Πανεπιστήμια: Φόβοι για μαζικές αντιγραφές στη διαδικτυακή εξεταστική - Αντιδράσεις για τις πιέσεις κατά των πρυτάνεων
Το νομοσχέδιο, που προαναγγέλθηκε και ακόμη δεν παρουσιάστηκε και η παράκαμψη του άρθρου 16 έχουν προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η προτροπή για διαδικτυακές εξετάσεις και η εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις έχουν προκαλέσει πραγματικό «έμφραγμα» στα δημόσια ΑΕΙ για ακόμη μια φορά.
Το νομοσχέδιο, που προαναγγέλθηκε και ακόμη δεν παρουσιάστηκε και η παράκαμψη του άρθρου 16 έχουν προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις στα πανεπιστήμια και όχι μόνο από συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη αλλά και από ένα πλήθος πανεπιστημιακών οι οποίοι διαμηνύουν την αντίθεσή τους και επιμένουν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
Κρίσιμη εβδομάδα για τις καταλήψεις
Η εβδομάδα που έρχεται είναι κρίσιμη καθώς οι φοιτητές δεκάδων τμημάτων θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν ή όχι τις καταλήψεις. Ταυτόχρονα τα πανεπιστήμια ή μεμονωμένα τμήματα θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα κάνουν τις εξετάσεις διαδικτυακά καθώς πλέον είναι βέβαιο ότι η τρέχουσα εξεταστική περίοδος θα χαθεί για χιλιάδες φοιτητές. Πανεπιστημιακοί καθηγητές υποστηρίζουν ότι οι διαδικτυακές εξετάσεις ενέχουν κινδύνους καθώς και λόγω της χρήσης Chatgpt (τεχνητή νοημοσύνη) δεν εξασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας αξιολόγησης των φοιτητών.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που το 2021 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε αρνηθεί στα ΑΕΙ να κάνουν εξετάσεις εξ αποστάσεως καθώς όπως είχε επικαλεστεί υπάρχουν φόβοι μαζικής αντιγραφής.
Η εισαγγελική παρέμβαση
Από αύριο κατά πάσα πιθανότητα η Εισαγγελία της Αθήνας θα καλεί εκπροσώπους των πανεπιστημίων (πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις) προκειμένου να απαντήσουν σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν για την αποφυγή τω καταλήψεων, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή των πανεπιστημίων. Στην πραγματικότητα η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία της Αθήνας, που ζητά να διερευνηθούν τυχών αξιόποινες πράξεις όπως παράβαση καθήκοντος ή βίαιες πράξεις στα ΑΕΙ λόγω των καταλήψεων, έριξε λάδι στη φωτιά και επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Πάντως οι φοιτητές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να σταματήσουν τις καταλήψεις και ήδη έχουν προγραμματίσει νέο συλλαλητήριο για την Πέμπτη 1 Φλεβάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια. Αύριο το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης θα συζητήσει με τους πρυτάνεις για όλα τα θέματα που έχουν ανακύψει κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου πρυτάνεων που ο ίδιος τους ζήτησε να συγκαλέσουν. Στη Σύνοδο οι πρυτάνεις θα εκφράσουν τις θέσεις τους για την ψηφιακή διενέργεια της εξεταστικής στα ΑΕΙ , για την εισαγγελική παρέμβαση και για καταλήψεις σε μια προσπάθεια να μη χαθεί η τρέχουσα εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ψηφιακής διεξαγωγής των εξετάσεων θα είναι το βασικότερο θέμα στο «τραπέζι των συζητήσεων» καθώς είναι αυτονόητο ότι τα πανεπιστήμια δεν θέλουν να τιναχτεί στον αέρα η εξεταστική και να χαθεί το εξάμηνο . Συνεπώς εφόσον υπάρχουν «εγγυήσεις» από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας κάποια τμήματα ή και πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε εξ΄ αποστάσεως εξετάσεις τις επόμενες ημέρες.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr