Ενα νέο ΑΕΙ - μεγαθήριο στη Βόρεια Ελλάδα
Κατατίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση τριών ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ακόμη ένα πανεπιστήμιο-μεγαθήριο αποκτά η Βόρεια Ελλάδα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει τρία ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Οι φοιτητές των ΤΕΙ, όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν, αντί να πάρουν το πτυχίο τους, να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου πανεπιστημιακού τμήματος και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Το νομοσχέδιο το οποίο ορίζει τον τρόπο λειτουργίας του νέου ιδρύματος δόθηκε για διαβούλευση έως τις 22 Φεβρουαρίου, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, αφού τα νέα τμήματα θα ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο για τους αποφοίτους των λυκείων. Σχολές και τμήματα θα καλύψουν επτά πόλεις, και συγκεκριμένα τις Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Σέρρες, Καβάλα, Διδυμότειχο, Κιλκίς και Δράμα. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας καταργούνται και εντάσσονται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Η ακαδημαϊκή λειτουργία σχολών και τμημάτων και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζουν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
Εξαίρεση αποτελούν τα Τμήματα Δημόσιας Διοίκησης, Ανατολικών Γλωσσών και Γεωλογίας, τα οποία θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Ο πρώτος κύκλος σπουδών διαρκεί οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, με εξαίρεση τα Τμήματα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, Γεωπονίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, στα οποία διαρκεί δέκα.
57 χιλιάδες σπουδαστές φοιτούν στα τρία ΤΕΙ που συγχωνεύονται με το Διεθνές Πανεπιστήμιο
Ενταξη φοιτητών
Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές των τριών ΤΕΙ που δεν έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες από το πρόγραμμα σπουδών υποχρεώσεις για τη λήψη πτυχίου εντάσσονται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Η εκπαιδευτική λειτουργία των τμημάτων των ΤΕΙ συνεχίζεται μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών, οι οποίοι παρακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος ΤΕΙ εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.
Τα νέα τμήματα θα ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο για τους αποφοίτους των λυκείων
Οι μεταπτυχιακές σπουδές των ΤΕΙ συνεχίζονται από εγγεγραμμένους φοιτητές οι οποίοι ολοκληρώνουν τη φοίτηση και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών τμήματος πανεπιστημίου. Οι προπτυχιακοί φοιτητές που εξετάζονται επιτυχώς στα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και μαθήματα επιλογής του πρώτου κύκλου σπουδών του τμήματος ΤΕΙ εισαγωγής τους, έχουν τη δυνατότητα με αίτηση, που καταθέτουν στη γραμματεία του τμήματος στο οποίο εντάσσονται αντί να ορκιστούν και να λάβουν πτυχίο ΤΕΙ να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου πανεπιστημιακού τμήματος και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η αίτηση υποβάλλεται έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019, διαφορετικά μέσα σε 60 ημέρες από την ανάρτηση της βαθμολογίας στο τελευταίο μάθημα, είναι δυνατόν να ανακληθεί με νέα αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται το αργότερο έξι μήνες μετά την κατάθεση της αρχικής δήλωσης. Οι φοιτητές που κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα εξάμηνα, έχουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν μόνο τον πρώτο κύκλο σπουδών τμήματος ΤΕΙ.
7 πόλεις θα καλύψουν οι σχολές και τα τμήματα του νέου ΑΕΙ (Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Σέρρες, Καβάλα, Διδυμότειχο, Κιλκίς και Δράμα)
Ξενόγλωσσα τμήματα με δίδακτρα
Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται και Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών, ως ακαδημαϊκή μονάδα του ιδρύματος στο οποίο εντάσσονται οι υφιστάμενες σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Σκοπός του κέντρου είναι η παροχή ανώτατης εκπαίδευσης σε ξένη γλώσσα σε Ελληνες και σε αλλοδαπούς με δίδακτρα, όπως ισχύει και σήμερα. Επίσης ιδρύεται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (ΠΕΚ) ως ακαδημαϊκή μονάδα του ιδρύματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σκοποί του ΠΕΚ είναι η διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr