίωμα συμπλήρωσης του Β Μηχανογραφικού θα έχουν μόνο όσοι δεν εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων του Α Μηχανογραφικού. Με λίγα λόγια στη διαδικασία αυτή, οι υποψήφιοι διεκδικούν τις θέσεις των οικείων σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, οι οποίες δεν πληρώθηκαν κατά τη διαδικασία του Α Μηχανογραφικού. Συνεπώς αν ένας μαθητής δεν εισαχθεί σε μια από τις σχολές, που δήλωσε στην πρώτη φάση τότε στην δεύτερη φάση υπάρχουν τα εξής ενδεχόμενα:
Οι θέσεις στις σχολές που επιθυμεί, να έχουν εξαντληθεί. Ο μαθητής θα εισαχθεί σε πολύ «κατώτερης βάσης» σχολή ενώ έχει τα μόρια. Οι θέσεις στις σχολές έχουν έδρα κοντά στην περιοχή του μαθητή, να έχουν εξαντληθεί. Ο μαθητής θα αναγκαστεί να εισαχθεί σε απομακρυσμένη για αυτόν περιοχή
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε σχολές που τον ενδιαφέρουν. Ο υποψήφιος δεν εισάγεται πουθενά, και αναγκάζεται να ξανασυμμετάσχει σε πανελλαδικές εξετάσεις την επόμενη χρονιά.
Επομένως, η κατάθεση μηχανογραφικού σε δυο φάσεις μόνο προβλήματα και αδικίες θα προκαλέσει και δεν θα έχει σαν συνέπεια οι υποψήφιοι να μπαίνουν στις σχολές που θέλουν περισσότερο. Μετά από έναν τεράστιο αγώνα μαθητών και γονέων θα πρέπει ο κάθε υποψήφιος να μελετά τα στατιστικά που θα δημοσιοποιούνται για να προβλέψει σε ποια τμήματα θα πέσουν ή θα ανέβουν οι βάσεις για να υποβάλει ανάλογα το μηχανογραφικό δελτίο. Τελικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο παράγοντας τύχη θα είναι πολύ μεγάλος.
Ανασχηματισμός: Τρικυμία με τον ναύαρχο Αποστολάκη – Όλο το παρασκήνιο της μη αποδοχής
Κορονοϊός: Ανησυχούν οι ειδικοί για τη διασπορά – Γιατί είναι προτιμότερο το εμβόλιο από τη νόσηση
Ανασχηματισμός: Η «ακτινογραφία» των αλλαγών - Εκπλήξεις, μετακινήσεις και επιστροφές
Ανασχηματισμός: Ποιοι υπουργοί έμειναν εκτός κυβέρνησης
Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης – Υποστηρικτής του AfD και θαυμαστής του Μασκ
Δύο χρόνια μετά και με οικονομικές «πληγές» στην τοπική κοινωνία, ανοίγει ξανά το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
Σε πριμ... έγκαιρης καθυστέρησης μετατρέπεται το πριμ έγκαιρης παράδοσης: Η επέκταση του Τραμ και οι παρατάσεις 409 ημερών
Από πού συμφέρει να ψωνίσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Οι τιμές σε Βαρβάκειο και σούπερ μάρκετ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr