Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εκατοντάδες καθηγητές και υπάλληλοι ΑΕΙ βγαίνουν στους δρόμους με τους φοιτητές
Η Ομοσπονδία των διοικητικών Υπαλλήλων προκήρυξε στάση εργασίας στις 11 Γενάρη - Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ενώνουν τη φωνή τους, με αυτή των φοιτητών, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές αλλά και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Καθηγητές από εκατοντάδες σχολές δηλώνουν ότι «η μαζική παρουσία των μελών ΔΕΠ κρίνεται απολύτως αναγκαία σε αυτή την κρίσιμη ώρα», ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι υπογραμμίζουν ότι «προκειμένου να προωθήσουν την πολιτική τους και για να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δεν διστάζουν να παρακάμψουν και το Σύνταγμα».
Στάση εργασίας στις 11 Ιανουαρίου
Η Ομοσπονδία των διοικητικών Υπαλλήλων προκήρυξε στάση εργασίας στις 11 Γενάρη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και θα συμμετέχει μαζικά στα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα. Οι φοιτητές (μέσω 160 φοιτητικών συλλόγων) έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια σε όλες τις περιοχές που εδρεύουν πανεπιστημιακές σχολές ανά τη χώρα για την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024.
Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 μ.μ στα Προπύλαια και σε αυτήν θα λάβουν μέρος εκτός από τους φοιτητές, μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων αλλά και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ιδρυμάτων. Το ΔΣ των καθηγητών του Πάντειου πανεπιστημίου καλεί τα μέλη του συλλόγου να υψώσουν τη φωνή τους, να ορθώσουν το ακαδημαϊκό τους κύρος, να συμπλεύσουν το συνενώσουν με τις αγωνιστικές αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων και όλων των παραγόντων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απαιτώντας σθεναρά να μην προχωρήσει το αντισυνταγματικό αυτό νομοσχέδιο.
Η ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Παντείου
«Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο προωθούμενο κυβερνητικό σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο “Ελεύθερο πανεπιστήμιο”. 1. Το νομοσχέδιο παραβιάζει ευθέως το άρθρο 16 του Συντάγματος, παραβίαση την οποία η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της βαφτίζουν “παράκαμψη”.2. Ιδρύει ιδιωτικά “πανεπιστήμια”, όπου μόνο όσοι έχουν χρήματα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση: «πληρώνεις; παίρνεις πτυχίο». Ως αποτέλεσμα θα υποβιβαστούν όλα τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων. 3. Θα μετατρέψει τα κάθε είδους κολέγια σε “πανεπιστήμια”, παρότι δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις επιστημονικές προδιαγραφές των πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει συνθήκες για να γίνουν τα δημόσια πανεπιστήμια εκείνα που θα δίνουν τη σφραγίδα ποιότητας σε ξένα ιδιωτικά ιδρύματα μέσω συμπράξεων. 4. Βαφτίζει τα ιδιωτικά “πανεπιστήμια” μη κερδοσκοπικά, ενώ αποτελούν ξεκάθαρα ένα πεδίο κεδροσκοπίας επιχειρηματιών. 5. Τα βαφτίζει “ελεύθερα” ενώ στην πραγματικότητα σε αυτά βασιλεύει η ανελευθερία, το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, η αναγκαστική σιωπή των διδασκόντων. Καμιά διδασκαλία και καμιά έρευνα δεν μπορεί να γίνει σε τέτοιες μεσαιωνικές συνθήκες.. 6. Κρατά τα δημόσια πανεπιστήμια στη μιζέρια, με έναν προϋπολογισμό μνημονιακό, στο 1/3 εκείνων που υπήρχαν πριν τα μνημόνια, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, χωρίς υποδομές. Η χώρα μας είναι η τελευταία στην ΕΕ ως προς τις δαπάνες για την παιδεία. Η μέση ετήσια δαπάνη ανά φοιτητή στην Ελλάδα είναι 1.780 ευρώ έναντι 10.132 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 16 φοιτητές ανά διδάσκοντα, ενώ στην Ελλάδα είναι 49 φοιτητές ανά διδάσκοντα. Οι μισθοί των μελών ΔΕΠ βρίσκονται στο 40-50% της προ μνημονιακής περιόδου. Το ΔΣ καλεί τα μέλη του συλλόγου να υψώσουν τη φωνή τους, να ορθώσουν το ακαδημαϊκό τους κύρος, να συμπλεύσουν το συνενώσουν με τις αγωνιστικές αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων και όλων των παραγόντων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απαιτώντας σθεναρά να μην προχωρήσει το αντισυνταγματικό αυτό νομοσχέδιο. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην προϊούσα εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου για αναβαθμισμένη, δημόσια δωρεάν ανώτατη παιδεία, υψηλού επιστημονικού επιπέδου σε όφελος της κοινωνίας και της νεολαίας.
Φιλοσοφική σχολή Αθήνας
Ο Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, «εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τα «ελεύθερα ΑΕΙ», συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου στα Προπύλαια (12:00μμ), μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλόγους ΔΕΠ των ΑΕΙ της Αθήνας, και τίθεται σε εγρήγορση, ενόψει της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Η μαζική παρουσία των μελών ΔΕΠ της Σχολής μας κρίνεται απολύτως αναγκαία σε αυτή την κρίσιμη ώρα».
Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
«Παρακάμπτουν το άρθρο 16, το οποίο απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αξιοποιούν το άρθρο 28, το οποίο προβλέπει ότι οι διακρατικές και ευρωπαϊκές συμφωνίες υπερτερούν του Συντάγματος. Η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και οι διακρατικές συμφωνίες γίνονται για ακόμα μία φορά «δούρειος ίππος» για να περνάνε αντιλαϊκές πολιτικές, αυτή τη φορά για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εμείς οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια που καθημερινά βιώνουμε τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, της ανεπάρκειας των υποδομών, που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές και οι γονείς τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ξέρουμε καλά ότι η λύση στα προβλήματα φοιτητών κι εργαζομένων δεν θα φέρει το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Απάντηση στα προβλήματα του δημόσιου Πανεπιστημίου ΔΕΝ είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν αναβαθμίστηκαν τα δημόσια σχολεία, επειδή φτιάχτηκαν ιδιωτικά, ούτε τα δημόσια νοσοκομεία επειδή υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές. Μήπως αναβαθμίστηκαν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τη ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας τους; Που πηγαίνουν τα εκατομμύρια ευρώ που συσσωρεύονται στους ΕΛΚΕ, τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών και τα τελευταία χρόνια και προπτυχιακών;
Με το νομοσχέδιο για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», η κυβέρνηση επιδιώκει: Να «απελευθερώσει» το κράτος από την υποχρέωση για παροχή δημόσιων, δωρεάν και ποιοτικών σπουδών για τους φοιτητές. Να παραδώσει την ανώτατη εκπαίδευση βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Να «απελευθερώσει» τους κολεγιάρχες, ώστε να βρίσκουν πελατεία για να πουλήσουν πτυχία. Να βοηθήσει τους εργοδότες να βρίσκουν φτηνότερους εργαζόμενους με πτυχία «μενού», χωρίς συγκροτημένα επαγγελματικά δικαιώματα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο για να μπορεί να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, θα ενισχύει τους τομείς και τις λειτουργίες του που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τις όποιες παροχές έχουν απομείνει σήμερα, θα χρειάζεται όλο και πιο φτηνούς εργαζόμενους με τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τις εργολαβίες. Άλλωστε, τις συνέπειες της «απελευθέρωσης» (από την κρατική ευθύνη), τις βιώνουμε καθημερινά σε διάφορους τομείς: με τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους, τις πανάκριβες σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, όταν παίρνουμε τους λογαριασμούς της ενέργειας, όταν αρρωσταίνουμε εμείς ή τα παιδιά μας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δώσουν διέξοδο σε όσους δεν βρίσκουν μια θέση στα δημόσια. Μας λένε ότι θα ανοίξουν μαγαζιά για να μπορούν τα παιδιά «να σπουδάζουν στον τόπο τους». Αρκεί να έχουν να πληρώσουν, θυμίζουμε εμείς. Πρόκειται για ένα άθλιο εμπόριο ελπίδας με τις αγωνίες και τα όνειρα των νέων παιδιών και των οικογενειών τους, όταν οι «πόρτες» των πανεπιστημίων κλείνουν για όσους έγραψαν 9.000 μόρια, δεν είναι υποκρισία να «ανοίγουν» για όσους έχουν 19.000 ευρώ να πληρώσουν. Όταν, με τεχνητούς φραγμούς, κόβει τον δρόμο προς τα ΑΕΙ ακόμα και σε μαθητές που πετυχαίνουν μεγάλες επιδόσεις. Αν η κυβέρνηση ήθελε να δώσει περισσότερες επιλογές πανεπιστημιακών σπουδών στους νέους, θα καταργούσε την Ενιαία Βάση Εισαγωγής, θα ενίσχυε ένα σχολείο που να προετοιμάζει ολόπλευρα τους μαθητές, θα ενίσχυε τη φοιτητική μέριμνα για να μην κοστίζουν πανάκριβα οι σπουδές. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ θα εντείνει την κατηγοριοποίηση των πτυχίων. Την ίδια στιγμή που το πτυχίο δεν εξασφαλίζει την εργασία στο επάγγελμα σπουδών με δικαιώματα, δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ, όταν το 1/3 των πτυχιούχων ετεροαπασχολείται και το 1/4 είναι άνεργοι, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τις νέες κατηγορίες αποφοίτων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των άνεργων πτυχιούχων και των ετεροαπασχολούμενων, ενώ θα συμπιέσουν προς τα κάτω και τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα να «βρίσκουν» τον κατάλληλο σε συμφέρουσα τιμή».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr