Πανελλήνιες 2022: Έξυπνες επιλογές στο μηχανογραφικό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Οι σπουδές στα πανεπιστήμια δεν απευθύνονται μόνο στους άριστους απόφοιτους των λυκείων, αλλά και σε αυτούς με χαμηλότερες βαθμολογίες οι οποίοι μπορούν να εισαχθούν σε τμήματα τα οποία δεν απαιτούν υψηλές βαθμολογίες. Τέτοια τμήματα υπάρχουν πολλά και μάλιστα προσφέρουν καλές προοπτικές εργασίας.
Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα παιδιά τα οποία φοιτούν στη Γ΄ λυκείου και προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις δεν τα γνωρίζουν αυτά τα τμήματα αλλά κυρίως δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν το επιστημονικό τους αντικείμενο καθώς είναι δύσκολο για τους μαθητές αυτής της ηλικίας να μπουν σε τέτοια διαδικασία μόνοι τους. Αυτός είναι και ο λόγος, που οι μαθητές των δυο τελευταίων τάξεων του λυκείου ζητούν συνήθως βοήθεια από τους ειδικούς ώστε να καταφέρουν να εντοπίσουν τέτοια τμήματα αλλά και να αξιολογήσουν τις δικές τους δυνατότητες και φυσικά τις επιθυμίες. Όπως τονίζει στο ethnos.gr , o κ. Δημήτρης Μπαρλάκας , Σύμβουλος Σταδιοδρομίας «όπως είναι λογικό κάθε χρόνο τα βλέμματα των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων είναι στραμμένα παραδοσιακά στις πιο δημοφιλείς σχολές καθώς θεωρούν πως αποτελούν τα μοναδικά εισιτήρια για μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν και τμήματα στα οποία η εισαγωγή είναι πιο εύκολη καθώς απαιτούνται λίγα μόρια αλλά εξίσου πολλές ευκαιρίες και προοπτικές στην αγορά εργασίας». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα παρακάτω τμήματα τα οποία όμως δεν είναι και τα μοναδικά αλλά δίνουν μια «εικόνα» στα παιδιά σχετικά με τις επιλογές που μπορούν να κάνουν το καλοκαίρι που έρχεται όταν θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Χημείας Καβάλα (ΔΙ.ΠΑ.Ε.): 14.989
Είναι ένα νεοσύστατο τμήμα που λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια καθώς προέκυψε από τη μετεξέλιξη του πρώην Τ.Ε.Ι. Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Είναι ένα τμήμα που προσφέρει στους αποφοίτους τα επαγγελματικά δικαιώματα του Χημικού, όπως και τα υπόλοιπα τμήματα Χημείας, παρόλο που δεν είναι αντίστοιχα στις μετεγγραφές. Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια φοίτησής τους μελετούν τη δομή, τη σύνθεση και τους μετασχηματισμούς της οργανικής και ανόργανης ύλης και αποκτούν γνώσεις γύρω από τα πεδία της βιομηχανίας, της υγείας, της φαρμακευτικής, των τροφίμων, του περιβάλλοντος κ.ά. Οι απόφοιτοι έχουν μια ευρεία γκάμα πεδίων απασχόλησης και μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ποιοτικό έλεγχο διαφόρων εισαγόμενων και εξαγόμενων προϊόντων, σε νοσηλευτικά ιδρύματα με βιομηχανικούς προσδιορισμούς, στην εκπαίδευση ως καθηγητές, σε εργαστήρια ελέγχου οίνων και τροφίμων ως Τεχνολόγοι Τροφίμων αλλά και σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού, σε υδατοκαλλιέργειες και σε ιχθογεννητικούς σταθμούς κ.ά. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το μεταπτυχιακό που θα εκπονήσουν οι απόφοιτοι για να εξειδικευτούν σε κάποιον από τους πολλούς τομείς δραστηριότητας.
Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Χίος (Αιγαίου): 9.682
Η χώρα μας αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα ναυτικά κράτη παγκοσμίως και η ναυτιλία της αποτελεί «στυλοβάτη» της εθνικής οικονομίας. Όπως είναι φυσιολογικό τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι νέοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα ναυτιλιακά. Μια πολύ καλή επιλογή αποτελεί το τμήμα της Χίου, καθώς με λίγα μόρια και χωρίς να απαιτείται για την εισαγωγή εξέταση στα Αγγλικά, όπως συμβαίνει στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πειραιά, προσφέρεται ένα πολύ καλό γνωστικό υπόβαθρο. Το τμήμα έχει ως σκοπό να αναδείξει επιστήμονες εξειδικευμένους στους τομείς της Ναυτιλίας και της Διοίκησης Επιχειρήσεων, την ανάπτυξη της έρευνας στους προαναφερθέντες τομείς και τη σύνθεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την πράξη. Οι φοιτητές του τμήματος έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να είναι ικανοί να στελεχώσουν θέσεις σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγεία, γραφεία ναυλώσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι απόφοιτοι εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και μπορούν να απασχοληθούν ως Οικονομολόγοι στον ευρύτερο τομέα των επιχειρήσεων, των τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Θεσσαλονίκη (Μακεδονίας): 12.267
Οι φοιτητές του τμήματος ανακαλύπτουν τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό και το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο των Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών χωρών, ως προς τη σχέση τους με την Ελλάδα. Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τράπεζες που έχουν δραστηριότητες στα Βαλκάνια και σε δημόσιες επιχειρήσεις, Υπουργεία και στο Διπλωματικό Σώμα ως εμπειρογνώμονες. Παρόλο που στο συγκεκριμένο τμήμα δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, οι φοιτητές επιλέγουν υποχρεωτικά ξένη γλώσσα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αποκτώντας έτσι και την επάρκεια για τη διδασκαλία της. Αξίζει να σημειωθεί πως οι απόφοιτοι του τμήματος, εφόσον η πλειοψηφία των μαθημάτων τους είναι οικονομικής κατεύθυνσης, μπορούν να εργαστούν και ως οικονομολόγοι, αφού εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.).
Τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας
- Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Αργοστόλι (Ιονίου): 8.473
- Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Καστοριά (Δυτικής Μακεδονίας): 9.718
Τα συγκεκριμένα τμήματα έρχονται να καλύψουν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες που προκύπτουν στους τομείς της επικοινωνίας, λόγω της ψηφιοποίησης και των σύγχρονων μέσων. Πέρα από τις βασικές αρχές επικοινωνίας, οι φοιτητές αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες πάνω στις νέες τεχνολογίες, τα πολυμέσα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την παραγωγή δημιουργικού και ουσιαστικού περιεχομένου. Οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν ως στελέχη σε τμήματα επικοινωνίας επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε τμήματα Μάρκετινγκ, Πωλήσεων, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης. Επίσης, μπορούν να εργαστούν ως στελέχη σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς και ως σύμβουλοι επικοινωνίας σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπουργεία κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ για το τμήμα του Αργοστολίου δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, για το τμήμα της Καστοριάς οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά σε ένα ειδικό μάθημα από τα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.
Τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
- Αγρίνιο (Πατρών): 9.418
- Αργοστόλι (Ιόνιο): 9.252
- Αθήνα (ΠΑΔΑ): 13.506
- Θεσ/νίκη (ΔΙΠΑΕ): 12.581
- Καλαμάτα (Πελοποννήσου): 9.499
Τα τμήματα δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να κατανοήσουν ένα εύρος δραστηριοτήτων και διαδικασιών που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, όπως η επεξεργασία, η σωστή συντήρηση και αποθήκευση, η συσκευασία, η ασφάλεια, ο ποιοτικός έλεγχος κ.λπ.
Παράλληλα, ασχολούνται με θέματα νομοθεσίας και κατάλληλων προδιαγραφών, γι’ αυτό και το πρόγραμμα σπουδών τους συνδυάζει μαθήματα από ποικίλες επιστήμες (βιολογία, χημεία, μαθηματικά, κ.ά.). Οι απόφοιτοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως Τεχνολόγοι Τροφίμων. Ενδεικτικοί χώροι απασχόλησης είναι τα εργαστήρια ελέγχου τροφίμων, οι βιομηχανίες τροφίμων (σχεδιασμός προϊόντων, παραγωγή, έλεγχος ποιότητας, υπηρεσίες διαχείρισης, κλπ.), τα νοσοκομεία και τα ερευνητικά κέντρα βιομηχανιών τροφίμων.
Σε αναζήτηση «yesmen»: Γιατί ο Τραμπ επιλέγει όλο και πιο ακραίους για να στελεχώσει το υπουργικό του συμβούλιο
Αμαλιάδα: Τι κατέθεσε για την Ειρήνη Μουρτζούκου η μητέρα του νεκρού Παναγιωτάκη - Οι πρώτες πληροφορίες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν - Τι θα γίνει με τα μέσα μεταφοράς
Το σατιρικό The Onion αγόρασε το Infowars του συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόουνς: «Σχεδιάζουμε μια… πολύ ηλίθια ιστοσελίδα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr