Επιχείρηση «βρίσκω στέγη» για δηµοσίους υπαλλήλους στα νησιά
Το παράδειγµα της Μυκόνου, όπου οι Αρχές νοίκιασαν κατοικίες και προσφέρουν επίδοµα στέγασης και σίτισης, αναµένεται να βρει µιµητές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί η στέγαση των εκπαιδευτικών και λοιπών δηµοσίων υπαλλήλων στις τουριστικές περιοχές και κυρίως στα νησιά, µε τις τοπικές Αρχές να προσπαθούν να δώσουν λύσεις, χωρίς όµως να έχουν την απαιτούµενη στήριξη από την πολιτεία. Ενα σηµαντικό βήµα ενίσχυσης των δηµοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στο νησί έκανε ο ∆ήµος Μυκόνου, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία εξεύρεσης στέγης από εκπαιδευτικούς, γιατρούς, αστυνοµικούς, πυροσβέστες και πληρώµατα ΕΚΑΒ, παρέχοντας δωρεάν δωµάτια και προσφέροντας επίδοµα στέγης και σίτισης.
Στις υπόλοιπες περιοχές το πρόβληµα παραµένει και οι δηµόσιοι λειτουργοί θα το ξαναβρούν µπροστά τους το επόµενο διάστηµα, όταν θα κληθούν να υπηρετήσουν σε Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδο και άλλες περιοχές µε µεγάλη τουριστική κίνηση. Στον ∆ήµο Μυκόνου, όπως τόνισε στο «Εθνος της Κυριακής» ο δήµαρχος κ. Κουκάς, «προχωρήσαµε στην υπογραφή σύµβασης για την ενοικίαση κατοικιών για τρία χρόνια, µε απώτερο στόχο την κάλυψη των αναγκών στέγασης εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο νησί. Πέντε κτίρια συνολικού εµβαδού 286,5 τ.µ. µε 10 αυτόνοµες κατοικίες, τµήµατος του πρώην ξενοδοχείου ‘‘Γκύζη’’, στην περιοχή ∆ρακουρί στο Μαράθι, θα εξυπηρετούν τις ανάγκες αξιοπρεπούς διαµονής 20 και πλέον υπαλλήλων, εκπαιδευτικούς κατά προτεραιότητα».
Όπως υπογραµµίζει ο κ. Κουκάς, «είµαστε ο πρώτος δήµος που εισηγήθηκε και πίεσε το υπουργείο Εσωτερικών να νοµοθετήσει τη δυνατότητα των δήµων να καλύπτουν µε ίδια έσοδα τις σχετικές ανάγκες». Ο ∆ήµος Μυκόνου αύξησε και το κονδύλι που αφορά στο επίδοµα στέγασης και διατροφής των γιατρών κατά 30.000 ευρώ, φτάνοντας το συνολικό ποσό των 80.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό θα καταµεριστεί σε δύο κατηγορίες, στους επικουρικούς γιατρούς και τους αγροτικούς που υπηρετούν στο νησί, δίνοντας το κίνητρο και σε άλλους γιατρούς να πάρουν την απόφαση και να δηλώσουν ως τόπο εργασίας τους τη Μύκονο. Ειδικότερα, κάθε επικουρικός γιατρός θα λάβει 10.000 ευρώ και κάθε αγροτικός γιατρός µε πλήρη θητεία θα λάβει το ποσό των 7.000 ευρώ για ένα έτος. «Αυτό είναι ένα κίνητρο να έρθουν περισσότεροι και παράλληλα να ευχαριστήσουµε αυτούς τους ανθρώπους για τις πολύτιµες υπηρεσίες υγείας που παρέχουν στο νησί µας» λέει ο κ. Κουκάς.
Πέρυσι τον Ιούλιο οι δήµαρχοι Θήρας και Μυκόνου έθεσαν ζήτηµα φοροελάφρυνσης προς τη διοίκηση της ΑΑ∆Ε για όσους νοικιάζουν σπίτια σε δηµοσίους υπαλλήλους, σε µια προσπάθεια να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και να αντιµετωπιστεί σε σηµαντικό βαθµό το πρόβληµα µε την ανεύρεση κατοικίας από τους αποσπασµένους δηµοσίους υπαλλήλους κάθε χρόνο στους δύο σηµαντικότερους προορισµούς της χώρας.
Τόσο ο δήµαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος όσο και ο δήµαρχος Μυκόνου τόνισαν προς τη δηµόσια Αρχή ότι µε δεδοµένο πως αρκετές δηµόσιες υπηρεσίες (δήµος, σχολεία, ∆ΟΥ, ΕΚΑΒ, Αστυνοµία, Λιµενικό, Πυροσβεστική, Κέντρο Υγείας, νοσοκοµείο, ΕΦΚΑ) στα δύο νησιά αντιµετωπίζουν σηµαντικότατα προβλήµατα υποστελέχωσης, η λήψη µέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση είναι επιτακτική, καθώς διακυβεύεται η εύρυθµη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών. Το κεντρικό κράτος θα πρέπει άµεσα να λάβει όλα τα αναγκαία µέτρα προκειµένου να αντιµετωπιστεί το ζήτηµα.
Μετασκευή αποθηκών
Και στη Σαντορίνη το πρόβληµα στέγασης των δηµοσίων υπαλλήλων παραµένει. Ο δήµαρχος Νίκος Ζώρζος επισηµαίνει στο «Έθνος της Κυριακής» ότι το ελληνικό ∆ηµόσιο κατέχει αγροτικές αποθήκες στην περιοχή Καµαρίου, για τις οποίες είναι δυνατόν αφού καταρτιστεί από κοινού -πολιτεία και δήµος- ένα πρόγραµµα µετασκευής τους σε οικίες, να δίνονται αντί συµβολικού µισθίου στις πλέον ευαίσθητες οµάδες των δηµοσίων υπαλλήλων.
Σύµφωνα όµως µε τον δήµαρχο, ακόµη δεν έχει λάβει απάντηση παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριµένο σηµείο θα µπορούσαν να κατασκευαστούν ακόµη και 40 κατοικίες. «Ετσι διαιωνίζεται το πρόβληµα, όχι όµως µε δική µας ευθύνη. Η πολιτεία γνωρίζει ότι στη Σαντορίνη οι νέες κατοικίες αφορούν αποκλειστικά στην τουριστική αξιοποίησή τους και συνεπώς µόνο τα ακίνητα του ∆ηµοσίου µπορούν να χρησιµοποιηθούν» λέει ο κ. Ζώρζος.
Στο µεταξύ, όµως, ο µαθητικός πληθυσµός του νησιού αυξάνεται µε ταχύτατους ρυθµούς και φυσικά και ο γενικότερος πληθυσµός, πράγµα που σηµαίνει ότι στο νησί θα πρέπει να µετακοµίσουν την επόµενη χρονιά ακόµη περισσότεροι δάσκαλοι, γιατροί κ.ά. Το πού θα στεγαστούν όµως όλοι αυτοί οι άνθρωποι παραµένει ένα σοβαρό ερώτηµα. Τον Σεπτέµβριο του 2017 είχε γίνει µια ευρεία σύσκεψη, στην οποία συµµετείχαν εκπρόσωποι ΟΤΑ, εκπαιδευτικοί και υπουργοί, προκειµένου να βρουν µια λύση για το ζήτηµα.
Ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, είχε δηλώσει ότι τα κτίρια που ανήκουν στο ∆ηµόσιο µπορούν να ανακατασκευαστούν και να παραχωρηθούν στους δήµους, και δεσµεύτηκε ότι αυτές οι λύσεις θα δροµολογηθούν, χωρίς όµως µέχρι στιγµής να έχει προχωρήσει τίποτα.
Έρχεται η κακοκαιρία Alexandros: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει - Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Πώς ο νέος υπουργός του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμό» στο σύστημα υγείας της Αμερικής;
Η Χαμάς καθ' οδόν προς την Άγκυρα; Γιατί αναζητά νέο «καταφύγιο»
Τροχαίο στην Ξάνθη: Νεκρή μία 34χρονη και τέσσερις τραυματίες - Ανάμεσά τους ένα παιδάκι
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr