• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ: «Πορτοκαλί» συναγερμός για ισχυρές καταιγίδες και χιόνια τα ΧριστούγενναΟι αγρότες έχουν ανοίξει τους δρόμους, η Τροχαία στέλνει τους οδηγούς από αλλού - Πώς διεξάγεται η έξοδος των εκδρομέωνΑναίσθητη και τραυματισμένη εντοπίστηκε 14χρονη που βγήκε για τα κάλανταΑγνοείται διοικητής πυροσβεστικού κλιμακίου στις Σέρρες
δημοφιλές τώρα: «Η χρονιά του χταποδιού»: Πώς η κλιματική αλλαγή οδήγησε στην αύξησή του στην Αγγλία και τι σημαίνει...
Homepage ┋   Παιδεία   ┋   16.02.2023 05:45
Νικολίτσα Τρίγκα
Νικολίτσα Τρίγκα

Εκπαιδευτικό Ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Στην ερώτηση η βουλεύτρια αναφέρει:

Αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί: Γυναίκες ενός κατώτερου θεού; Διαμαρτυρίες για τις άδειες εγκυμοσύνης και ανατροφής τέκνου

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Τάξη δημοτικού σχολείου (InTime Photos)
Τάξη δημοτικού σχολείου (InTime Photos)

Ένα ζήτημα το οποία βασανίζει χρόνια χιλιάδες αναπληρώτριες δασκάλες και καθηγήτριες έφτασε μέχρι τη Βουλή σε μια προσπάθεια να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε μόνιμες θέσεις στα δημόσια σχολεία και αυτών που υπηρετούν ως αναπληρωτές.

Η αδικία αφορά κυρίως στις γυναίκες αναπληρώτριες και το καθεστώς αδειών εγκυμοσύνης και των αδειών ανατροφής τέκνου.  Σύμφωνα με το καθεστώς, που ισχύει αυτή τη στιγμή οι έγκυες αναπληρώτριες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της εργασίας τους και της αποχώρησής τους από αυτήν, ειδικά σε περιπτώσεις επαπειλούμενης κύησης αφού , είτε πρέπει να παραμείνουν στην εργασία τους έως και 8 εβδομάδες πριν την ημερομηνία τοκετού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους αλλά και των αγέννητων παιδιών τους, είτε να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών με ότι σημαίνει αυτό για την διαβίωσή τους.

Το θέμα αυτό έφτασε στη Βουλή κατόπιν ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Χαρά Κεφαλίδου με θέμα: «Απαράδεκτο το καθεστώς αδειών εγκυμοσύνης και άδειας ανατροφής τέκνου για τις Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικούς».

Στην ερώτηση η βουλεύτρια αναφέρει:

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την κατάσταση που επικρατεί για τις εγκύους εκπαιδευτικούς, ζητώντας μεταξύ άλλων την εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και Αναπληρωτριών εκπαιδευτικών. Τονίζεται ότι το καθεστώς αδειών εγκυμοσύνης και ανατροφής τέκνου είναι απαράδεκτο. Η άδεια που δικαιούνται είναι όλη κι όλη 7 ημέρες. Η αναρρωτική άδεια, 15 ημέρες, κι αυτές με την προϋπόθεση ότι θα αρρωστήσουν τουλάχιστον 10 μέρες μετά την πρόσληψή τους.

Ακόμα, κινδυνεύουν με απόλυση, αν κριθεί αναγκαία η αντικατάσταση μετά το δεκαπενθήμερο. Οι έγκυες αναπληρώτριες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της εργασίας τους και της αποχώρησής τους από αυτήν, ειδικά σε περιπτώσεις επαπειλούμενης κύησης, σε διαφορετικό καθεστώς από αυτό που ισχύει για τις μόνιμες εκπαιδευτικούς, είτε πρέπει να παραμείνουν στην εργασία τους έως και 8 εβδομάδες πριν την ημερομηνία τοκετού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους αλλά και των αγέννητων παιδιών τους, είτε να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών προκαλώντας στην οικογένεια τους τεράστια οικονομικά προβλήματα. Είναι πράγματι απίστευτο εν έτει 2023 οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί που μένουν έγκυες να αντιμετωπίζουν το δίλημμα να επιλέξουν το παιδί τους ή τη δουλειά τους. Παράλληλα, είναι βέβαιο, ότι πολλές αναπληρώτριες είτε αναβάλουν είτε απορρίπτουν εντελώς ακόμα και τη σκέψη να γίνουν μητέρες, γνωρίζοντας ότι, αν έχουν επαπειλούμενη εγκυμοσύνη και χρειαστούν πάνω από 15 μέρες άδεια, θα οδηγηθούν στην παραίτηση ή στην άδεια άνευ αποδοχών.

Επίσης, ζητούν την αύξηση της άδειας ανατροφής, που και αυτή διαφέρει σε σχέση με τις μόνιμες μητέρες εκπαιδευτικούς, και είναι μόνο 3 μήνες και 15 μέρες, γεγονός που τις υποχρεώνει να αφήνουν 5,5 μηνών θηλάζοντα βρέφη σε ξένους φροντιστές. Ως μητέρες είναι δίκαιο και αυτές να είναι δίπλα στα παιδιά τους στην κρίσιμη πρώτη τους ηλικία. Επειδή, στην τόσο ευαίσθητη περίοδο της εγκυμοσύνης των Αναπληρωτριών Εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια και άγχος και τους οδηγεί σε οικονομική ανέχεια, όταν αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια, τη στιγμή που σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 200.000 άτομα σε σχέση με το 2011 και υπάρχει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο εντείνεται και είναι αναμενόμενο όταν εφαρμόζονται τέτοιες πολιτικές από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

Επειδή η κατάσταση χειροτερεύει, γιατί η χρόνια αδιοριστία έχει οδηγήσει τους Εκπαιδευτικούς αυτούς χρόνιους Αναπληρωτές, συμβασιούχους που κάθε χρόνο αναπληρώνουν τους εαυτούς τους, κάθε χρόνο σε διαφορετικά μέρη ανά την επικράτεια, μακριά από το σπίτι τους, με απίστευτες δυσκολίες και έξοδα, με αγωνία και αβεβαιότητα για το πότε, πού και για πόσο χρονικό διάστημα θα εργαστούν και για το αν θα εξασφαλίσουν το χαμηλό επίδομα ανεργίας για τους μήνες της αδιοριστίας τους.

Τα αιτήματα προς το υπουργείο Παιδείας:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, σύμφωνα και με την συνταγματική αρχή της ισότητας των (εργαζομένων) πολιτών, για να αρθεί επιτέλους η κατάφωρη αδικία εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας προς τις έγκυες Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικούς και να επέλθει εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών;
  • Σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να προβείτε (ως πολιτικός, γυναίκα και μητέρα), ώστε να μην υπάρξει καμία απόλυση εγκυμονούσας αναπληρώτριας εκπαιδευτικού και να προστατεύεται το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην μητρότητα;
Διαβάστε ακόμη

Ο Ζελένσκι αποκάλυψε το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων για την Ουκρανία

Άστρο φωτεινό λάμπει γιορτινό | Δύο Τύποι Από Σπίτι (Ep.10)

Οι αγρότες έχουν ανοίξει τους δρόμους, η Τροχαία στέλνει τους οδηγούς από αλλού - Πώς διεξάγεται η έξοδος των εκδρομέων

Αναίσθητη και τραυματισμένη εντοπίστηκε 14χρονη που βγήκε για τα κάλαντα

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • εγκυμοσύνη
  • αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
  • ειδήσεις τώρα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr