Πανελλήνιες 2022: Τα 5 ταχύτερα αναπτυσσόμενα επιστημονικά πεδία της επόμενης 8ετίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Μπροστά σε διλήμματα και αγωνίες, που δε συνάδουν με την ηλικία τους βρίσκονται οι μαθητές τις Γ΄ λυκείου και μαζί με τους γονείς τους προστρέχουν σε ειδικούς συμβούλους που θα τους στηρίξουν να ανταποκριθούν στις ολοένα και πιο απαιτητικές πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και στις επιλογές για τις σχολές, που θα σπουδάσουν. Ζητούν διαρκώς ενημέρωση και σοβαρές πληροφορίες για τα επαγγέλματα του μέλλοντος και της μετά covid εποχής.
Η πανδημία και οι συνεχόμενες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ το οποίο κάθε χρόνο γίνεται όλο και περισσότερο πολύπλοκο και δύσκολο έχουν φέρει τη νέα γενιά στα πρόθυρα νευρικής κρίσης αλλά και σε μια αγχώδη αναζήτηση εμπεριστατωμένων πληροφοριών σχετικά με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας τα επόμενα χρόνια. Όπως τονίζει στο ethnos.gr ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας κ. Κωνσταντίνος Κότιος οι γονείς και οι μαθητές έρχονται σε εμάς με 2 αιτήματα κυρίως:
- Το πρώτο είναι να βρουν τις κλίσεις και τις δεξιότητες τους (σε ηλικίες Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου), να βρουν τι τους ταιριάζει, σε ποιους τομείς είναι καλοί και πως μπορούν να επιλέξουν κατεύθυνση σπουδών. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά παιδιά, ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, δεν έχουν επαφή με την αγορά εργασίας και δεν μπορούν να αντιληφθούν ποιοι θα ήταν οι τομείς που θα τους τραβούσαν το ενδιαφέρον.
- Το δεύτερο είναι να μάθουν ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος και αυτά με καλή απορρόφηση στη μελλοντική αγορά εργασίας. Εδώ τα τελευταία 2 χρόνια έχουν μπερδευτεί πολύ αναφορικά με τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται, οπότε νιώθουν μεγαλύτερη ανάγκη να μάθουν τις ευκαιρίες που θα τους ανοίξουν δρόμους. Το μεγαλύτερο θέμα τους είναι ότι μπερδεύονται πολύ με τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις αναφορικά με το ποιο επάγγελμα έχει δουλειά, ιδιαίτερα με αυτά που γνωρίζουν.
Από την άλλη, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τους φαινόταν αυτά τα επαγγέλματα της τεχνολογίας πολύ φουτουριστικά (π.χ. Τεχνητή Νοημοσύνη) τώρα που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί μπορούν να τα καταλάβουν καλύτερα. Για τους γονείς δε συμβαίνει ακόμη αυτό, γιατί δεν είναι τόσο προσαρμοσμένοι στην πραγματικότητα και ακόμη είναι παραδοσιακοί. Την τελευταία χρονιά όμως υπάρχει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ άγχους που δημιουργήθηκε από τις συνεχείς αλλαγές στις Πανελλήνιες. ΕΒΕ, Συντελεστές Βαρύτητας και 2 φάσεις μηχανογραφικού έφεραν τεράστια αναστάτωση και ανασφάλεια, με συνέπεια οι γονείς να ψάχνουν εναγωνίως να βρουν ενημέρωση. Ο Σωστός δρόμος: Επειδή ο κόσμος αλλάζει ασταμάτητα και είναι αδύνατο να προβλέψουμε με ακρίβεια τα επαγγέλματα με μέλλον, τότε είναι αναγκαίο να πιαστούμε από το μόνο σίγουρο, δηλαδή εμάς τους ίδιους. Άρα, ξεκινάμε να βρούμε που εμείς είμαστε καλοί, σε ποιους τομείς θα είμαστε χρήσιμοι και θα μας αρέσει κιόλας και μετά προσπαθούμε να τα συνδυάσουμε με επιλογές σπουδών και επαγγελμάτων.
Τα πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενα επιστημονικά πεδία της επόμενης 8ετίας
Όταν πρόκειται για το μέλλον, το μόνο βέβαιο, είναι το αβέβαιο. Σκεφτείτε την εξ αποστάσεως εργασία. Πίσω στο 2019, είχε ξεκινήσει σιγά-σιγά να κερδίζει έδαφος, παρόλο που οι περισσότεροι εργοδότες, εργαζόμενοι και υποψήφιοι καταναλωτές αντιστέκονταν στην αποδοχή της. Το 2020, οι εταιρείες και οι υπάλληλοί τους αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που επέφερε η εξάπλωση της πανδημίας. Σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών εργάζεται από το σπίτι του αποκλειστικά, ή κάνει περιστασιακές βόλτες στο γραφείο, με το υβριδικό μοντέλο εργασίας (εργασία μοιρασμένη στο σπίτι και στο γραφείο) να καθιερώνεται όλο και περισσότερο. Με τις εταιρείες να ελπίζουν πλέον ότι μπορούν να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα από όλο τον κόσμο, η εξ αποστάσεως εργασία είναι στην εποχή μας ένα δελεαστικό και αδιαπραγμάτευτο όφελος για όλους. Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε λοιπόν ποιες σταδιοδρομίες θα ανθίσουν στον κόσμο μας στη μετά - COVID-19 εποχή. Ακόμα ωστόσο υπάρχουν ορισμένες σαφείς τάσεις. Τα πέντε κορυφαία αναπτυσσόμενα πεδία για τα επόμενα χρόνια είναι:
1. Υγειονομική περίθαλψη
Η πανδημία COVID-19 είχε τεράστιο αντίκτυπο στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Κάποιοι κόλλησαν τον ιό, πολλοί αρρώστησαν ή ακόμα και έχασαν τη ζωή τους. Μετά από 2 περίπου χρόνια, μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το ένα τρίτο σκέφτεται να εγκαταλείψει επαγγελματικά τον τομέα. Αν και υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων νοσοκόμων εδώ και χρόνια, η πανδημία την έκανε ακόμη μεγαλύτερη, με τη ζήτηση να εμφανίζεται αυξανόμενη μέχρι το 2027. Παράλληλα, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την έρευνα και τη φαρμακευτική αναμένεται να αποτελέσουν τομέα με μεγάλη ζήτηση, όπως και γενικότερα ο κλάδος των ιατρικών επαγγελμάτων.
2. Πληροφορική – Επιστήμη Υπολογιστών
Φυσικά, η πληροφορική είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας εδώ και χρόνια. Αυτό που αλλάζει είναι η αυξημένη εστίαση στην εξ αποστάσεως εργασία, στην παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών και η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη και χρήση των smartphones που απογειώνουν τη ζήτηση για προγραμματιστές λογισμικού και εφαρμογών. Μελέτες προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η ζήτηση στο τομέα της ανάπτυξης λογισμικού θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% ενώ τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Μηχανική Μάθηση αλλά και τα πεδία εφαρμογών τους πρόκειται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αγορά εργασίας.
3. Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Πιθανότατα δεν αποτελεί έκπληξη πως ο συγκεκριμένος τομέας είναι ένα πεδίο ανάπτυξης. Οι αγορές πανικού που ξεκίνησαν πριν και μέσα στα lockdown του περασμένου έτους ανέτρεψαν τις μεθόδους παράδοσης (κυρίως διά ζώσης) στις οποίες βασίζονταν οι έμποροι και αυξήθηκε κατακόρυφα το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι θέσεις εργασίας, οι οποίες σχετίζονται περιλαμβάνουν από ναυτιλιακές εταιρίες και πράκτορες αγορών, αναλυτές logistics, υπευθύνους διανομής, μηχανικούς βιομηχανίας, αναλυτές δεδομένων, διαχειριστές και υπεύθυνους εφοδιαστικής αλυσίδας, υπευθύνους αποθήκευσης κ.ά.
4. Χρηματοοικονομική Διαχείριση
Οι σταδιοδρομίες σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% την επόμενη δεκαετία. Οι επαγγελματίες του κλάδου προσλαμβάνονται για να εξετάσουν τις δαπάνες και τα έσοδα μιας εταιρείας ενώ αναζητούν τρόπους μεγιστοποίησης της κερδοφορίας. Οι θέσεις εργασίας περιλαμβάνουν χρηματοοικονομικούς διαχειριστές και συμβούλους, χρηματοοικονομικούς αναλυτές, διαχειριστές οικονομικών κινδύνων, αναλυτές αγορών, οι οποίοι όμως αφήνουν στην άκρη παραδοσιακές πρακτικές και εξειδικεύονται στη χρήση και ανάπτυξη νέων εργαλείων παρακολούθησης των διεργασιών, βασισμένων σε σύγχρονα λογισμικά και mobile εφαρμογές.
5. Αναλογιστική και Στατιστική
Η ζήτηση για αναλογιστές θα αυξηθεί σχεδόν 20% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι περισσότεροι εργάζονται για ασφαλιστικές εταιρείες, αποφασίζοντας εάν θα ασφαλίσουν ή όχι έναν πιθανό πελάτη (συνήθως τα ασφαλιστικά συμβόλαια αφορούν υγεία, ζωή, ακίνητες και κινητές περιουσίες, συνταξιοδοτικά προγράμματα). Η ικανότητα αξιολόγησης του κινδύνου είναι μια βασική δεξιότητα που απαιτείται. Οι Επιστήμονες Δεδομένων διαδραματίζουν παρόμοιο ρόλο για τις εταιρείες αναλύοντας δεδομένα προβλέποντας και παρουσιάζοντας μελλοντικές τάσεις στην αγορά, πωλήσεις, κέρδη και εμπόδια στην ανάπτυξη. Η προβλεπόμενη αύξηση της απασχόλησης τους υπολογίζεται στο 30% έως το 2030.
μαθητές
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr