Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Μεγάλο ενδιαφέρον από τα βρετανικά ιδρύματα - Τι λέει ο Βρετανός πρέσβης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα δείχνουν τα βρετανικά ΑΕΙ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όσον αφορά στις προθέσεις της κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων δείχνουν τα βρετανικά ΑΕΙ, όπως δήλωσε στο ethnos.gr, ο βρετανός πρέσβης στη χώρα μας κ. Μάθιου Λότζ.
«Θα περιμένουμε τις εξελίξεις»
Όπως είπε ο κ. Λότζ «πρέπει πρώτα να δούμε τι θα περάσει τελικά από τη Βουλή των Ελλήνων. Σίγουρα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία και με τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας και με τα μη κρατικά αλλά θα περιμένουμε τις εξελίξεις και θα δούμε». Ο βρετανός πρέσβης δεν θέλησε να απαντήσει ποια πανεπιστήμια της χώρας του έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον καθώς όπως είπε είναι ακόμη νωρίς για τη συγκεκριμένη συζήτηση. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη μακροχρόνια συνεργασία των δύο χωρών ,ο πρέσβης τόνισε ότι η συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας καλύπτει όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, από την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και τις εξετάσεις γλωσσομάθειας, ως τις υποτροφίες και τη διακρατική εκπαίδευση, και αναπτύσσεται με συζητήσεις, επαφές και συνεργασία τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο ακαδημαϊκής κοινότητας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το Μνημόνιο Συνεργασίας για την από κοινού προώθηση της διμερούς συνεργασίας ελληνικών και βρετανικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο υπέγραψαν παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, ο Πρόεδρος του Study in Greece, Καθηγητής Χρήστος Μιχαλακέλης, ο Βρετανός Πρέσβης κ. Μάθιου Λοτζ και η Διευθύντρια του British Council Greece & Cyprus, κα Αναστασία Ανδρίτσου. Συγκεκριμένα, το ελληνοβρετανικό Μνημόνιο Συνεργασίας αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας γύρω από τα οφέλη των βιώσιμων ακαδημαϊκών συνεργιών και κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ βρετανικών και ελληνικών ιδρυμάτων, όπως κοινά/διπλά πτυχία, ερευνητικά προγράμματα, προγράμματα ανταλλαγών, κλπ.
Επισημαίνεται ότι η ανταλλαγή απόψεων αλλά και η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στους ίδιους τους ακαδημαϊκούς με γνώμονα τις εκάστοτε ανάγκες και τις προτεραιότητες του ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν. Ο Βρετανός Πρέσβης Μάθιου Λοτζ υπενθύμισε ότι μια από τις πρώτες συμφωνίες που υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ, αφορούσε στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας στον τομέα της εκπαίδευσης, η οποία ήδη παράγει αποτελέσματα: προγράμματα κινητικότητας για μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, συνεργασία στο πλαίσιο του Horizon, υποτροφίες, ανταλλαγές φοιτητών και ακαδημαϊκών, κοινοί τίτλοι σπουδών, κοινά προγράμματα διδακτορικών σπουδών. Από πλευράς της η Διευθύντρια του British Council Greece & Cyprus, κα Αναστασία Ανδρίτσου, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: “Εδώ και 85 χρόνια το Βρετανικό Συμβούλιο δημιουργεί ευκαιρίες για συνεργασίες και ανταλλαγές καλών πρακτικών και γνώσεων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ελλάδα, στον χώρο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της Αγγλικής γλώσσας. Μέσω μίας ολιστικής προσέγγισης συνεργασίας, η οποία στηρίζεται στις κοινές αξίες, τις κοινές προτεραιότητες και την ιστορία που ενώνει τις δύο χώρες, μαθητές και φοιτητές έχουν πρόσβαση σε πρωτοποριακά προγράμματα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, κινητικότητας και δικτύωσης, ενώ οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί ενισχύουν την εξωστρέφεια, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το εύρος των στρατηγικών εταίρων τους, ισχυροποιώντας τη θέση τους στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη.” Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα υποτροφιών GREAT, ένας νέος θεσμός που αφορά μεταπτυχιακούς φοιτητές από 15 χώρες. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που συμμετέχει, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Βρετανία στην ανάγκη διατήρησης των ακαδημαϊκών δεσμών των δύο χωρών. Φέτος, θα δοθούν 11 υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές ύψους έως 10,000 στερλινών για μονοετή μεταπτυχιακά προγράμματα. Παράλληλα, για τρίτη χρονιά υλοποιείται πρόγραμμα υποτροφιών βραχείας διάρκειας με συν-χρηματοδότηση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Φέτος θα συμμετέχουν 24 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές.
Υποτροφίες GREAT για μεταπτυχιακές σπουδές στην Βρετανία
Οι υποτροφίες GREAT προσφέρουν σε φοιτητές από 15 χώρες την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουν με £10,000 το κόστος των διδάκτρων τους σε μία ευρεία γκάμα μονοετών μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2024–25, θα προσφερθούν συνολικά 210 υποτροφίες από 71 πανεπιστήμια της Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας και Β. Ιρλανδίας - 11 από αυτές θα δοθούν σε φοιτητές/φοιτήτριες από την Ελλάδα. Τα βρετανικά πανεπιστήμια που συμμετέχουν φέτος είναι τα εξής:
• University of Bath
• Brunel University London
• University of Glasgow
• University of the Highlands and Islands
• Imperial College London
• University of Kent
• King’s Business School
• The University of Manchester
• University of St. Andrew’s
• University of Southampton
• University of Warwick
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
H Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) υλοποιεί για τρίτη χρονιά πρόγραμμα υποτροφιών βραχείας διάρκειας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων, που επιθυμούν να επωφεληθούν από κινητικότητες επιμόρφωσης και έρευνας σε βρετανικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα είναι διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων και οι κινητικότητες αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024. Οι συνολικά 24 δικαιούχοι – 18 διδακτορικοί και 6 μεταπτυχιακοί υποψήφιοι – που θα επιλεγούν θα έχουν την ευκαιρία να χτίσουν ένα σημαντικό δίκτυο ακαδημαϊκών επαφών, να εξοικειωθούν με νέες ιδέες και εναλλακτικές επιστημονικές μεθόδους και πρακτικές, αλλά και να αξιοποιήσουν τους μοναδικούς πόρους των παγκοσμίου φήμης βρετανικών πανεπιστημίων.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Βρετανικό Συμβούλιο, με την υποστήριξη του Ελληνο-Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του British Graduates Society (BGS) και Συλλόγων Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα διοργανώνουν τα Βραβεία Αποφοίτων Βρετανικής Εκπαίδευσης. Τα Βραβεία Αποφοίτων Βρετανικής Εκπαίδευσης προβάλλουν τον αντίκτυπο που έχουν επιτύχει οι απόφοιτοι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα που έχουν επιλέξει, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτό οφείλεται στις σπουδές τους στο Ηνωμένο Βασιλείου. Οι νικητές των Βραβείων έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν το επαγγελματικό τους προφίλ διεθνώς, να διευρύνουν τα επαγγελματικά τους δίκτυα και να δώσουν ώθηση στην καριέρα τους. Το έπαθλο που θα προσφέρει το British Council στους νικητές των κύριων κατηγοριών των Βραβείων στην Ελλάδα είναι χρηματοδότηση έως 2.000 λίρες Αγγλίας ανά νικητή για περαιτέρω επαγγελματική κατάρτιση της επιλογής τους.
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ALUMNI UK
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 350.000 Έλληνες απόφοιτοι της βρετανικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή, μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες αποφοίτων στον κόσμο σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό. Πέρα από τα Βραβεία Αποφοίτων Βρετανικής Εκπαίδευσης, οι απόφοιτοι έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με την εγγραφή τους στην παγκόσμια πλατφόρμα δικτύωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης Alumni UK του British Council.
ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, 7.100 Έλληνες φοιτητές επέλεξαν τη Βρετανία για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Συμβουλίου οι Έλληνες φοιτητές επιλέγουν σπουδές στη Βρετανία με βάση τα εξής κριτήρια:
•την υψηλή ποιότητα διδασκαλίας και ακαδημαϊκής έρευνας.
•το ευρύ φάσμα προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών, προσαρμοσμένων στα ενδιαφέροντα των φοιτητών, και
•την ανταποδοτική αξία των σπουδών στη Βρετανία.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα που τους προβληματίζουν, οι Έλληνες υποψήφιοι φοιτητές ανέφεραν:
•τις προϋποθέσεις εισαγωγής,
•το κόστος διαμονής, και
•τη διαδικασία απόκτησης σπουδαστικής βίζας.
Οι απόφοιτοι των βρετανικών πανεπιστημίων ανήκουν στους πιο δυναμικούς νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, σε ο,τι αφορά στην επαγγελματική τους απορρόφηση και σταδιοδρομία καθώς και τις αποδοχές τους. Μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων και υποτροφιών μπορούν να βοηθήσουν τους φοιτητές στην κάλυψη των διδάκτρων.
ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι υποψήφιοι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βρετανικό πρόγραμμα σπουδών και στην Ελλάδα. Πρόκειται για διακρατικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί, προσφέρονται και αξιολογούνται με αυστηρά κριτήρια και οδηγούν στην απόκτηση αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών. Οι απόφοιτοι αυτών των προγραμμάτων μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να εργαστούν στη Βρετανία. Για τους όρους εισαγωγής, υπεύθυνο είναι το Βρετανικό πανεπιστήμιο που απονέμει τον τελικό τίτλο σπουδών και το συνεργαζόμενο κολλέγιο που προσφέρει το πρόγραμμα στην Ελλάδα. Καθώς η ζήτηση για τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεπερνά την προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, η διακρατική εκπαίδευση αναπτύσσεται ραγδαία .Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων εταίρων παγκοσμίως:
•24 βρετανικά πανεπιστήμια προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα μέσω 37 ελληνικών κολλεγίων.
•Το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 φοίτησαν σε αυτά συνολικά 22.500 Έλληνες φοιτητές.
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Στο πλαίσιο των στενών δεσμών Ελλάδας – Ηνωμένου Βασίλειο στον τομέα της παιδείας, υπεγράφη την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 Μνημόνιο Συνεργασίας για την από κοινού προώθηση της διμερούς συνεργασίας ελληνικών και βρετανικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το ελληνοβρετανικό Μνημόνιο Συνεργασίας αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας γύρω από τα οφέλη των βιώσιμων ακαδημαϊκών συνεργιών και κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ βρετανικών και ελληνικών ιδρυμάτων, όπως κοινά/διπλά πτυχία, ερευνητικά προγράμματα, προγράμματα ανταλλαγών, κλπ. Επισημαίνεται ότι η ανταλλαγή απόψεων αλλά και η πρωτοβουλία των κινήσεων θα ανήκει στους ίδιους τους ακαδημαϊκούς με γνώμονα τις εκάστοτε ανάγκες και τις προτεραιότητες του ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr