Εκλογές 2023: Πώς επηρεάζουν σχολεία, λήξη μαθημάτων και απολυτήριες εξετάσεις - Τι θα γίνει με τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μικροαλλαγές στη λειτουργία των σχολείων μέσα στον Μάιο, στη λήξη των μαθημάτων και στις απολυτήριες εξετάσεις, προκαλεί η διενέργεια των εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου, χωρίς όμως να επηρεαστούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε γνωστό, έως τις 30 Απριλίου 2023 το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις οριστικές ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων, του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου, του Επαγγελματικού Λυκείου, του Ειδικού Γυμνασίου, του Ειδικού Λυκείου και του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου.
Όμως, όπως φαίνεται για την ώρα, μόνο μικρές αλλαγές θα υπάρξουν. Στα λύκεια, δηλαδή να λήξουν τα μαθήματα μια μέρα νωρίτερα από τον προγραμματισμό (στις 18 Μαΐου αντί στις 19 Μαΐου) καθώς και στις απολυτήριες εξετάσεις, οι οποίες όμως θα είναι ελάχιστες, όπως υπογράμμισε η ίδια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Αυτό προφανώς θα γίνει, λόγω των σχολείων, που θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα. Έτσι και αλλιώς στις 19 και 22 Μαΐου τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω τω εκλογών, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Στα Γυμνάσια τα μαθήματα -σύμφωνα με το πρόγραμμα, που ισχύει τώρα- θα ολοκληρωθούν στις 30 Μαΐου και οι εξετάσεις (προαγωγικές και απολυτήριες) θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου.
Στην Α' και Β' λυκείου οι εξετάσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως 15 Ιουνίου. Όσον αφορά στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία το διδακτικό έτος θα λήξει κανονικά στις 15 Ιουνίου.
Πανελλαδικές με υπηρεσιακό υπουργό Παιδείας
Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά: Στα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια, στις 2, 6, 8 και 12 Ιουνίου. Στα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, στις 1, 3, 7, 9, 10, 13, 15 και Ιουνίου. Στα ειδικά μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, οι εξετάσεις θα γίνουν από 17 έως και 29 Ιουνίου.
Όσον αφορά στον… υπουργό με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εξετάσεις μετά από μια αρχική «σύγχυση» ξεκαθαρίστηκε ότι θα γίνουν με υπηρεσιακό υπουργό. Στις εκλογές του 2015, οι εξετάσεις έγιναν, με υπηρεσιακή υπουργό, την κυρία Φρόσω Κιάου, η οποία στις 28 Αυγούστου 2015, κατά τον διορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Η κυρία Κιάου είχε αναλάβει ξανά το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων το 2012, μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.
Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και παράπονα
Όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σύντομα θα ανακοινωθεί η κατανομή των μόνιμων διορισμών στην γενική εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή, ώστε οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία το Σεπτέμβριο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι διορισμοί θα αφορούν συνολικά 3.770 εκπαιδευτικούς και θα προηγηθούν αυτοί της γενικής εκπαίδευσης.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι αναπληρωτές και η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπογραμμίζουν «ότι προφανώς κάθε ενέργεια που οδηγεί σε στελέχωση των σχολικών μονάδων με μόνιμο και σταθερό προσωπικό είναι θετική και την επικροτούμε αλλά ο αριθμός μόνιμων διορισμών, που ανακοινώθηκε προκάλεσε έκπληξη, επειδή είναι απρόσμενα μικρός, αν λάβουμε υπόψη πως αφορά και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης και σε όλες τις ειδικότητες».
Για τον λόγο αυτό, καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα δεδομένα και να προβεί σε γενναία αύξηση του αριθμού των νέων μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr