Πανελλήνιες 2022: Μαζεύουν υπογραφές οι μαθητές για να μειωθεί η ύλη - Τι ζητούν από την Κεραμέως
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώνουν μαθητές της Γ΄λυκείου, τις οποίες στέλνουν στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας τη μείωση της ύλης των εξετάσεων, με την υπογράμμιση ότι η προετοιμασία τους για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια φέτος μοιάζει με Γολγοθά, λόγω της αύξησης της ύλης και του αγώνα που δίνουν οι καθηγητές για την ολοκληρώσουν, του χάους που επικρατεί στα σχολεία λόγω της πανδημίας και τις κρίσεις άγχους που παθαίνουν εξαιτίας της καθημερινής πίεσης που βιώνουν για να μπορέσουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες να πετύχουν στις εξετάσεις.
Ανάλογα αιτήματα στέλνουν καθημερινά στο υπουργείο Παιδείας τόσο οι γονείς όσο και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τα παιδιά τα οποία προετοιμάζονται για τις εξετάσεις και ήδη είναι καταβεβλημένα.
«Είμαστε μαθητές μιας γενιάς η οποία τα τελευταία 2 χρόνια βιώνει ένα χάος εξαιτίας της πανδημίας, ένα χάος κοινωνικό, ψυχολογικό και υγειονομικό με μακροχρόνιες συνέπειες στην ζωή κάθε παιδιού» τονίζει σε επιστολή του μαθητής της Γ΄λυκείου από το Λύκειο Ηρακλείου Αττικής, ο οποίος συγκέντρωσε 2.000 υπογραφές συμμαθητών του με το αίτημα μείωσης της ύλης.
Το αίτημα αυτό έχει καταθέσει και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης λέγοντας ότι η μείωση της ύλης είναι αναγκαία και φέτος ενώ υπογραμμίζουν ότι οι μαθητές που θα δώσουν Πανελλαδικές δεν έχουν δώσει ξανά εξετάσεις στο Λύκειο, καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαν αναβληθεί οι προαγωγικές. Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι αρνητικό στη μείωση της ύλης, κάτι όμως που μπορεί ν΄αλλάξει όταν θα γίνει η αναγκαία καταγραφή σχετικά με την πρόοδο της διδακτέας ύλης στα Λύκεια, όπως έγινε και πέρσι.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πάντως θεωρεί ότι η φετινή σχολική χρονιά δεν είναι ίδια με την περσυνή καθώς τα σχολεία λειτουργούν κανονικά και χωρίς να κάνουν τηλεκπαίδευση.
Απανωτές διαμαρτυρίες
Οι μαθητές πάντως επιμένουν και όπως λένε θα επιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς όπως επισημαίνουν και οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Ευόσμου προς την κ. Κεραμέως «διανύουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά σε όλα τα επίπεδα. Επομένως το βάρος της εξεταστέας ύλης για τη σχολική χρονιά 2021-2022 είναι πραγματικά μη αντιμετωπίσιμο. Για το λόγο αυτό ζητάμε εναγωνίως τη μείωση της εξεταστέας ύλης όπως πολύ σωστά έγινε την περσινή χρονιά. Λόγω κορονοϊού πολλοί μαθητές χάνουν αρκετά μαθήματα. Όχι μόνο λόγω νόσησης από covid-19 αλλά και πολλών άλλων ιώσεων. Το ίδιο συμβαίνει με αρκετούς καθηγητές.
Ως αποτέλεσμα μαθητές ή καθηγητές απουσιάζουν για εβδομάδες από το σχολείο. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι η ψυχολογική πίεση για όλους είναι αυξημένη, μπορείτε να κατανοήσετε γιατί θεωρούμε ότι το αίτημα για μείωση της ύλης είναι πολύ σημαντικό και θα θέλαμε να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψιν».
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι Συντελεστές Βαρύτητας
Τόσο οι μαθητές της Γ΄ λυκείου όσο και οι γονείς τους έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η εφαρμογή της ΕΒΕ και οι αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας φέτος κάνουν την εισαγωγή στα πανεπιστήμια ακόμη δυσκολότερη και για χιλιάδες παιδιά ακατόρθωτη.
Οι υποψήφιοι που θα δώσουν φέτος Πανελλαδικές εξετάσεις δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλύτερο συγκριτικά με πέρυσι, όπου από το σύνολο των υποψηφίων 40.000 έμειναν εκτός ΑΕΙ και πάνω από 16.000 θέσεις στα πανεπιστήμια παρέμειναν κενές, ενώ σχεδόν 22.000 υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων δεν μπόρεσαν να καταθέσουν μηχανογραφικό γιατί η ΕΒΕ δεν τους το ….επέτρεψε. Και φέτος η εικόνα θα είναι ίδια και χειρότερη καθώς θα έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν και τους διαφοροποιημένους συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα και έτσι κάθε υποψήφιος θα συγκεντρώνει διαφορετικά μόρια σε κάθε Τμήμα, ακόμη και στα Τμήματα που έχουν το ίδιο αντικείμενο σπουδών. Με απλά λόγια «άντε να βρεις άκρη» αν δεν έχεις ειδικούς…συμβούλους για να συνδράμουν την κατάσταση.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr